начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

издръжка на студент

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

издръжка на студент

Мнениеот ivnqta » 15 Фев 2011, 14:17

Здравейте.Обръщам се към Вас,защото вече не знам към друг кой.Студентка съм втора година,редовно обучение.Изцяло ме издържа майка ми.Миналата година заведох дело за издръжка срещу баща си,който откакто уча не ми е дал и 1 стотинка.Иска ми беше за 100 лв.на месец със задна дата,откакто уча.КРС ми присъди издръжка от 30 лв. и то не със задна дата.Баща ми е представил документи и то от гастроентеролог,че имал диабет и хипертония.За такива болести документите са от кардиолог и ендокринолог.Представил е и документи,че за годината назад,която се гледа е бил на борсата,а след това е получавал чист доход от 402 лв.Никъде обаче не е разгледан дохода на майка ми.Осъдена съм да му платя и 140 лв.адвокатския хонорар.Аз уча редовна форма,нямам имоти,нямам доходи,а сега съм му и длъжница.Не мога да работя,защото трябва да посещавам лекции.Адвокатката ми поиска 150 лв.,но не разполагам с такива,и затова си писах жалбата до Окръжен съд-Стара Загора.Писах и до Министерството на Правосъдието и от там ми отговориха да поискам от КРС да преразгледа решението си.Ще продължа напред и съм решена и до Страсбург да стигна.Сега ще изчакам на 24.02.какво ще реши Окръжния съд и ако се наложи и до Европейската комисия ще пиша.Лицето е в трудоспособна възраст и очевидно успява да се издържа сам.В момента живее в семейното ни жилище,защото той го получи при развода,защото майка ми нямаше пари да му наплати.Кара и хубава кола.Може да ги е писал на трето лице,за да се изкара "безимотен".Досега е съден с 2 Наказателни дела за неизплащане на издръжка-той просто си е такъв.За него аз и сестра ми сме нищо и като ни срещне на пътя се обръща на другата страна.Не може в България грижата за децата да се поема само от родителя,на който ги е присъдил съда.Представила съм всички необходими документи и в решението на КРС пише,че даже исканата от мен сума е недостатъчна-а в крайна сметка....Имам и друг въпрос:вуйчо ми учи последна година за адвокат.Може ли той да се яви на делото,защото както вече писах пари нямам.Ако може как да стане това?Саморъчно пълномощно да му напиша става ли?
ivnqta
Нов потребител

Re: издръжка на студент

Мнениеот Гост. » 15 Фев 2011, 14:34

На 20.... и все още очаквате бонуси от живота?
А казаха, че младите по-бързо се адаптирали във времето на демокрацията, но нали нашата нация се слави с обгрижване на пеленачето( станало и на 50 си остава в мислите на родители малко, невръстно дете, за което се дължат грижи 8) ).

Първо, същината- вуйчо ви дето учи последна година е некомпетентен и неквалифициран, допълвам и вреден за вас!, ( ако беше в час щеше да даде отговор и сам на тези въпроси)- четете чл. 32 от ГПК http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135558368
За издръжката след 18- тази издръжка е дължима, но размерът и се определя основно според възможностите на родителят, който ще я дава. Вашите нужни не са от същото значение, както е било до 18г. възраст.
После- що щете при адвокат, като нямате средства и ви е призната възможността да искате служебно назначен специалист, пак не ви знам.

Ако сте имала адвокат пред РС шапка ви свалям, как попадате на такива ..... специалисти не ви знам.

