- Дата и час: 26 Ное 2024, 05:21 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпрос за безсрочен трудов договор
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
14 мнения
• Страница 1 от 1
Въпрос за безсрочен трудов договор
Из изчетенето в интернет разбрах,че може да се прекрати договор по чл.325 т1 по взаимно съгласие без предизвестие.Не можах да разбера дали работодателят е длъжен да изплати отработената заплата за миналия месец и няколко дена от този?Моля за помощ,защото намерих мнения,но те са противоречиви.Ако не е по този член,какви други варианти има за незабвано напускане и взимане на отработените пари?
- alex203
- Нов потребител
Re: Въпрос за безсрочен трудов договор
Че как няма да има задължение да ги изплати, нали сте си го заработили. Чл.325, т.1 е просто постигнато съгласие между страните. Прекратяването по взаимно съгласие не освобождава работодателя от задължението за изплащане на възнаграждение, както и полагаеми обезщетения. Демек подавате си молба за прекратяване по взаимно съгласие от утре например, работодателят резолюира "ОК" и всичко на 6, като дойде време за заплата, изплаща ви се полагаемото и това е.
- dessys
- Потребител
Много благодаря за отговора.Но какво става,ако се съгласи по член 325 т1 да се прекратят взаимотношенията и като дойде време за заплата да не е преведена.Това са парите по договора,а за тези "под масата"няма шанс.Ако не се съгласи работодателят по този член,какви други варианти има за незабавно прекратяване на договора?
- alex203
- Нов потребител
alex203 написа:Много благодаря за отговора.Но какво става,ако се съгласи по член 325 т1 да се прекратят взаимотношенията и като дойде време за заплата да не е преведена.Това са парите по договора,а за тези "под масата"няма шанс.Ако не се съгласи работодателят по този член,какви други варианти има за незабавно прекратяване на договора?
Като не ви преведе заплатата го съдете за неизплатени възнаграждения, ама вашият въпрос беше дали е задължен да ги изплати, а не дали ще ги изплати. Това само той си знае, ама неизпълнението на това му задължение поражда правни последици.
Общо взето това са ви вариантите:
Прекратяване на трудовия договор от работника или служителя без предизвестие
Чл. 327. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишен текст на чл. 327, доп. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато:
1. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) не може да изпълнява възложената му работа поради заболяване и работодателят не му осигури друга подходяща работа съобразно предписанието на здравните органи;
2. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение или на обезщетение по този кодекс или по общественото осигуряване;
3. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работодателят промени мястото или характера на работата или уговореното трудово възнаграждение освен в случаите, когато има право да извърши такива промени, както и когато не изпълни други задължения, уговорени с трудовия договор или с колективния трудов договор, или установени с нормативен акт;
3а. (нова - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., доп. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) в резултат на извършена промяна по чл. 123, ал. 1 и чл. 123а, ал. 1 значително се влошат условията на труд при новия работодател;
4. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) преминава на платена изборна работа или постъпва на научна работа въз основа на конкурс;
5. (отм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.)
6. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) продължава образованието си в учебно заведение на редовно обучение или постъпва на редовна докторантура;
7. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) работи на срочен трудов договор по чл. 68, ал. 1, т. 1 или т. 3 и премине на друга работа за неопределено време;
8. е възстановен на работа по съответния ред поради признаване на уволнението за незаконно, за да заеме работата, на която е възстановен;
9. (нова - ДВ, бр. 67 от 1999 г., в сила от 27.08.1999 г.) постъпва на държавна служба;
10. (нова - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.) работодателят преустанови дейността си;
11. (нова - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.) работодателят е предоставил неплатен отпуск на работника или служителя без негово съгласие.
Иначе с предизвестие.
- dessys
- Потребител
Благодаря още един път за информацията.
- alex203
- Нов потребител
Искам да попитам още нещо.Ако ползвам образеца от тази тема
http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?t=18065
Трябва ли да пиша,че искам да ми се изплати изработеното до момента или то се подразбира?Ако молбата ми не бъде приета по член 325 т1 от КТ в едноседмичен срок,какво следва?Трябва ли да пиша молба по друг член да кажем 326.В договора фигурира 30 дневно предизвестие.
http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?t=18065
Трябва ли да пиша,че искам да ми се изплати изработеното до момента или то се подразбира?Ако молбата ми не бъде приета по член 325 т1 от КТ в едноседмичен срок,какво следва?Трябва ли да пиша молба по друг член да кажем 326.В договора фигурира 30 дневно предизвестие.
- alex203
- Нов потребител
То се подразбира за обезщетенията, не е нужно да ги описвате в молбата. Видовете и размерите на обезщетенията се вписват в заповедта за прекратяване. Ако не са написни, те остават дължими, но следете внимателно дали ще ви ги изплатят, както и техният размер. Срокът за приемане на предложението за прекратяване, от която и да е страна е 7 дни. Ако в рамките на тези 7 дни, работодателят не ви отговори, се счита, че предложението не е прието и остава варианта с предизвестието.
