начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

ИЗДРЪЖКА от български гражданин на дете в Германия

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ИЗДРЪЖКА от български гражданин на дете в Германия

Мнениеот apophis » 19 Фев 2011, 01:43

Здравейте,

имам следния въпрос:

Значи Родителите ми доидоха в Германия по работа, и бяхме 5 години там и през това време се запознах с едно момиче и имахме отношения . В последствие с нея повече не се видяхме.След 14 години се засичаме случаино, и тя ми казва че имам дете от нея момиченце на 14 години и,че трябвало да призная Бащтинството. Което и го направих но сега ми доиде от югендамта писмо, с което искат да им доказвам колко пари взимам месечно с цел издръжка.Не съм казал че няма да плащтам, но при положение че взимам Българска заплата а ако трябва да плащтам Германска идръжка просто няма от къде при положение че заплатата ми не е толкова висока
Та мисаълта ми е , при положение че живея постояно в България, а не в Германия кои закони се прилагат????

Благодаря ви предварителмо за отговорите
apophis
Нов потребител

Re: ИЗДРЪЖКА???

Мнениеот aaliyahbo » 19 Фев 2011, 09:58

Не претендирам да разбирам в областта, но информативно мога да те насоча към някои разпоредби на българското и европейското право. Най- вероятно ще ти трябва адвокат разбиращ от международно право.

Регламент 4/2009 ЕО
Член 3
Компетентни по искове за задължения за издръжка в държавите-
членки са:
а) съдът по обичайно местопребиваване на ответника, или
б) съдът по обичайно местопребиваване на взискателя, .......
Член 4
Избор на съд
1. Страните могат да се договорят, че в дадена държава-членка
следният съд или съдилища са компетентни да се произнасят по
спорове, свързани със задължения за издръжка, които са възник-
нали или могат да възникнат помежду им:.........

Издръжка ( Кодекс на международното частно право)
Обхват на приложимото право към издръжката

Чл. 87. (1) Задължението за издръжка се урежда от правото на държавата, в която е обичайното местопребиваване на търсещия издръжка, освен ако неговото отечествено право е по-благоприятно за него. В този случай се прилага отечественото право на търсещия издръжка.

(2) Когато търсещият и дължащият издръжка са граждани на една и съща държава и дължащият издръжка има обичайно местопребиваване в тази държава, прилага се общото им отечествено право.

(3) Когато приложимото чуждо право по ал. 1 и 2 не допуска присъждането на издръжка, прилага се българското право.

(4) Когато задължението за издръжка между бивши съпрузи произтича от унищожаване на брак или от развод, прилага се правото, което е било приложено съгласно чл. 78, съответно чл. 82.

Чл. 88. (1) Приложимото право към издръжката определя:

1. дали, в какъв размер и от кого може да бъде търсена издръжка;

2. кой може да търси издръжка и в какви срокове;

3. дали и при какви условия издръжката може да бъде променена;

4. основанията за погасяване правото на издръжка;

5. задължението на дължащия издръжка да обезщети органа, който е изплатил издръжката вместо него.

(2) При определяне размера на издръжката трябва да се държи сметка за материалните възможности на дължащия издръжка и за действителните нужди на търсещия издръжка, дори когато приложимото чуждо право разпорежда друго.
aaliyahbo
Младши потребител

Re: ИЗДРЪЖКА???

Мнениеот bosconsult » 22 Фев 2011, 18:02

Ще те принудят да платиш немска издражка ,която ще е доста солидна .Необходимо е да разбереш дали ще е до 18-годишна възраст или до завършване на детето от училище.(23г.)
Успех!
bosconsult
Нов потребител

Re: ИЗДРЪЖКА от български гражданин на дете в Германия

Мнениеот apophis » 05 Мар 2011, 18:18

Благодаря ви за отговорите,

получих отговор от там ,че нямал съм да плащтам издръжка.Поради факта че, взимам доста малко.Тоест ,ако съм взимал повече от 950 евро ,щял съм да плащам ,като е под 950 евро нямал съм как да плащам.Но пък всяка година трябва да пращтам фишовете ,колко взимам и до 25 годишнина можели да ме дърпат за издръжка

приятен уикенд на всички
apophis
Нов потребител

Назад към Семейни казуси