Здравейте.Имам следния казус.Съпругата ми има сключен трудов договор със срок на изпитване на основание чл.67,ал.1 т.1 и във вр.с чл.чл.70 , ал.1 от КТ от 03.11.2010 г. като продавач консултант.В него пише , че работника ще изпълнява длъжността съобразно изискванията на длъжностната характеристика , с която предварително се е запознал и притежава екземпляр от нея /такъв не е получавала и не притежава в себе си/.Също така пише , работното време се определя на 4/четири часа/ , а тя всъщност работи по осем и даже по девет часа на ден.В договора е записано едновременно , че се сключва , като безсрочен и ,че се сключва със срок на изпитване от 6 месеца/законно ли е това/ в полза на работодателя , като последното аз лично не мога да го разтълкувам.Размерът на обезщетенията ще се изплащат ежемесечно/предполагам , че това означава , че е в рамките на месеца а не в началото на следващия , никъде не се е подписвала колко получава кога и т.н./.В т.6 на въпросния договор се посочва , че след изтичане на срока на изпитване , същия се прекратява с предизвестие от 30 дни в полза на двете страни.И на последно място е записано , че на работника е връчен екземпляр от договора , длъжностната характеристика/не е получавала/ и най важното според мен завереното копие от уведомлението по чл.62 , ал.3 от КТ/което също не и е връчено и дали изобщо има вероятност работодателят да не е подавал такова /.
Понеже с течение на времето работодателят и и заявява , че тя трябва да работи повече време и не може да я сменя на работното място както устно са се разбрали в началото по за два часа от време на време за да може да обръща внимание и на малкото ни дете и поради ред други причини , като например неизплащане на заплатата и в рамките на месеца ,не и разрешил да ползва платеният си годишен отпуск когато има нужда , а когато той прецени и т.н. тя и аз решихме , че не може да продължи да работи по този начин на това работно място , заявила му е устно че има желание да напусне/той в момента отрича това и не и е предоставяна възможност да изрази желанието си в писменна форма/ и казва че ще я съди задето не му е пуснала предизвестие и др.
Въпросът ми е дали всичко му е изрядно на този работодател и имам ли от какво да се притеснявам аз и семейството ми от този човек.
Извинявам се предварително за фермана , който написах и сърдечно Ви благодаря.
- Дата и час: 26 Ное 2024, 05:29 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
трудов договор със срок на изпитване
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: трудов договор със срок на изпитване
Определено нищо не е наред- не може един ТД да е едновременно с изпитателен срок и безсрочен, без дл. характеристика и уведомление до НАП, договор със срок за изпитване може да се прекрати без предизвестие преди изтичане на изпитателния срок.
- nk7702n
- Старши потребител
В него пише , че работника ще изпълнява длъжността съобразно изискванията на длъжностната характеристика , с която предварително се е запознал и притежава екземпляр от нея /такъв не е получавала и не притежава в себе си/.
А съпругата ви подписала ли се е, че е запозната със задълженията си от ДХ?! Защото ако се е разписала, че й е връчен екземпляр, то тогава е допуснала малко груба грешка. После хОди се обяснявай, че работодателят не си е изпълнил задълженията, ама подписа е на лице.
Също така пише , работното време се определя на 4/четири часа/, а тя всъщност работи по осем и даже по девет часа на ден.
Това с информативен характер ли го съобщавате или искате да се съдите, защото имате възможност.
В договора е записано едновременно , че се сключва , като безсрочен и ,че се сключва със срок на изпитване от 6 месеца/законно ли е това/ в полза на работодателя , като последното аз лично не мога да го разтълкувам.
Договори сключени на посоченото основание са със статут на безсрочни независимо от изпитателния срок и да, законно е.
Размерът на обезщетенията ще се изплащат ежемесечно
За кои точно обезщетения става дума? Май визирате трудовото възнагражение.
никъде не се е подписвала колко получава кога и т.н.
Никъде... в договора няма реквизит за размер на основното трудово възнаграждение?
