начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Напускане без предизвестие при неподписан трудов договор

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Напускане без предизвестие при неподписан трудов договор

Мнениеот sylver_10 » 25 Фев 2011, 22:08

Здравейте, имам следния казус - работя в една счетоводна фирма, но никога не съм подписвала договор, такъв не ми е даван, и не ми е попълвана трудовата книжка за назначението, а искам да напусна. От проверка в НАП знам че ме осигуряват.
Ето и въпросът ми - длъжна ли съм да си подадам молба за напускане или не, защото не съм подписала трудов договор. И ако реша да напусна без предупреждение, може ли работодателя ми да ми търси отговорност.
Благодаря предварително за отговорите
sylver_10
Нов потребител

Re: Напускане без предизвестие при неподписан трудов договор

Мнениеот dessys » 25 Фев 2011, 22:22

А защо не се разберете да напуснете по взаимно съгласие, така и те, и вие доволни и щастливи. А иначе вие нямате право да заработите, докато не разпишете трудов договор и справка за прието уведомление по чл.62 от КТ. Работодателят от своя страна е длъжен да ви ги представи. Ако не желаете да сте коректна може и да не подавате молба, ама ще има много разправии и мъкнене по разни институции и жалване тук-там.
dessys
Потребител

Мнениеот sylver_10 » 25 Фев 2011, 23:03

Но нали не съм подписала договор и уведомлението по чл.62 от КТ????
Те не подлежат ли на по-големи санкции?
sylver_10
Нов потребител

Мнениеот sylver_10 » 25 Фев 2011, 23:05

А и за тях ще е по-голям проблема, ако решат да се съдим и да се жалваме - най-малкото инспекцията по труда ще ги глоби солено за това, че нямам договор.
Не са ми плащали пари по банкова сметка, а само на ръка !?!?!
Не могат да докажат че изобщо съм работила там.
sylver_10
Нов потребител

Мнениеот dessys » 26 Фев 2011, 11:43

Ъъъ...след като сте осигурявана, пък и проверка сте правила, защо си мислите, че няма как да докажат, че сте работила там (подават се едни декларации за осигурени лица всеки месец, учудвам се, че работе точно в счетоводна фирма и правте такива изказвания). Както и да е. Да проблема за тях е по-голям, на вас на практика нищо не може да ви се направи. В смисъл, че ако предприемат някакви действия във ваша вреда (да не ви изплатят заплата, уволнят ви дисциплинарно и т.н.) съдът ще е благосклонен към вас. Предложих да се разделите по взаимно съгласие и ако се опънат нещо да им разкажете за намеренията си да се консултирате с ИТ. Сами ще ви предложат лекия вариант.
dessys
Потребител

Мнениеот sylver_10 » 28 Фев 2011, 00:22

Много Ви благодаря за професионалния съвет!
Лека и спорна седмица
sylver_10
Нов потребител

Назад към Трудово право