- Дата и час: 26 Ное 2024, 07:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Прекратяване на тд-без да съм подавал молба
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
65 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4
Прекратяване на тд-без да съм подавал молба
Здравейте!Случаят е следният:
Работех към една охранителна фирма.Бяхме трима колеги на обект-двама преместиха, а на мен ми казаха да остана с съвсем различно работно време и заплащане на половина.След седмица назначиха на моето място пенсионер, а на мен ми беше казано да изчакам за нов обект, който чакали да вземат.След още една седмица ме извикаха по телефона и ми връчиха заповед за прекратяване на трудовия договор по чл.325 ал.1 с подадена от мен молба около месец преди това и, която изобщо не съм подавал, като едва ли не ме заплашиха, че ако не подпиша ЗАПОВЕДТА ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ оставам без 2 заплати, които съм изработил и, че това било формално заради осигуровките и да продължавам да чакам за обект.Попитах дали ще ми се изплати отпуската, която не съм ползвал при, което ми беше отговорено, че там отпуски нямало да забравя.Кажете ми мога ли да направя нещо с, което да докажа, че такава молба не съм изобщо подавал и как да ми се изплати отпуската, която ми казаха, че там такива не съществувала, а има дори опоменато в договора ми, че имам право на 20 дни полагам годишен отпуск.Дори понеже виждах, че са некоректни съм записал 3 разговора на мобилният си телефон как ме лъжат и мотаят.МОЛЯ ПОМОГНЕТЕ!БЛАГОДАРЯ!!!
Работех към една охранителна фирма.Бяхме трима колеги на обект-двама преместиха, а на мен ми казаха да остана с съвсем различно работно време и заплащане на половина.След седмица назначиха на моето място пенсионер, а на мен ми беше казано да изчакам за нов обект, който чакали да вземат.След още една седмица ме извикаха по телефона и ми връчиха заповед за прекратяване на трудовия договор по чл.325 ал.1 с подадена от мен молба около месец преди това и, която изобщо не съм подавал, като едва ли не ме заплашиха, че ако не подпиша ЗАПОВЕДТА ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ оставам без 2 заплати, които съм изработил и, че това било формално заради осигуровките и да продължавам да чакам за обект.Попитах дали ще ми се изплати отпуската, която не съм ползвал при, което ми беше отговорено, че там отпуски нямало да забравя.Кажете ми мога ли да направя нещо с, което да докажа, че такава молба не съм изобщо подавал и как да ми се изплати отпуската, която ми казаха, че там такива не съществувала, а има дори опоменато в договора ми, че имам право на 20 дни полагам годишен отпуск.Дори понеже виждах, че са некоректни съм записал 3 разговора на мобилният си телефон как ме лъжат и мотаят.МОЛЯ ПОМОГНЕТЕ!БЛАГОДАРЯ!!!
Последна промяна angelova22 на 07 Мар 2011, 16:26, променена общо 1 път
- angelova22
- Младши потребител
Re: Прекратяване на тд-без да съм подавал молба
Подписахте ли тази молба и заповед, които са Ви връчили?
Има значение какви документи сте подписвали - по отношение на полагаемия отпуск, дължимите заплати и прекратяването на трудовото правоотношение - в зависимост от това ще бъдат и реалните Ви възможности.
Има значение какви документи сте подписвали - по отношение на полагаемия отпуск, дължимите заплати и прекратяването на трудовото правоотношение - в зависимост от това ще бъдат и реалните Ви възможности.
-
narina - Потребител
Дори и да е подписал заповедта за прекратяване по взаимно съгласие и молбата, това НЕ освобождава работодателя от задължението да изплати обезщетението за неизползван полагаем платен отпуск и дължимото трудово възнаграждение. За да излъжат, че отпускът е ползват трябва да имат налице писмено поискване от служителя (молба за разрешаване), а ако кажат, че отпускът е предоставен заради застой ще трябва да доказват липса на работа, което изключва възможността да се назначават нови хора през това време (в случая пенсионера). Това, че се споменава плащане на 2 заплати, ме навежда на мисълта, че не са коректни и по отношение на изплащането на трудовите възнаграждения, което от своя страна е предпоставка за възникване на още един трудов спор.
