Здравейте,
Ще ви бъда много благодарен, ако ми отговорите на следните въпроси. Майка ми и баща ми напоследък не се разбират и причината за това е, че баща ми е пиян всяка вечер и няма вечер без скандали. Кара се с мен(аз съм синът им), със сестра ми, с майка ми - въобще с всички. Не си говорим вече от 3-4 месеца и съответно майка ми иска развод.
И двамата със сестра ми имаме навършени 18 години.
Интересувам се как може да се състои този развод като той не си дава съгласието, въпреки, че вижда, че така неможе да продължаваме да живеем. Ние със сестра ми сме на страната на майка ми, но незнам това дали ще помогне за развода.
От приятели и от слухове разбрах, че, ако едната страна не иска развод, делото може да се води с години... а това ще е пълен ужас за нас...
Също така апартамента, в който живеем е купен по време на техният брак - т.е. трябва да се раздели след развода. Как става тази делба? Как се определя кой трябва да напусне и кой на кой трябва да плати половината? Това ме интересува, тъй като тук нямаме нормален събеседник, с който трябва това да се обсъди и затова ще се действа по съдебен ред. И последното нещо е, че баща ми, тъй като не си дава съгласието за развод, не иска и да поеме и 1 стотинка от разходите по делата, които ако се водят дълго време няма да са евтини. Ако се случи разводът – ще го накара ли законът да си поеме поне 50% от разходите - не искаме повече...
Има ли шанс майка ми да спечели делото и да се разведът и съответно всичко да се раздели или мисията е невъзможна?
Искрено ще съм благодарен на всеки един, който ми даде малко яснота, защото вече незнам аз как да й помогна, за да може да продължим да си живеем спокойно...
- Дата и час: 29 Ное 2024, 00:27 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Развод без грам съгласие на съпруга??
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Развод без грам съгласие на съпруга??
joscoo написа:Има ли шанс майка ми да спечели делото и да се разведът и съответно всичко да се раздели или мисията е невъзможна?
Спокойно, по-скоро няма начин това да не стане Нека майка Ви се консултира с адвокат, Вие също може да присъствате, колегата ще Ви обясни стъпка по стъпка и ще внесе яснота, която ще разсее тревогите Ви. Нито законът ни е толкова лош, нито съдиите, че да държат някого насила в брачна връзка. Ще Ви обяснят още, че в производството по развод по исков ред няма да се разглежда въпросът за делбата на имуществото, то е предмет на последващ бракоразводния процес и т.н. Мисията си е съвсем възможна, просто трябва майка Ви да вземе решение и да поеме по този път. Има и закон, който дава защита срещу домашно насилие, като обясните ситуациите вкъщи на колегата, той ще Ви посъветва дали може да се ползвате и от него междувременно, че и в последствие, ако се наложи и така... Тъжна и неприятна житейска история, но твърде често срещана, въпрос е само на решителност от страна на майка Ви, за да приеме други измерения. Успех.
-
lexy21 - Активен потребител
Благодаря много за компетентния отговор!
Тя вече се среща няколко пъти с адвокат и днес отново продължава.
А в понеделник пуска молбата за развода.
Дали ще помогна за процеса, ако пусна жалба срещу него за домашен тормоз? Имам основания за това, тъй като е така.
Също така след като се пусне молбата за развод без съгласие на двамата съпрузи - колко време ще отнеме да се назначи дата за делото?
Благодаря ви още веднъж!
Тя вече се среща няколко пъти с адвокат и днес отново продължава.
А в понеделник пуска молбата за развода.
Дали ще помогна за процеса, ако пусна жалба срещу него за домашен тормоз? Имам основания за това, тъй като е така.
Също така след като се пусне молбата за развод без съгласие на двамата съпрузи - колко време ще отнеме да се назначи дата за делото?
Благодаря ви още веднъж!
- joscoo
- Нов потребител
Пуснете си по ЗЗДН, щом е налице такова. А относно насрочването на дело за развод, зависи от натовареността на съответния съд, но след като я пуснете, тече 1 - месечен срок за отговор на ответника и едва след това ще чакате насрочване.
- nk7702n
- Старши потребител
Както вече е отбелязала колегата преди мен - първо исковата молба трябва да бъде връчена на баща Ви, след което той има срок за отговор и едва след изтичането му съдът ще насрочи съдебно заседание. И, наистина, реалността е такава, че насрочването зависи от натовареността на съдебния състав. По отношение ЗЗДН - щом е налице такова, разбира се, че може да потърсите закрила, включително съдът да постанови отстраняване на извършителя от съвместно обитаваното жилище за определен срок. Този въпрос е фактически, колегата ще прецени конкретиката на обстоятелствата. Тези дела се разглеждат значително по-бързо и при завеждането им не се дължи държавна такса. Разноските ще бъдат възложени на молителя само в случай, че съдът откаже да издаде заповед или същата бъде отменена, в противен случай се понасят от извършителя.
-
lexy21 - Активен потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|