начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Прекратяване на ТПО по програма от БТ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прекратяване на ТПО по програма от БТ

Мнениеот bambina_ » 11 Фев 2011, 16:08

Здравейте! Назначена съм по програма за самотни родители към Бюрото по труда от 1.11.2010 и от 09.02 ползам болничен понеже детето ми е болно.Работодателя ми ме накара да напиша молба за напускане, когато отидох да предам болничния лист.При постъпване на работа устната ни уговорката беше, че работното ми време ще е от 12 до 18 а в договора ми е вписан 8 часов работен ден при което двете страни бяхме доволни от уговорката.От известно време минахме на нощен труд от 20:00ч. до приключване на работата което е приблизително 5-6 сутринта. Въпроса ми е дали това,че са с една и съща дата молбата е обезсилена от болничния лист и дали може да ме задължи да работя нощно време,при положение ,че кандидатствам като самотен родител и няма кой да ми гледа детето и има ли право да ме уволни,понеже ми каза че имала записи от камерите и можела да ми докаже,че не съм си вършила работата (което може да стане само с нагаждане на записити или нещо подобно) и какви са пътищата да прекратим взаимоотношенията си, за да мога да се запиша пак в Бюрото по труда.Заплатите ми от 01.11.2010 до днешна дата са получени на 24.12.2010г. и на 09.02.2011г. като първата ми беше дадена по ведомост, а втората по банков път.На 08.02 бях в офиса на отговарящото лице за програмите в БТ по оговорка с него от срещата ни предния ден и там се засяках с работодателката ми, при което имаше скандал.Предния ден ми беше казано от него ,че заплатата ми за декемви се води дадена пак по ведомост,но същата тази заплата, аз не съм получила и може би съм била подписана от работодателя ми.Просто не мога да си го обясня по друг начин.В момента съм в болничен и на 16 трябва да се срешна с работодателя си.Незнам дали има право да не ми пусне болничния и молбата.Просто в момента съм в едно пълно неведение и незнам какви са последствията и пътищата на моя случай.Ако някой може да отдели от свободното си време и да ми помогне със съвет, ще съм безкрайно благодарна!
bambina_
Нов потребител

Re: Прекратяване на ТПО по програма от БТ

Мнениеот dessys » 11 Фев 2011, 17:04

Голяма каша се е забъркала. Не знам точно как стоят нещата с тези програми на БТ, но ще все пак КТ важи за всички. Много ми е интересно как точно ви накараха да подадете молба за освобождаване...?
Молбата си е молба, заповедта за прекратяване на ТПО в случая е важна и ако е с датата на болничния лист, то ще трябва да изчакат с прекратяването ви. Това с устните уговорки е голям абсурд. Ако детето ви е до 6 годишно не могат да ви задължат да полагате нощен труд, освен в случаите когато сте дали писмено съгласие за това. Това със записите...да показва каквото си ще. Заплатата по ведомост изисква подпис и ако някой се е разписал вместо вас...ами тва си е наказуемо. Ако няма ...абе въобще тази женичка, която вие работодател си плаче за дело. Имате ли копие от болничния?! Можете да следите в НОИ дали е внесен или не (а то е задължение на работодателя да го внесе, а си има и срокове за тая работа). Проверете и дали е подадена Декларация 1 за вас.
dessys
Потребител

Мнениеот bambina_ » 13 Фев 2011, 23:39

Много благодаря за бързия отговор!!!Благодаря за информацията, ще проверя за нещата които ми казахте, а детето ми е на 4 години.Благодаря отново за надеждата която ми дадохте! А дали има някакъв вариант шефката ми да направи тъка, че да ме изгони или да ме искара че немога да се справя с работата и да ме изгони?когато отида при нея след истичането на болничния какво да подавам и какво не? Моето единствено желание, е да се махна от там и да се запиша в БТ, а до колкото знам ако ме изгони нямам това право.
bambina_
Нов потребител

Мнениеот dessys » 14 Фев 2011, 16:38

Нищо не споменавате за изпитателен срок - има ли, няма ли, колко време е, в чия полза...Не знам защо толкова се плашите от това гонене, но е факт, че където не ви искат винаги могат да ви освободят, понякога незаконно, друг път по надлежния ред (никой не е спрял работодателите да уволняват законно). Ако под изгонен имате предвид дисциплинарно уволнен са ви е грешна информацията. Той също има право да се регистрира в бюрото по труда и да получава обезщетение, ако отговаря на условията, посочени в закона. Обезщетението обаче е в минималния размер и е за срок от 4 месеца. Ако напуснете по взаимно съгласие размера и срока също са минимални. Безработните лица, придобили право на парично обезщетение преди изтичането на три години от предходно упражняване на правото на обезщетение за безработица, също получават минималния размер на обезщетението за срок 4 месеца. Общо взето при всички положения ще можете да се запишете като безработна.
dessys
Потребител

Мнениеот bambina_ » 14 Фев 2011, 20:10

Много Много благодаря и да чесно казано плаша се от уволнение може би защото до сега не съм попадала в такава ситуация а за испитателен срок нямам до колкото знам съм назначена тъка че първите 6 месеца от програмата ми плаща държавата а следващите 6 фирмата.Може би защото идва време тя да ми плаща прави тъка че да се махна и аз да изляза некадърната за да си спести още една заплата!
bambina_
Нов потребител

Мнениеот disident » 15 Фев 2011, 21:57

При тези програми, както и при отработването на социалната помощ тука КТ не се спазва. Отделно се нарушават и права уж гарантирани от ЕКПЧ. Нямам си на идея на кого вече и за това да пиша и по какъв начин да се изразявам. По тези такива таковата ни имат за крепостни селянини или нещо от сорта.
disident
Потребител

Назад към Трудово право