Здравейте,
от скоро се сблъсках със следния проблем и се регистрирах тук за Вашите съвети. Лаик съм в юридическата сфера. Описвам го малко по-подробно и се надявам да отделите време за отговори или насочващи въпроси за изясняване на казуса:
След връчване на предизвестие по чл.328 ал.1 т.3 от КТ и изтичането му, на същото основание бе издадена и заповед за прекратяване на договора ми с фирма Х.
Договорът ми беше безсрочен, като единствената промяна преди уволнението бе анекс за взаимно споразумение за намаляване на заплатата ми (със срок 2 месеца) след чието изтичане последва предизвестието. Причините бяха изцяло икономически и не са свързани с мои провинения.
В срок се регистрирах в Бюрото по труда и при опит за регистрация в НОИ (в ден-два след прекратяването на договора) оттам ме върнаха с обяснението, че бившият ми работодател ми дължи обезщетение 1 брутна месечна заплата по чл. 222 от КТ (при самата регистрация се подписва декларация, че работодателят е изплатил подобно обезщетение).
Техният съвет бе да изчакам 1 месец и ако в него не намеря нова работа да поискам полагащото ми се обезщетение от фирма Х (там трябвало да подпиша някаква декларация, че съм бил безработен 1 месец) и едва след това да се регистрирам в НОИ, за да започна да получавам такова и от тях.
Месецът изтече, за мое съжаление не намерих нова позиция, но и от фирма Х започнаха да се крият и да отказват (индиректно, нямам писмен отказ) изплащане на полагаемото ми се по чл. 222.
Имам следните въпроси:
1. Как мога законово да получа обезщетението си от фирмата?
2. Ако заведа съдебен иск няма ли да се проточи безкрайно предвид всякакви известни "врътки" - еди кой си е болен, неправилно връчена призовка и т.н.? Подобен иск към управителя на фирмата ли се завежда или към самата фирма?
3. Ако заведа иск, мога ли на негова база (въпреки че няма спечелено дело) да се регистрирам в НОИ, за да започна да получавам обезщетенията си оттам (тези, които ми се полагат след месеца, който трябва да е обезщетен от фирма Х)?
Тук има и контрадикция с декларацията, която се подписва, защото без да съм получил обезщетението аз не искам да подписвам, че съм.
4. Мога ли да претендирам за лихва за забавянето на обезщетението от фирмата? Ако мога - как се определя размера на подобна лихва и в съдебния иск ли се включва? (гледах подобни теми тук, но те бяха по други членове от КТ)
5. Колко би струвало (разбирам, че е много условно, но все пак моля за ориентир) адвокатското рамо за спечелването на подобно дело? Мога ли да претендирам фирма Х да плати и разноските по делото (ако спечеля)?
Имам и други въпроси, но тези са водещите и вероятно в последствие с вашите мнения ще се поизбистрят нещата.
Благодаря предварително!
- Дата и час: 26 Ное 2024, 05:50 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Отказ на работодател за изплащане на обезщетение ?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Отказ на работодател за изплащане на обезщетение ?
Как мога законово да получа обезщетението си от фирмата?
Обезщетението се дължи от работодателя веднага след изтичането на месеца и подаването на декларацията за обезщетение по чл.222. На питането - при неоснователен отказ (пък той си е такъв) чрез съда.
Ако заведа съдебен иск няма ли да се проточи безкрайно предвид всякакви известни "врътки" - еди кой си е болен, неправилно връчена призовка и т.н.? Подобен иск към управителя на фирмата ли се завежда или към самата фирма?
Не, тези дела вече са по бързата процедура, а съдът е доста благосклонен към работника. В крайна сметка този КТ е измислен, за да защитава и правата на работниците/служителите. Искът е срещу фирмата.
Ако заведа иск, мога ли на негова база (въпреки че няма спечелено дело) да се регистрирам в НОИ, за да започна да получавам обезщетенията си оттам
Разбира се, че можете. Вместо декларацията, представяте документ от съда, че се съдите на това основание.
На последното питане съм пас.
- dessys
- Потребител
Re: Отказ на работодател за изплащане на обезщетение ?
Благодаря за отговорите до тук!
Лекият напредък е, че след подадена молба-декларация имам регистрация в НОИ. Иначе все още екс-работодателят ми мълчи и не дава становище.
До колкото се информирах, след като е минал вече месецът, обезщетението е изискуемо по чл. 358 от КТ.
Т.е. ако фирма Х е добронамерена, би трябвало да ми плати нетна заплата и същевременно да плати данъците и осигуровките (без здравната, която се поема от НОИ).
Моля за още мнения/съвети?
Лекият напредък е, че след подадена молба-декларация имам регистрация в НОИ. Иначе все още екс-работодателят ми мълчи и не дава становище.
До колкото се информирах, след като е минал вече месецът, обезщетението е изискуемо по чл. 358 от КТ.
Т.е. ако фирма Х е добронамерена, би трябвало да ми плати нетна заплата и същевременно да плати данъците и осигуровките (без здравната, която се поема от НОИ).
Моля за още мнения/съвети?
- bezraboten
- Нов потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|