- dessys
- Потребител
Дори и да е подписал заповедта за прекратяване по взаимно съгласие и молбата, това НЕ освобождава работодателя от задължението да изплати обезщетението за неизползван полагаем платен отпуск и дължимото трудово възнаграждение.
Никой и НЕ твърди горното! А представете си, че човекът под страх да загуби работата си, просто е подписвал всички предоставени му фишове, ведомости, молби, заповеди и т.н. !?
...трябва да имат налице писмено ..... от служителя ....., което от своя страна е предпоставка за възникване на още един трудов спор.
Точно това наложи питането какво е подписвано, чак тогава може да се прецезира -с какви възможности ще разполага господинът.
...., а ако кажат, че отпускът е предоставен заради застой .....
Предполагам имате предвид ... "престой".
Към angelova22
С предоставената информация, най-вече можем да предполагаме шансовете Ви. Ако решите - добавете факти или най-добре, ако сте решили да си търсите правата по съответния ред - обърнете се към специалист за помощ.
-
narina - Потребител
Narina вадите повечето неща от контекста.
angelova22, защо все пак не се консултирате и с инспекция по труда?
-откога и фишовете започнаха да се разписват, че нещо съм изпуснала момента. Иначе да. представям си много неща, представям си и това, което вие не можете.подписвал всички предоставени му фишове
angelova22, защо все пак не се консултирате и с инспекция по труда?
- dessys
- Потребител
Благодаря за бързият отговор.Да заповедта за прекратяване съм я разписал в нея пише цитирам:
<Причина за прекратяване на трудовият договор молба на служителя от 27.12.2010, която е приета и е постигнато взаимно съгласие за прекратяване.>
аз такава молба не съм подавал просто това е поредната им лъжа-мога ли да го докажа по някакъв начин, ако се обърна към инспекцията по труда да се направи проверка, че такава молба подадена от мен няма, а дефакто на мен ми биха шута за да назначат пенсионер и да плащат по малко....
Интересува ме също ако се обърна към инспекцията по труда знам, че работодателят може по свой почин да отмени заповедта за уволнение до предявяването на иск пред съда-може ли да реши дисциплинарно или няма това право....
<Причина за прекратяване на трудовият договор молба на служителя от 27.12.2010, която е приета и е постигнато взаимно съгласие за прекратяване.>
аз такава молба не съм подавал просто това е поредната им лъжа-мога ли да го докажа по някакъв начин, ако се обърна към инспекцията по труда да се направи проверка, че такава молба подадена от мен няма, а дефакто на мен ми биха шута за да назначат пенсионер и да плащат по малко....
Интересува ме също ако се обърна към инспекцията по труда знам, че работодателят може по свой почин да отмени заповедта за уволнение до предявяването на иск пред съда-може ли да реши дисциплинарно или няма това право....
Последна промяна angelova22 на 07 Мар 2011, 10:11, променена общо 1 път
- angelova22
- Младши потребител
Е съжалявам много, ама narina e много много права за някои неща. Щом доброволно сте си сложили подписа на заповедта и да се консултирате, и да не се консултирате с ИТ все тая. Остава да споделите какво още сте подписали, освен заповедта.
- dessys
- Потребител
Аз пуснах писмо до инспекцията и имам насрочен ден и час и искам да Ви кажа, че дори и след, като си се подписал на заповедтта имаш 2 месеца в която можеш да обжалваш-в моя случай че не съм подавал молба за напускане,и че ми е прекратен ТД -НЕПРАВОМЕРНО....Отговорът от тях....
