начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Законна лихва върху обезщетение за оставане без работа

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Законна лихва върху обезщетение за оставане без работа

Мнениеот portokal » 23 Фев 2011, 15:38

Работник, уволнен, да речем, на 15 февруари. Исковете по чл. 344, ал. 1, т. 1-3 от КТ са предявени на 15 март. Работникът е без работа до август.
Ако исковете бъдат уважени, върху обезщетението за оставане без работа в резултат на уволнението за времето след 15 март законната лихва от датата на предявяването на иска (=поканата) ли е правилно да се начислява?
Защото към тази дата още няма оставане без работа за по-голямата част от периода, значи няма все още възникнало задължение за този период.
Че е най-лесно върху цялата сума - от датата на предявяване, няма спор. Дали обаче е най-правилно?
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Re: Законна лихва върху обезщетение за оставане без работа

Мнениеот svettoslav » 23 Фев 2011, 17:59

Каква е причината да "няма оставане без работа" към 15.03. ?
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот Melly » 23 Фев 2011, 18:04

Според мен, правилното е ЗЛ да се начислява от датата на предявяване на иска - постъпилата в съда ИМ. Самото решение, с което се признава уволнението за незаконно с осъдителния си диспозитив придава на претендираното обещетение по чл.344, ал.1, т.3 качеството изискуемост и ликвидност и то, при наличие на предпоставките за това - установяване със СПН на действителното положение, оставане без работа за периода до приключване на устните състезания. ИМ=покана.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот rexlegis » 23 Фев 2011, 18:06

По-глупаво зададени въпроси не бях чел!!! :D :lol: :D :lol: :D :lol: :D :lol: :D
Аватар
rexlegis
Потребител

Мнениеот rexlegis » 23 Фев 2011, 18:08

По-глупави отговори също!!! :D :lol: :D :lol: :D :lol: :D :lol: :D :lol:
Аватар
rexlegis
Потребител

Мнениеот Melly » 23 Фев 2011, 18:17

О времена, Ооооо, нрави! :?
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот portokal » 23 Фев 2011, 18:22

svettoslav написа:Каква е причината да "няма оставане без работа" към 15.03. ?

Причината към 15.03. да няма оставане без работа за периода 16.03. - 15.08. е само една - че този период още не е настъпил.
И не питам за "качеството изискуемост и ликвидност", питам за качеството съществуване. :oops: Към момента на предявяване на иска и за част от периода (този след предявяването).
Вредата от оставането без работа за април ще я претърпя през април. Дължи ли ми се лихва, считано от 15 март, за обезщетението за вреда, която ще я претърпя по-късно?
Последна промяна portokal на 23 Фев 2011, 18:48, променена общо 5 пъти
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот Melly » 23 Фев 2011, 18:38

Междувревменно те прочетох и съкратих обясненията. Да, лихвата е върху онзи размер на обещетението, какъвто се е "набрал" до даване ход по същество, с начало датата на ИМ. За периода преди подаване на ИМ не може да присъдиш дори и да е претендирана лихва, защото към този момент това обещетение все още не е установено, т.е не е съществувало.
Не е било изискуемо. :oops:

П.П. Поясненията ти бяха излишни. Естествено, че някои "величия" избиват комплекси. И толкоз. :D
Последна промяна Melly на 23 Фев 2011, 18:46, променена общо 1 път
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот portokal » 23 Фев 2011, 18:45

За периода преди ИМ не можеш да присъдиш, защото е нямало покана. Покана е исковата молба, както и ти каза. Ама все пак трябва задължението И да се е породило вече, за да може въобще кредиторът да бъде в забава и да тече лихва, това имам предвид.
Отникъде не следва, че още от датата на незаконното уволнение се дължи наведнъж цялото обезщетение за 6 месеца занапред, мисля аз. То си се "набира" постепенно до август. А ако се приеме обратното, ми е чудно откъде следва.

За Негово величество на правото си права. Изтрих поясненията. :wink:
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот Melly » 23 Фев 2011, 18:52

И аз съм се замисляла върху този въпрос - може ли да поканиш Дл/работодател преди предявяване на ИМ. Да, можеш, мисля аз. Но трабва да си претърпял вредата - т.е. да е изтекъл някакъв период от време, а той ще е максимум 2 месеца. И ще е допустима една такава претенция. Но в практиката не съм срещала такава хипотеза. Най-млкото, защото уволненото лице едва смогва с претенцията си да се вмести в преклузивния срок.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 23 Фев 2011, 18:58