- dessys
- Потребител
Ако се се пусне молбата от утре,кога започва да тече и кога е крайната дата на отговора от тяхна страна?Ако не я одобри и се пусне по чл.326,може ли да се спре да се ходи на работа и има ли някакви последствия?На 18 този месец стават две заплати които фирмата дължи,само едната ли се губи по член 326?Да кажем,че молбата се пусне на 14,може ли другия ден да не се отиде на работа?Много станаха въпросите,но ще бъда благодарен,ако ми отговорите.
- alex203
- Нов потребител
alex203 написа:Ако се се пусне молбата от утре,кога започва да тече и кога е крайната дата на отговора от тяхна страна? Ако не я одобри и се пусне по чл.326,може ли да се спре да се ходи на работа и има ли някакви последствия?На 18 този месец стават две заплати които фирмата дължи,само едната ли се губи по член 326? Да кажем,че молбата се пусне на 14,може ли другия ден да не се отиде на работа?Много станаха въпросите,но ще бъда благодарен,ако ми отговорите.
От денят следващ подаването на молбата започва да тече срока(сметнете си сам 7 дни, не е сложно) и не, не може да не се ходи на работа. Предизвестието е, за да си го отработите, докато работодателят намери заместник. Размерът на обезщетението за неспазено предизвестие се определя от неговия срок. Ако е 30 дни - една брутна, ако е 2 месеца - 2 брутни и така до 3. Ама имам едно питане - след като ви се дължат две заплати, значи работодателят е некоректен с плащанията, т.е. не се изплащат в срока (посочен в договора или регламентиран от КТ). Ако е така в този случай не е необходимо дори да подавате молби, да чакате резолюция и т.н. Подавате заявление за прекратяване по чл.327, т.2 без да дължите предизвестие и проблема ви е решен.
Последна промяна dessys на 07 Мар 2011, 13:57, променена общо 1 път
- dessys
- Потребител
Нещо не сме се разбрали,предполагам че проблемът е в мен.Ако не иска да разпише по чл.325 и след това подам по 326,трябва ли да се отработва 30 дневният срок?А относно заплатите,на 18 този месец трябва да се вземе за миналия.Май стана доста сложно И даже и да сте права за забавянето,той няма да го разпише,защото ако не ме лъже паметта по чл. 327 се дължи една заплата от негова страна за неспазено предизвестие.
- alex203
- Нов потребител
Аз не знам кое е толкова непонятно... Не знам и кое ви лъже паметта или логиката, ама ако не искате да вникнете в написаното, то няма смисъл и въобще да искате съвет
Подавате молба по чл.325, т.1. Ако след 7 дни нямате отговор, т.е. предложението ви за прекратяване не е прието и подавате предизвестие (това по чл.326 не е молба, а заявление - вярвам разбирате разликата). Можете да съчетаете двете като се впише "ако молбата не бъде удовлетворена, същата да се счита за предизвестие".
Да трябва да се ходи на работа в противен случай дължите на работодателя обезщетение в размер на едно брутно трудово възнаграждение за неспазено предизвестие от ваша страна. Пък ако не ходите на работа могат и дисциплинарно да ви прекратят ТД и пак ще им дължите обезщетения. Ако толкова много искате да не ходите на работа си пуснете отпуска - платена (така хем те няма да ви изплащат полагаемия отпуск при прекратяване хем вие ще си седите вкъщи, точно както искате) или неплатена (тъкмо няма и да ви се начислява заплата за срока на предизвестие).
Относно заплатите - на 18 този месец (март) като ще се взимат заплати за февруари. В края на февруари е трябвало да ви платят за януари, нЪли тъй?! Значи би следвало в договора ви да е записано нещо като, че трудовите възнаграждения се изплащат не по-късно от еди кое си число следващ месеца за който е дължимо. И сега като е прескочил работодателя 18-тото или там което е число на месеца следващ, за който е дължимо възнаграждението на февруари, то можете да напуснете без предизвестие и без да дължите обезщетения по чл. 327, т.2 (баси отворете Кодекса и я вижте коя е тая точка и к'во гласи вместо да ръсите потенциала на безценната си памет )
За ваше улеснение:
Кво точно трябва да разпише работодателя?! Заявлението за прекратяване ли?! Щото за него не се изисква одобрението на шефа, а да си упражните правото, което ви е предоставено. Или заявлението по чл.326? За него важи същото.
Къде по-точно да ми посочите се споменава въобще думата обезщетение в която и да е точка на този член. И що пък той да ви дължи въобще обезщетение за неспазено предизвестие след като вие сте го отправили (евентуално) и не искате да го спазите?
Подавате молба по чл.325, т.1. Ако след 7 дни нямате отговор, т.е. предложението ви за прекратяване не е прието и подавате предизвестие (това по чл.326 не е молба, а заявление - вярвам разбирате разликата). Можете да съчетаете двете като се впише "ако молбата не бъде удовлетворена, същата да се счита за предизвестие".
трябва ли да се отработва 30 дневният срок
Да трябва да се ходи на работа в противен случай дължите на работодателя обезщетение в размер на едно брутно трудово възнаграждение за неспазено предизвестие от ваша страна. Пък ако не ходите на работа могат и дисциплинарно да ви прекратят ТД и пак ще им дължите обезщетения. Ако толкова много искате да не ходите на работа си пуснете отпуска - платена (така хем те няма да ви изплащат полагаемия отпуск при прекратяване хем вие ще си седите вкъщи, точно както искате) или неплатена (тъкмо няма и да ви се начислява заплата за срока на предизвестие).