- angelova22
- Младши потребител
Аз пуснах писмо до инспекцията и имам насрочен ден и час и искам да Ви кажа, че дори и след, като си се подписал на заповедтта имаш 2 месеца в която можеш да обжалваш-в моя случай че не съм подавал молба за напускане,и че ми е прекратен ТД -НЕПРАВОМЕРНО....Отговорът от тях:
Ако считате, че трудовото Ви правоотношение е прекратено незаконосъобразно, за Вас съществува законовата възможност, регламентирана в чл. 344 от КТ, да оспорите законността на уволнението пред работодателя или пред съда и да искате:
1. признаване на уволнението за незаконно и неговата отмяна;
2. възстановяване на предишната работа;
3. обезщетение за времето, през което сте останал без работа поради уволнението;
4. поправка на основанието за уволнение, вписано в трудовата книжка или в други документи.
Работодателят може по свой почин да отмени заповедта за уволнение до предявяването на иск пред съда. Давностният срок за подаване на искова молба е двумесечен и започва да тече от деня на прекратяването. Производството по трудови дела е безплатно за работниците и служителите. Те не дължат такси и разноски по производството.
angelova22
Ако считате, че трудовото Ви правоотношение е прекратено незаконосъобразно, за Вас съществува законовата възможност, регламентирана в чл. 344 от КТ, да оспорите законността на уволнението пред работодателя или пред съда и да искате:
1. признаване на уволнението за незаконно и неговата отмяна;
2. възстановяване на предишната работа;
3. обезщетение за времето, през което сте останал без работа поради уволнението;
4. поправка на основанието за уволнение, вписано в трудовата книжка или в други документи.
Работодателят може по свой почин да отмени заповедта за уволнение до предявяването на иск пред съда. Давностният срок за подаване на искова молба е двумесечен и започва да тече от деня на прекратяването. Производството по трудови дела е безплатно за работниците и служителите. Те не дължат такси и разноски по производството.
angelova22
- angelova22
- Младши потребител
Естествено, че всеки може да обжалва заповедта за прекратяване (право на всеки е да обжалва всичко - НП от КАТ, от полиция, заповед за прекратяване и т.н.) Друг е въпросът дали съдът ще счете жалбата за основателна и дали ще я разгледа по същество. И трети въпрос е дали ще постанови, това което вие очаквате. Само, че понякога резултатът се разминава с очакванията. Последно има ли молба с ваш подпис, приложена към досието ви или не. Ако сте подписали молбата за прекратяване съдът ще потвърди законността на прекратяването и ще отхвърли жалбата ви като неоснователна. Нека ви кажа и как процедират в ИТ - връчват призовка на работодателя, в която е изброено всичко, което искат да прегледат като документация - вашия трудов договор, допълнителни споразумения, справки от НАП, ведомости за изплатени заплати (добре е да се има предвид, че ако заплатите се превеждат по банков път е препоръчително да има подпис на ведомостта, а не задължително) и т.н. В срок, определен от тях, работодателят се явява с всички бумаги при съответния проверяващ, който ще види подписана/неподписана молба по взаимно съгласие и съответно ще раздава или не актове или предписания. Те май предписанията са задължителни (поне аз не знам досега случай, в който всичко е чисто) но тези предписания не са страшни - дава се срок за отстраняване на дребни нередности. ИТ не е орган, който може да наложи отмяна на заповедта, това го може съдът и жалбата се подава от вас. ИТ правят само проверки по отношение на процедурите, засягащи трудовото законодателство. Разбирате ли?! Вие сте имали правото да откажете да разписвате каквото и да е, но не сте го упражнили и страхът да загубите работата, на която очевидно не сте желан и, която така или иначе сте щяли да загубите не е оправдание. Доказателствена сила в съда има това, което е черно на бяло. Има и още мнооого тънкости, които трябва да се уточнят, но моля, сцената на съда е ваша.