И едно нещо да уточните за себе си- вие дете ли сте? че се третирате като такова? Учите редовно- имате ли знание, колко индивиди на вашата възраст, учат и работят?!
Пораснете!
Гост.
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 15 Фев 2011, 15:10

Действително Поли е права, че на 20 г. трябва да се опитате да работите нещо, още повече, че таксите за следване станаха много високи и е трудно да се поемат от когото и да било без трудова заетост. А че имате право на издръжка до 25 г., ако не можете да се издържате сама и ако родителят може да дава издръжка без особено затруднение, и това е ясно. Но не трябва да разчитате само на това - колко са 100, 200 лева издръжка, като се вземат впредвид ежедневните разходи за квартира, консумативи, семестриални такси и т.н.!?
Дано да успеете да вземете правилното решение и да си намерите работа съобразена със заболяванията Ви, но в никакъв случай не трябва да се самосъжалявате или да търсите съжаление от другите. Успех от мен!
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот ivnqta » 15 Фев 2011, 15:25

Благодаря.Работа не мога да започна,защото през деня съм в университета.Уча в ТУ,и пишат неприсъствени.Даже ще пиша делото да се гледа без да присъствам,защото не мога да отсъствам от лекции.
ivnqta
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 15 Фев 2011, 15:30

nk7702n написа:Действително Поли е права, че на 20 г. трябва да се опитате да работите нещо, още повече, че таксите за следване станаха много високи и е трудно да се поемат от когото и да било без трудова заетост. А че имате право на издръжка до 25 г., ако не можете да се издържате сама и ако родителят може да дава издръжка без особено затруднение, и това е ясно. Но не трябва да разчитате само на това - колко са 100, 200 лева издръжка, като се вземат впредвид ежедневните разходи за квартира, консумативи, семестриални такси и т.н.!?
Дано да успеете да вземете правилното решение и да си намерите работа съобразена със заболяванията Ви, но в никакъв случай не трябва да се самосъжалявате или да търсите съжаление от другите. Успех от мен!

Питащата не е болна!
Ответникът е представил доказателства в тази насока.

По повод втория пост- чудесно. От сега да знаете, четейки изходните данни обективирани в първи пост- сядайте да пишете жалбата до съответните евроинституции( ще ви влезе в употреба, но резултат положителен няма да има).
И, да- гответе си пари и за разноските по това дело- ще му ги присъдят на баща ви.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 15 Фев 2011, 15:35

А, да, аз набързо го прехвърлих поста, той ответникът бил болен, разбрах, Поли.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 15 Фев 2011, 15:37

Истината е, че в днешно време всички студенти работят, друго спасение няма. А, иначе човек може да си пуска жалби колкото иска, ама само, за да си запълва времето. Пък и без адвокат като представител - още по - малки шансове за успех, имам впредвид делото за издръжка, не следващото в Страсбург. :D
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 15 Фев 2011, 16:16

Не съм съгласен студентите ни да работят, докато учат.

Невероятно сме се задръстили с посредствени полу-специалисти, които са продавали сандвичи и са правили кафета вместо да залягат над учебника. Има един минимум от занимания в университета. А работата е за джобни пари, наистина.

Мизерията е и здравословна, защото подтиква към усвояване на материал.

Ще вземе да падне някоя сграда после след време. От такива недоучили студенти.

Както в нашия Юридически - има менза, хората са ти наредили книги в библиотеката - нашите не ходят на упражнения, Сашо Пенов ги гони с молби да влизат на упражнение. После големите надежди и така нататък.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 15 Фев 2011, 16:30

Е, това какъв аргумент е във връзка с предмета на делото?

Ще дойдете, че човек се образова, когато има и финансови възможности, не само щото е имал желание( мотивиран често пъти по толкова отнесени подбуди) да се.
Отделно, законодателят е предвидил и задочната форма на обучение.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 15 Фев 2011, 16:33

То, най - доброто е да може човек да учи и само да учи, без да работи, аз навремето си учех, държавна поръчка и със стипендия за успех се оправях, въпреки че пак не е било кой знае колко розово положението, ама сега просто това е невъзможно, освен ако родителите не са достатъчно платежоспособни да дават толкова много пари на децата. За съжаление е така.
nk7702n
Старши потребител

Назад към Семейни казуси