начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Загубена трудова книжка от страна на работодателите

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Загубена трудова книжка от страна на работодателите

Мнениеот d_serafimov » 07 Мар 2011, 11:35

Здравейте. Успях да си намеря най-накрая по-хубава работа ,е отново свързана с носене на табли с чинии и задоволяване капризите на германски баби, но доста по-добре заплатена. До тук добре. Но не ми приемат документите без трудовата ми книжка. Тя остана в хотела, по думи на управителя- някъде се загубила. Всеки от мениджърите, счетоводителите и пр. ми вдигаше рамене, и ето, че сега ми потрябва-както казах за новата работа. Там се изисква необходим стаж.

Как е най-добре да постъпя? Към кого да се обърна? Кой трябва да ми я издаде?
Предполагах, че са длъжни, но искам да ги притисна с нормативна сила, смисъл когато ходих при фин. директор , той едва ли не се засмя и ми каза да отида при управителя на ресторанта , а последния ми каза да не го занимавам щото той бил ми връчил книжката, а пък аз съм я загубил! Да, ама не. Пред 10 колеги каза: "Твоята не я намерих". Сега работи и си вее някъде байряка на Пампорово и ще се върне чак за летния сезон! А мен няма да ме чакат вечно.

Благодаря за помоща
d_serafimov
Нов потребител

Re: Загубена трудова книжка от страна на работодателите

Мнениеот dessys » 07 Мар 2011, 12:39

Здравейте,
задължение на работодателя при прекратяване на трудово правоотношение на оформи трудовата книжка на работника/служителя и да му я предаде незабавно. Изгубена трудова книжка се възстановява от инпекция по труда.За целта трябва да подадете заявление. Когато трудовата книжка бъде изгубена или унищожена по вина на работодателя, инспекцията го задължава в срок от един месец да представи необходимото удостоверение за издаването на нова трудова книжка. Ако в ТК е вписан стаж и от други работодатели, виновният за изгубването е длъжен да поиска от тях съответните удостоверения, като срокът да представят такива е 7 дневен. Всички събрани документи се представят в инспекцията по опис.

щото той бил ми връчил книжката, а пък аз съм я загубил

Книжката се връчва срещу подпис от служителя, за да има как да докаже твърдението си пред съда.

По отношение на стажа за сегашната ви работа ще ви е необходимо УП3, което бившият ви работодател е задължен да издаде в 14 дневен срок при поискване от ваша страна или 30 дневен срок от датата на прекратяване (ама като гледам какви са немърливи със сигурност ще "забравят" за това задължение). Ако имате възможност си подайте молба за издаване на УП3 в свободен текст (не е задължително точно вие да я подадете, може и съпруга/сестра/братовчед и т.н. да го направи вместо вас). Задължително поискайте входящ номер или този, който приема молбата да напише, че я е получил с дата и подпис. Направете и копие за вас. На новият си работодател трябва да предоставите декларация, че трудовата ви книжка е загубена, за това не разполагате в момента с документи, удостоверяващи стажа ви. Ако в съответните срокове не получите необходимите ви документи подайте жалба в ИТ. Те от своя страна ще им предпишат да ви ги издадат в еди какъв си срок. Ако не го направят ще има акт.
dessys
Потребител

Re: Загубена трудова книжка от страна на работодателите

Мнениеот d_serafimov » 08 Мар 2011, 12:49

Благодаря ви много за изчерпателния отговор.
цитат:
"Книжката се връчва срещу подпис от служителя, за да има как да докаже твърдението си пред съда."

Сега като се сетя, след като напуснах работа(то сезона свърши де, и хотела прекрати работа с клиенти; останаха само счетоводителите да си правят сметките)аз , заедно с другите колеги подписвахме- по думите на управителя "тука драсни...там чеее си взимаш заплатата, а сега тук, нали, че си предал униформата". Сигурно едно от местата за подписване е било И за книжката :? . Ама аз съм си виновен- да съм внимавал и чел. Сега ще изпълня процедурите, които посочихте и ще внимавам занапред.
Още веднъж ви благодаря, и ако празнувате- честит празник :)
d_serafimov
Нов потребител

Назад към Трудово право