- dessys
- Потребител
Нали това искам да се докаже, че молба за прекратяване от моя страна не е имало доколкото знам по закон тя трябва да е написана в свободен текст -собственоръчно и долуподписана от мен.Аз такава молба не съм подавал и не съм подписвал съответно заповедта ми е незаконосъобразна.Относно заплатата ми е изплатено всичко но когато поисках да ми се изплати отпуската ми беше казано -В НАЩА ФИРМА ОТПУСКИ НЯМА.....Искам да докаа че съм бил прецакан защото утре ще е някой друг на моето място при същия работодател....това е моята цел
- angelova22
- Младши потребител
angelova22 написа:След още една седмица ме извикаха по телефона и ми връчиха заповед за прекратяване на трудовия договор по чл.325 ал.1 с подадена от мен молба около месец преди това
angelova22 написа:Нали това искам да се докаже, че молба за прекратяване от моя страна не е имало доколкото знам по закон тя трябва да е написана в свободен текст -собственоръчно и долуподписана от мен.Аз такава молба не съм подавал и не съм подписвал
Пффффффф има ли молба подписана или не (независимо подадена ли е от вас или не) - ей това беше въпроса, а не подавали ли сте или не? А след като са ви връчили такава, силно се съмнявам да сте подписали само заповедта за прекратяване. Вземете да се изразявате по-конкретно, вместо да чупите стойки по форумите, че хората не ви разбират, к'ви точно претенции имате за незаконосъобразност. А това, че липсва молба с подпис, ама има ваш такъв на заповедта, не прави работата в съда "опечена", защото има вариант да е сурова, тъй като щом сте подписали заповед по взаимно съгласие, значи сте се съгласили договорът между вас да престане да съществува от юридическа гледна точка. А терминът "взаимно съгласие" означава съвпадение на желанията, значи в съда ще трябва да докажете, че в момента на подписване, всъщност не сте го искали много-много, ама от вас да мине.
съответно заповедта ми е незаконосъобразна
Това съдът го решава, не вие, 'щото така сте си решили. Ама ми е по-интересно с какви средства ще му докажете на съда, че сте я подписали тая заповед под натиск от ръководството. С ония записчета от телефона най-много да си навлечете проблем, 'щото нали гражданите имали права по Конституция, в която пишело нещо за снимки, записи и т.н. без знанието/съгласието на снимания/записвания.
Разбирате ли сега колко са на кантар нещата...(май не особено). Аз досега не съм чела решение на съда, отменило заповед за прекратяване, подписана от работник/служител заради порок на волята.
поисках да ми се изплати отпуската ми беше казано -В НАЩА ФИРМА ОТПУСКИ НЯМА....Искам да докаа че съм бил прецакан защото утре ще е някой друг на моето място при същия работодател....това е моята цел
Докаайте к'ото моете, а не и т'ва дет не моете, оти нема да ви огрее. И ако толкоа мноо искате да прайте нещо у съда подайте иск за неизплатени обезщетения от неизползваните отпуските, оти тва е по-лесно доказуемо и шанса за успех е 99,99 % (разбирай 100, статистически се допуска 0,1% случайна грешка).
Последна промяна dessys на 08 Мар 2011, 09:47, променена общо 1 път
- dessys
- Потребител
За пореден път казвам, че молба не съм НЕ СЪМ подавал и НЕ СЪМ подписвал.Подписал съм заповедта за прекратяване на трудовият договор в, който пише, че се прекратява въз основа на подадена от мен молба за напускане, каквато не съществува.....
Прекратяване на трудовия договор по взаимно съгласие може да бъде на работодателя или на работника или служителя. Взаимното съгласие е постигнато в момента, когато съвпаднат двете ПИСМЕНИ ВОЛЕИЗЯВЛЕНИЯ за прекратяване на трудовия договор. Страната, към която е отправено предложението за прекратяване, се произнася дали го приема или не и уведомява за решението си другата страна, от която изхожда предложението.........
Прекратяване на трудовия договор по взаимно съгласие може да бъде на работодателя или на работника или служителя. Взаимното съгласие е постигнато в момента, когато съвпаднат двете ПИСМЕНИ ВОЛЕИЗЯВЛЕНИЯ за прекратяване на трудовия договор. Страната, към която е отправено предложението за прекратяване, се произнася дали го приема или не и уведомява за решението си другата страна, от която изхожда предложението.........
