начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Тема. прекратяване на ТД със срок на изпитване

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Тема. прекратяване на ТД със срок на изпитване

Мнениеот squirtka » 23 Фев 2011, 21:35

Имам проблем с последното работно място и бих искала да се консултирам с вас по този въпрос. Бях на ТД с изпитателен срок 3 месеца, който ми прекратиха през първия месец. Проблема е, че в момента не мога да си взема трудовата книжка, а ми трябва. Това, което ми твърдят от това работно място е, че нямам правни основания да си я търся преди третия месец. Интересува ме дали наистина е така, при положение че съм била на изпитателен срок и преди около три седмици ми казаха да не ходя повече, така че би трябвало да се води за прекратен. Дължат ми също така половин заплата, която по договор трябва да се изплати до 20-то число на месеца, но в момента отказват изобщо да говорят с мен, така че не мога да разбера какво се случва с трудовата ми книжка. Не държа на парите, макар че биха ми дошли добре в момента, но си искам трудовата книжка и не мога да чакам 3 месеца...
Беше ми казано единствено устно да не ходя повече, а след това, когато им звънях, че си искам книжката, ми казваха, че не са длъжни да ми я връщат преди третия месец. Какво мога да направя?

Btw книжката никога не е била в мене, дадох я при подписването на договора и подписах декларация, че съм съгласна да е в тях.
squirtka
Нов потребител

Re: Тема. прекратяване на ТД със срок на изпитване

Мнениеот TheOldMan » 23 Фев 2011, 22:29

Чл. 348. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Работникът или служителят при постъпване на работа е длъжен да представи на работодателя трудовата си книжка.

(3) Трудовата книжка се съхранява от работника или служителя, който е длъжен да я представя на работодателя при поискване, както и за вписване на нови обстоятелства в нея.

Нямат никакво право да ви задържат книжката. Още утре им обяснете, че от инспекцията по труда са много заинтересовани от този казус.
Между другото - някакви документи за напускане подписвали ли сте? Да не се окаже, че по документи още сте на работа, и да ви уволнят за неявяване...
Все пак потърсете консултация с Инспекцията по труда - най-малкото да озаптите малко този работодател.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот dessys » 24 Фев 2011, 08:57

Извикайте им една инспекция по труда. Напишете си едно заявление за обезщетение по чл. 226 (който гласи работодателят и виновните длъжностни лица отговарят солидарно за вредите, причинени на работника или служителя поради неиздаване или несвоевременно издаване на необходимите му документи, удостоверяващи факти, свързани с трудово правоотношение, както и при вписване на неверни данни в издадените документи и незаконно задържане на трудовата му книжка, след като трудовото правоотношение е било прекратено. ) и го занесете като поискате да ви сложат и входящ номер. Може и по пощата да го изпратите препоръчано с обратна разписка (като си направите и копие за вас). Не забравяйте да напишете и по какъв начин да се свържат с вас. Съгласно чл. 350, ал. 1 КТ при прекратяване на трудовото правоотношение работодателят е длъжен да впише в трудовата книжка данните, свързани с прекратяването, и да я предаде незабавно на работника или служителя. Когато работодателят задържи незаконно трудовата книжка на работника/служителя, той носи отговорност. Размерът на обезщетението е брутното ви трудово възнаграждение от деня на прекратяването до предаването на трудовата книжка. Ако не я върне отивате на съд и готово. Подавате и още една жалба за полагаемо неизплатено трудово възнаграждение. Общо взето щом с добро не става, опитайте по лошия начин. Успех.
Последна промяна dessys на 24 Фев 2011, 09:49, променена общо 1 път
dessys
Потребител

Мнениеот nk7702n » 24 Фев 2011, 09:25

Според мен, идеята за ИТ, е най - добра, само че най - добре отидете на място и говорете с работодателя относно намерението Ви да сезирате Инспекцията по труда, като си помисли каква глоба го чака, пък и каква проверка може да му направят въобще, мисля си, че веднага ще я върне , пък и ще Ви изплати дължимото.
nk7702n
Старши потребител

Назад към Трудово право