Относно заплатите - на 18 този месец (март) като ще се взимат заплати за февруари. В края на февруари е трябвало да ви платят за януари, нЪли тъй?! Значи би следвало в договора ви да е записано нещо като, че трудовите възнаграждения се изплащат не по-късно от еди кое си число следващ месеца за който е дължимо. И сега като е прескочил работодателя 18-тото или там което е число на месеца следващ, за който е дължимо възнаграждението на февруари, то можете да напуснете без предизвестие и без да дължите обезщетения по чл. 327, т.2 (баси отворете Кодекса и я вижте коя е тая точка и к'во гласи вместо да ръсите потенциала на безценната си памет )
За ваше улеснение:
Прекратяване на трудовия договор от работника или служителя без предизвестиеЧл. 327. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишен текст на чл. 327, доп. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато:
2. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение или на обезщетение по този кодекс или по общественото осигуряване;
той няма да го разпише
Кво точно трябва да разпише работодателя?! Заявлението за прекратяване ли?! Щото за него не се изисква одобрението на шефа, а да си упражните правото, което ви е предоставено. Или заявлението по чл.326? За него важи същото.
защото ако не ме лъже паметта по чл. 327 се дължи една заплата от негова страна за неспазено предизвестие
Къде по-точно да ми посочите се споменава въобще думата обезщетение в която и да е точка на този член. И що пък той да ви дължи въобще обезщетение за неспазено предизвестие след като вие сте го отправили (евентуално) и не искате да го спазите?
- dessys
- Потребител
Това имах предвид за незабавно напускане.И как може да ме уволни дисциплинарно,ако посоча този член и го обезпеча.
Обезщетение за неспазено предизвестие
Чл. 220. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Страната, която има право да прекрати трудовото правоотношение с предизвестие, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, при което дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестието.
(2) Страната, която е предизвестена за прекратяване на трудовото правоотношение, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, като дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестие.
Обезщетение при прекратяване на трудовото правоотношение без предизвестие
А това по 327
Чл. 221. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) При прекратяване на трудовото правоотношение от работника или служителя без предизвестие в случаите по чл. 327, т. 2, 3 и 3а работодателят му дължи обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение за срока на предизвестието - при безсрочно трудово правоотношение, и в размер на действителните вреди - при срочно трудово правоотношение
Простете моето невежество,но аз търся помощ,а не упреци.
Обезщетение за неспазено предизвестие
Чл. 220. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Страната, която има право да прекрати трудовото правоотношение с предизвестие, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, при което дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестието.
(2) Страната, която е предизвестена за прекратяване на трудовото правоотношение, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, като дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестие.
Обезщетение при прекратяване на трудовото правоотношение без предизвестие
А това по 327
Чл. 221. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) При прекратяване на трудовото правоотношение от работника или служителя без предизвестие в случаите по чл. 327, т. 2, 3 и 3а работодателят му дължи обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение за срока на предизвестието - при безсрочно трудово правоотношение, и в размер на действителните вреди - при срочно трудово правоотношение
Простете моето невежество,но аз търся помощ,а не упреци.
- alex203
- Нов потребител
Аз помолих за обратното да ми посочите къде в чл. 327 се споменава обезщетение, а не къде в чл. 221 се споменава чл. 327. Те няма да се минат да ви обезщетяват за неспазено предизвестие, за това вие се минете, като не искате да работите. Напускайте както щете бе човече, аз просто ви посочих и друг вариант за незабавно напускане (със забавянето на заплатите) чисто и просто за ваше улеснение и без да дължите обезщетения, а те на вас да ви ги дължат.
- dessys
- Потребител
dessys написа::lol: Аз помолих за обратното да ми посочите къде в чл. 327 се споменава обезщетение, а не къде в чл. 221 се споменава чл. 327. Те няма да се минат да ви обезщетяват за неспазено предизвестие, за това вие се минете, като не искате да работите. Напускайте както щете бе човече, аз просто ви посочих и друг вариант за незабавно напускане (със забавянето на заплатите) чисто и просто за ваше улеснение и без да дължите обезщетения, а те на вас да ви ги дължат.
Вие ме помолихте,но вече от толкова много четене започнах да се забърквам здраво.Подавам по чл.325 и каквото ще да става.Това ме устройва,а предполагам и работодателят.Ако не се съгласи отивам при адвокат по трудово право и той ще реши какво ще се прави.Благодаря много,ама много за помощта.
Има развръзка.Трябваше да спомена още в началото,че пиша от името на моята приятелка,аз съм много доволен от моя работодател и дано да има повече хора като него.Ще се съгласи по чл.325 и ще и изплати всичко което и дължи или поне на думи.За това се забърках когато писах за датата на заплатата.Още един път специални благодарности към dessys и да има повече хора като нея,които да помагат.
- alex203
- Нов потребител
14 мнения
• Страница 1 от 1
|
|