- angelova22
- Младши потребител
Бреййй, колко много знаете, пък подписвате заповед за прекратяване по взаимно съгласие, вместо да си поискате обезщетенията по чл.331, като толкова много работодателят ви иска да се оттърве от вас (разбираемо защо, нивото няма да го коментираме - нали така беше ). Намерете си добър адвокат и беж към съдебната зала.
Послепис: нагледала съм се на достатъчно абсурди. В много фирми има практика молбите за прекратяване да се попълват в деня на постъпването и после само дата да се добави, т.е. може да са ви цакнали, много по-хитро отколкото можете да предположите.
Послепис 2: А вие ще си пуснете ли записчетата от телефона в съда?
Послепис: нагледала съм се на достатъчно абсурди. В много фирми има практика молбите за прекратяване да се попълват в деня на постъпването и после само дата да се добави, т.е. може да са ви цакнали, много по-хитро отколкото можете да предположите.
Послепис 2: А вие ще си пуснете ли записчетата от телефона в съда?
- dessys
- Потребител
Скъпа госпожо тук не е място да се подигравате с хората.....има и други места.... а в аптеката и успокоителни медикаменти-побързайте докато е УтвОрено у ваше село....
- angelova22
- Младши потребител
angelova22 написа:Скъпа госпожо тук не е място да се подигравате с хората.....има и други места.... а в аптеката и успокоителни медикаменти-побързайте докато е УтвОрено у ваше село....
Скъпи господине/ скъпи гражданино, аз съм отговорила навсякъде по същество, даже малко съм се поуляла с обясненията в желанието си да ви изложа всичко по обективен и подробен начин, за да можете вие наготово да се възползвате от информацията (гледам си спестявате пари от консултация с адвокат от плът и кръв, за да му се пените на него). Да, не е място за подигравки, но не е и място за преценка на нивото (ама на водата ли, на що ли, не разбрах, 'щото много бързо го изтрихте, май се усетихте, че ще си покажете селянията, аз мойта се постарах да я скрия).
Послепис: Сарказмът и иронията не се лекуват с успокоителни медикаменти, гражданино , предложете нещо друго.
Послепис 2: У наше село всички си знаеме правата при прекратяване на ТПО, а не се жалваме по форумите, че ни ги били прекратили неправомерно ('щото си нЕмаме ТАКВИЗ животни "адвокати", само крави, коне и друга подобна фауна).
- dessys
- Потребител
Вие която сте твърде компетентна знаете ли колко хора ги натискат да прекратяват трудовите си правоотношения и дори не им изплащат заплати с месеци да не говоря с години...Тук не съм за да се жалвам, защото в тази страна и пред парламента гол да излезеш на никого не му пука.Човек, когато се опари ще не ще разбира закона и си търси правата.Това, че в момента съм бил служител в охранителна фирма не означава, че съм класа по долу или по горе от някого за Ваша информация 17 години съм бил криминален репортер към един вестник и това, че съм решил да запиша някого, който иска да заобикаля системно закона на мобилният си номер е не, защото просто ми е хрумнало да се забавлявам.Ако нещо не Ви допада форума или темите и хората тук то просто не виждам смисъл да се самозабавляваме......ПРИЯТНА ВЕЧЕР
- angelova22
- Младши потребител
dessys написа:angelova22 написа:Скъпа госпожо тук не е място да се подигравате с хората.....има и други места.... а в аптеката и успокоителни медикаменти-побързайте докато е УтвОрено у ваше село....
Скъпи господине/ скъпи гражданино, аз съм отговорила навсякъде по същество, даже малко съм се поуляла с обясненията в желанието си да ви изложа всичко по обективен и подробен начин, за да можете вие наготово да се възползвате от информацията (гледам си спестявате пари от консултация с адвокат от плът и кръв, за да му се пените на него). Да, не е място за подигравки, но не е и място за преценка на нивото (ама на водата ли, на що ли, не разбрах, 'щото много бързо го изтрихте, май се усетихте, че ще си покажете селянията, аз мойта се постарах да я скрия).