В т.6 на въпросния договор се посочва , че след изтичане на срока на изпитване , същия се прекратява с предизвестие от 30 дни в полза на двете страни.
Сроковете на предизвестие е еднакво задължителен и за двете страни, само че работодателят е малко ограничен от КТ в това отношение. Случаите, в които той може да връчи писмено мотивирано предизвестие са изчерпателно изброени в Кодекса на труда, но нито една постановка не засяга случаите, в които служителят просто не го кефи особено.
И на последно място е записано , че на работника е връчен екземпляр от договора , длъжностната характеристика/не е получавала/ и най важното според мен завереното копие от уведомлението по чл.62 , ал.3 от КТ/
Вижте по-нагоре.
завереното копие от уведомлението по чл.62 , ал.3 от КТ което също не и е връчено и дали изобщо има вероятност работодателят да не е подавал такова
Има вероятност, но лесно може да се провери. Но се съмнявам да не го е подал, защото глобите са соленки и бая вода ще му трябва, за да ги преглътне.
Понеже с течение на времето работодателят и и заявява , че тя трябва да работи повече време и не може да я сменя на работното място както устно са се разбрали в началото
Устните уговорки не пораждат правни последици за нито една от страните. Ако няма допълнително споразумение за промяна на работното време, то след 4-тия час (както е по договор) може да я накара да остане само на сила.
неизплащане на заплатата и в рамките на месеца
Това е основание за прекратяване на договора без предизвестие от страна на служителя/работника по чл. 327, т.1. и подаване на жалба в съда. Прекратяването става с подаване на заявление, в което може да напомните на работодателя за дължимите обезщетения по чл.224 и чл.221.
не и разрешил да ползва платеният си годишен отпуск когато има нужда
Редът за ползване на отпуските е уреден в КТ. Работодателят е длъжен да разреши отпускът само когато е поискан в дните, определени по график. Той има право да не разреши ползването на полагаемия отпуск на работника, но трябва да докаже неотложни производствени нужди. Само, че във вашия случай съм убедена просто, че такъв график не е изготвян.
заявила му е устно че има желание да напусне/той в момента отрича това и не и е предоставяна възможност да изрази желанието си в писменна форма/ и казва че ще я съди задето не му е пуснала предизвестие и др.
А вие можете ли да докажете това устно заявление в съда? Тези работи се уреждат в писмен вид, за да имат доказателствена тежест. Както казах по-горе, смятам и вие ще се съгласите, че това устното не вАжи, трябва черно на бяло. И как по-точно не и е предоставена възможност на госпожата да волеизяви, след като може да седне вкъщи, да си го напише и да го връчи след това, като разбира се се погрижи да събере доказателства за това, че го е връчила (копие с входящ номер или копие, на което работодателят да напише, че го е получил), защото като нищо може шефчето да го изхвърли в коша и после ходи доказвай, че си му дал нещо си. Пък може и по пощата препоръчано с обратна разписка, като същевременно си ходи на работа.
Въпросът ми е дали всичко му е изрядно на този работодател
Естествено, че не. Тоя си плаче за дело. Може да идете да му разкажете за намеренията си да поканите инспекция по труда, ако продължава да ви създава неприятности и да се възползва от незнанието ви. Напомнете му, че освен правото да използва труда на съпругата ви има и задължения, които очевидно не спазва.
- dessys
- Потребител
nk7702n написа:Определено нищо не е наред- не може един ТД да е едновременно с изпитателен срок и безсрочен, без дл. характеристика и уведомление до НАП, договор със срок за изпитване може да се прекрати без предизвестие преди изтичане на изпитателния срок.
Стига сте баламосвали човека, основанието за сключване си е съвсем наред. Изпитателният срок служи за проверка на качествата на работника. Ако той не отговори на изискванията, работодателят има право да го прекрати без да дължи обезщетения. Не бъркайте срочните трудови договори с такива със срок на изпитване.
- dessys
- Потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|