начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

разпореждане с движима вещ от бивш съпруг

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

разпореждане с движима вещ от бивш съпруг

Мнениеот ensainada » 07 Фев 2011, 00:47

Здравейте,ще бъда благодарна ако получа някакви насоки, относно този казус, а именно:
Майка ми е разведена с втория си съпруг от март 2010 решението е влязло в сила, но в него не са засегнати имуществените им интереси. В този случай ако не греша са съсобственици на притежаваните от тях движими и недвижими имоти. По време на раздялата въпросния господин ползваше автомубил придобит по време на брака и така си остана в него. Тъй като не плащаше данаци на автомобила и отказваше да предостави за ползване колата се обърнахме към съответното РПУ, от където ни казаха, че и той е съсоственик и те няма как да се намесят, т.е единственото решение е да се подели имуществото (което и до момента не факт). Така, но преди ден получих бележка от съвсем нов, непознат от мен човек "собственик" на автомобила с молба за разговор, в който той ме информира, че е закупил автомобила с договор без нотариална заверка, в която е вписана сумата и с уверение на продавача (бившия съпруг на майка ми), че след като "жена" му се прибере от чужбина ще минат пред нотариус спазваики формата на закона.
Аз съм с пълномощно и майка ми, която от 2 години живее и работи в чужбина, големия талон е в мен.
Въпроса ми е как е редно да процедирам в този случай? Още повече, че нови "собственик" заяви, че в краен случай ще я предаде за скраб и ние ще продължим да плащаме данъци без да може да бъде спряна колата (без да притежаваме номерата). От разговора с майка ми ми стана ясно че тя не желае да се прехвърля по този начин колата, още повече, че по времена брака има теглен кредит, които сега той отказва да плаща (независимо, че е теглен за негови нужди, знам че са солидарно задължени), но за нея това е начин да се използват за погасяване на задълженията.
Благодаря предварително на всички отзовали се.
Не е важно нито от къде идваш, нито на къде отиваш, важното е да си щастлив по пътя си.
ensainada
Нов потребител

Re: разпореждане с движима вещ от бивш съпруг

Мнениеот ensainada » 09 Фев 2011, 15:23

Незнам дали съм поставила темата на правилното място и поради тази причина никой не може да коментира или не съм успяла да обясня правилно ситуацията, вероятно има причина, много моля просто за насочване.

Благодаря.
Не е важно нито от къде идваш, нито на къде отиваш, важното е да си щастлив по пътя си.
ensainada
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 09 Фев 2011, 16:01

Колата е още съсобствена на майка Ви. Собствеността не е прехвърлена - оставате собственици.

Имате право на дело срещу новия държач на колата.

Не е прехвърлена отговорността за данъците върху него, също.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот ensainada » 09 Фев 2011, 19:39

Благодаря за отговора, все си мисля дали не е по - добре едно съобщение до прокуратурата и те да си проведат разследване, защото все си мисля, че в крайна сметка не може някои да лъже и да продава вещ, която не е само негова.

Ще съм благодарна на още мнения
ensainada
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 09 Фев 2011, 20:10

Може и така.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 09 Фев 2011, 21:55

Очевидно е, че щом няма прехвърляне на колата по законовия ред - чрез договор с нотариална заверка на подписите на двамата съсобственика, няма валидно прехвърляне на МПС - то. Тоест единственият вариант е жалба в прокуратурата срещу него.
nk7702n
Старши потребител

Назад към Семейни казуси