Послепис: Сарказмът и иронията не се лекуват с успокоителни медикаменти, гражданино , предложете нещо друго.
Послепис 2: У наше село всички си знаеме правата при прекратяване на ТПО, а не се жалваме по форумите, че ни ги били прекратили неправомерно ('щото си нЕмаме ТАКВИЗ животни "адвокати", само крави, коне и друга подобна фауна).
МОЛЯ ВЪРНЕТЕ СЕ В ЧАСА ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК <защото явно сте го пропуснали> и преговорете урока Да пишем правилно :: Нейно височество- ЗАПЕТАЙКАТА и, тогава да ВАЖНЕЕМ ТОЛКОВА ОТ КЪМ ПРАВОПИС.....БЛАГОДАРЯ!!!
- angelova22
- Младши потребител
А на вас освен пунктоация, ви куца граматиката като цяло. Това не е форум за знания по български език, това нали ви е ясно? И още - нали ви е ясно, че в момента само се излагате, показвайки дребнавост и безсилие?
Послепис 1:
След обръщение има запетайка винаги.
Послепис 2:
Запетайката е пунктоационен знак. Пунктоацията е дял на граматиката, отделен от правописа. Май не аз трябва да се връщам в училище. Язък за репортерската кариера, въпреки че то репортер не е равно на редактор, още по-малко на грамотен.
angelova22 написа:Вие която сте твърде компетентна (това "която сте компетентна" се слага между запетайки като обособена част на изречението)знаете ли колко хора ги натискат да прекратяват трудовите си правоотношения и дори не им изплащат заплати с месеци , да не говоря с години (отделянето на другите части също става със запетайка)...Тук не съм за да (пред "за да" винаги, ама винаги има запетайка) се жалвам, защото в тази страна и пред парламента гол да излезеш на никого не му пука.Човек, когато се опари (това "когато се опари" също е обособена част) ще не ще разбира закона и си търси правата.Това, че в момента съм бил служител в охранителна фирма не означава, че съм класа по долу или по горе (нали знаете, че се степенува с тиренца??)от някого (ето тук е мястото да отделите двете изречения) за Ваша информация 17 години съм бил криминален репортер към един вестник и това, че съм решил да запиша някого, който иска да заобикаля системно закона на мобилният си номер (на телефона се правят записи, не на номера...) е не, защото просто ми е хрумнало да се забавлявам.Ако нещо не Ви допада форума (След точка има интервал) или темите и хората тук, то просто не виждам смисъл да се самозабавляваме......ПРИЯТНА ВЕЧЕР
Послепис 1:
Скъпа госпожо тук не е място да се подигравате с хората.....
След обръщение има запетайка винаги.
Послепис 2:
МОЛЯ ВЪРНЕТЕ СЕ В ЧАСА ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК <защото явно сте го пропуснали> и преговорете урока Да пишем правилно (туй се слага в кавички) :: Нейно височество- ЗАПЕТАЙКАТА и, тогава да ВАЖНЕЕМ ТОЛКОВА ОТ КЪМ ПРАВОПИС.....БЛАГОДАРЯ!!!
Запетайката е пунктоационен знак. Пунктоацията е дял на граматиката, отделен от правописа. Май не аз трябва да се връщам в училище. Язък за репортерската кариера, въпреки че то репортер не е равно на редактор, още по-малко на грамотен.
- dessys
- Потребител
Сега ако обичате се дръжте малко по-сериозно и бъдете над тези неща. Бях абсолютно добронамерена към вас, затова не се заяждайте безпричинно. Не ви отива на годините. Ако не можете да кажете нещо по същество по-добре не се впускайте в дискусии от сорта "ама колко си неграмотна". В бързината да напишеш коментар не си застрахован от това да правиш грешки.
- dessys
- Потребител
65 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4
|
|