Задължението по чл. 225, ал. 1 КТ е парично и при забавеното му изпълнение работодателят дължи лихва на незаконно уволнения работник и служител. Поради договорния характер на отговорността на работодателя , пораждаща се в рамките на едно конкретно трудово правоотношение и произтичаща от незаконното му прекратяване с едностранно волеизявление на последния, и липсата на уредба в Кодекса на труда относно началната дата, от който се дължи лихва върху обезщетението, следва да се приложат общите правила на ЗЗД относно неизпълнение на задълженията.Съгласно чл. 86, ал. 1, изр. 1 ЗЗД при неизпълнение на парично задължение длъжникът дължи обезщетение в размер на законната лихва от деня на забавата. При безсрочните задължения, каквото е това по чл. 225, ал. 1 КТ, длъжникът изпада в забава, след като бъде поканен от кредитора съгл. чл.84, ал.2 ЗЗД. В хипотезата на чл. 225, ал. 1 КТ вземането за обезщетение възниква в момента на уволнението, признато за незаконно и отменено. Конститутивното действие на решението по чл. 344, ал. 1, т. 1 КТ, с което този иск се уважава, важи с обратна сила, т.е. уволнението се счита за незаконно към момента на извършването му. Или вземането по чл. 225, ал. 1 КТ е изискуемо от деня, в който уволненият работник или служител е могъл да иска изпълнение. Този ден поначало е денят на уволнението по чл. 335 КТ, но тъй като вземането по чл. 225, ал. 1 КТ е парично и безсрочно в рамките на една договорна отговорност съгласно чл. 84, ал. 2 ЗЗД е нужна покана на кредитора. От деня на поканата могат да се претендират лихви като обезщетение за закъснялото изпълнение на задължението. Когато обаче липсва покана, лихва се дължи от деня, в който е предявен иска / в този см. е Тълкувателно решение № 3 от 19.III.1996 г. по гр. д. № 3/95 г., ОСГК на ВС /.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот portokal » 23 Фев 2011, 19:05

И според мен съвсем спокойно на общо основание можеш да го поканиш, преди да си предявил иск. Друг въпрос е, че още не знаеш дали уволнението ще бъде отменено.
Задължението е изискуемо от момента на уволнението, но без срок, няма спор - има си цяло тълкувателно решение, което съм го чела. Въпросът ми е - в целия 6-месечен размер ли го смятаме за възникнало и изискуемо вземането още към момента на уволнението, или се "натрупва" постепенно с изтичане на времето до август.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот Melly » 23 Фев 2011, 19:11

Според мен, правилно е да се раздели на 2 части. Макар конститутивното решение да има действие назад. Все пак вредата трябва да е претърпяна, макар и все още съдебно неустановена.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот rexlegis » 23 Фев 2011, 19:19

portokal написа:Въпросът ми е - в целия 6-месечен размер ли го смятаме за възникнало и изискуемо вземането още към момента на уволнението, или се "натрупва" постепенно с изтичане на времето до август.

Ти като си такава "врачка" и знаеш до кога ще останеш без работа, що не погледнеш в кристалната топка, ами продължаваш да питаш!

P.S.: poli_g достатъчно се постара да ти даде наготово цялата информация, от която имаш нужда.

:D :D :D
Аватар
rexlegis
Потребител

Мнениеот portokal » 23 Фев 2011, 19:20

Нямам крещяща нужда от информация, но имам за теб един още по-глупав въпрос: като не вдяваш, що се обаждаш?
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот Melly » 23 Фев 2011, 19:28

Луд умора нЕмаааааааааааааа.... :lol: :lol: :lol:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот rexlegis » 23 Фев 2011, 20:00

Първия ти пост ми хареса повече! :D Незнам защо си направи труда да го триеш. Може би от страх към престъпленията от частен характер или друго, незнам. :lol: Като че ли ще се занимавам с такива глупости... Иначе поне проявяваш находчивост и творчество използвайки изрази като: "оператор на тъпан". Определено може да направиш предложение за промяна в националния класификатор на професиите и длъжностите. Как ти харесва: "оператор на животинска единица"... :D
Аватар
rexlegis
Потребител

Мнениеот Melly » 23 Фев 2011, 20:16

:D За Протокола:
sunshine_75 написа:Простете за невежеството ми, но виждам само две или три въпросителни изречения в поставения въпрос:
rexlegis на 26 Авг 2010 04:41 pm написа:Каква е легалната дефиниция за ЮРИДИЧЕСКИ СТАЖ?
rexlegis написа:Тук обаче възниква въпроса: кой определя за коя длъжност се изисква висше юридическо образование - работодателя, с длъжностната харектеристика или изрична правна норма в някой нормативен акт?!
rexlegis написа:Къде са младшите следователи?

Не знам какво искате и какво очаквате да получите като мнения тук. Казвам го с ясното съзнание на човек, който знае как се ходи по конкурси, без да е имал и ден юридически стаж, който е продавал обувки в магазин, зареждали са пушка срещу него, докато е събирал паринудително парите на държавата за 250 лв. заплата и не му е "вървял" юридически стаж и като магистрат - днес. Вуйчо нямам, за съжаление.... Дори владика. Законите не ги правят старчета. А тези, дето ги избираме в парламента... И "най-глупавите", и "най-умните" членове и параграфи си ги заслужаваме, макар и често това да е безкрайно болезнено при приложението им.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот svettoslav » 23 Фев 2011, 20:43

rexlegis написа:
rexlegis написа:Ти като си такава "врачка" и знаеш до кога ще останеш без работа, що не погледнеш в кристалната топка, ами продължаваш да питаш!

P.S.: poli_g достатъчно се постара да ти даде наготово цялата информация, от която имаш нужда.

Бре!?!

П.П.А тая кристалната топка можеш ли да си завреш някъде?
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот Melly » 23 Фев 2011, 20:47

Поздравления, ....лав. :lol: :lol: :lol:
Аватар
Melly
Старши потребител

Следваща

Назад към Трудово право