Ще сключвам граждански договор за професията "Финансов консултант", в договора е "Застрахователен агент", както сами разбирате става дума за консултации в сверата на застраховането. Въпросът ми е свързах с това, дали трябва да плащам осигуровки? По принцип съм студентка, каквото трябва, ми го покрива университета. Аз не желая да плащам допълнително, за това питам дали е задължително да плащам и друг вид осигуровки като самоосигуряващо се лице? Трябва ли да плащам данък на парите, които получавам?
Предварително ви благодаря за отговорите!
- Дата и час: 26 Ное 2024, 07:18 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Граждански договор и осигуровки
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Граждански договор и осигуровки
Ако възнаграждението след приспадане на нормативно признатите разходи е над минималната работна заплата, плащате осигуровки и данъци. Ако е под МРЗ, плащате само данъци - това е в случай, че нямате други доходи през месеца за който се отнася ГД.
- microfinance
- Потребител
Освен, че ще ви се наложи да си плащате осигуровките и данъците, ако възнаграждението е над МРЗ, ваше задължение е да подадете декларация в университета, в които се обучавате, че имате доходи, върху които се осигурявате, за да могат те да преустановят осигуряването от тяхна страна (да няма дублиране на осигуровки).
- dessys
- Потребител
Здравейте,
за да не отварям нова тема, и аз имам някои неясноти около гражданските договори.
до май 2010 работих на безрочен ТД, който бе прекратен по взаимно съгласие след подадено 30-дневно предизвестие от моя страна (имам издадено УП2). Непосредствено след това, от май до октомври 2010 работих на ГД, който беше подновяван месец за месец.
Доколкото разбрах, обезщетение за безработица (4 месеца?) не се изплаща докато се работи по ГД (с месечно възнаграждение след облагане доста над обезщетението) и срокът е максимум до 3 месеца след прекратяване на ТД, т.е. вече нямам право на обезщение, а само на регистрация като активно търсещ работа?
Могъл съм да се регистрирам в БТ, после да обявя ГД и след изтичането му, да ми се доизплати оставащото обезщетение.
По време на ГД съм осигуряван от работодателя и сега имам издадени за всеки месец СМЕТКА ЗА ИЗПЛАТЕНИ СУМИ и СЛУЖЕНА БЕЛЕЖКА с удържаните данък към НАП и осигурителни вноски (ДОО, ДЗПО и ЗЗО). Казаха ми, че трябва да подам данъчна декларация, като не трябва да внасям нищо, а само да прикрепя служебните бележки за дохода.
Въпросите ми са:
- има ли нещо, което не съм разбрал правилно дотук?
- какво да направя, за да се самоосигурявам здравно на мин. здравна осигуровка?
- знам, че стажът по ГД не се признава за трудов стаж. При положение, че са ми правени осигуровки за пенсия, как те се взимат под внимание при изчисляване размера на пенсията (според работодателя не ми е необходима осигурителна книжка, тъй като не съм се самоосигувял по време на ГД)?
Благодаря ви предварително!
за да не отварям нова тема, и аз имам някои неясноти около гражданските договори.
до май 2010 работих на безрочен ТД, който бе прекратен по взаимно съгласие след подадено 30-дневно предизвестие от моя страна (имам издадено УП2). Непосредствено след това, от май до октомври 2010 работих на ГД, който беше подновяван месец за месец.
Доколкото разбрах, обезщетение за безработица (4 месеца?) не се изплаща докато се работи по ГД (с месечно възнаграждение след облагане доста над обезщетението) и срокът е максимум до 3 месеца след прекратяване на ТД, т.е. вече нямам право на обезщение, а само на регистрация като активно търсещ работа?
Могъл съм да се регистрирам в БТ, после да обявя ГД и след изтичането му, да ми се доизплати оставащото обезщетение.
По време на ГД съм осигуряван от работодателя и сега имам издадени за всеки месец СМЕТКА ЗА ИЗПЛАТЕНИ СУМИ и СЛУЖЕНА БЕЛЕЖКА с удържаните данък към НАП и осигурителни вноски (ДОО, ДЗПО и ЗЗО). Казаха ми, че трябва да подам данъчна декларация, като не трябва да внасям нищо, а само да прикрепя служебните бележки за дохода.
Въпросите ми са:
- има ли нещо, което не съм разбрал правилно дотук?
- знам, че стажът по ГД не се признава за трудов стаж. При положение, че са ми правени осигуровки за пенсия, как те се взимат под внимание при изчисляване размера на пенсията (според работодателя не ми е необходима осигурителна книжка, тъй като не съм се самоосигувял по време на ГД)?
Благодаря ви предварително!
- igivanov
- Нов потребител
Доколкото разбрах, обезщетение за безработица (4 месеца?) не се изплаща докато се работи по ГД
Ако имате предивид обезщетенията за безработица след прекратяването на трудов договор и последващо сключване на граждански - изплаща се, ако доходите по гражданския не надвишават минималната работна заплата.
Да си внасяте сам пари по сметката на НАП. Тези суми вече се внасят само по банков път. Влизате в сайта на НАП и там има разяснения за размера на вноските и лихвите към тях, ако има такива де, номера на банковата сметка, кодовете за внасяне, попълнени образци на вносна бележка и пощенски запис и т.н. Ако има начислени лихви се внасят отделно от основната сума.
знам, че стажът по ГД не се признава за трудов стаж. При положение, че са ми правени осигуровки за пенсия, как те се взимат под внимание при изчисляване размера на пенсията
Правилно сте разбрали, че не се зачита за трудов стаж. Правото на пенсия се определя от осигурителния стаж. Ако доходът ви по ГД на месец е равен или превишава минималната работна заплата за страната след приспадане на 25%, то времето през което сте работили ще бъде признато за осигурителен стаж и ще се включи при определяне правото на пенсия. В този случай е необходимо изваждането на осигурителна книжка от НОИ/осигурителя, в която се вписва информация за изплатения доход по месеци, а след това се заверява в НОИ. Най-вероятно ще искат да видят договора и бележките за изплатени суми попълнени от възложителя. Може да поискат и платежни с които са били платени осигуровките. Заверената осигурителна книжка е документ, с който се удостоверяват осигурителен стаж и доход, а не думата на работодателя ви.
- dessys
- Потребител
Благодаря, dessys!
- igivanov
- Нов потребител
Ако в момента не работите трябва да подадете в НАП декларици 7, и да си внасяте здравните осигуровки, имайте предвид, че ще има глоби за безработните неподали тази декларация в срок.
- pepa60
- Младши потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|