начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Работа на пенсионер по болест

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Работа на пенсионер по болест

Мнениеот nikol11 » 05 Фев 2011, 17:50

Здравейте!
От месец ми определиха от ТЕЛК 60% с право на работа,но в решението ми пише че не трябва да работя на пълен работен ден.А аз работя преди да получа експертното решение на длъжност ,която е с пълен работен ден .Не ми пречи на здравословноото ми състояние и незная дали е незаконно да работя ,след като не ми вреди на здравето работата, а и в комбината няма работа на половин работен ден.Нима при тези обстоятелства трябва да напускам или да ме съкратят за да получавам миниминлната пенсия,и така да си ценя здравето без парите ,които ми дават допълнителен доход ...а без тях няма лечение и дори живот...
nikol11
Нов потребител

Re: Работа на пенсионер по болест

Мнениеот lexter » 05 Фев 2011, 20:28

от КТ:
Чл. 314. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работник или служител, който поради болест или трудова злополука не може да изпълнява възложената му работа, но без опасност за здравето си може да изпълнява друга подходяща работа или същата работа при облекчени условия, се трудоустроява на друга работа или на същата работа при подходящи условия по предписание на здравните органи.

Чл. 317. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., изм. - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 01.07.2009 г.) Необходимостта от преместване на работника или служителя на друга подходяща работа или на същата работа при облекчени условия, характерът на работата, условията на труда и срокът на преместването се определят по предписание на здравните органи.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Предписанието за трудоустрояване, издадено от здравните органи, задължава работника или служителя да не изпълнява работата, от която се премества, а работодателя - да не го допуска до тази работа.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работодателят е длъжен да премести работника или служителя на подходяща работа съгласно предписанието на здравните органи в 7-дневен срок от получаването му.

(4) (Отм., предишна ал. 5, изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) При неизпълнение на предписанието на здравните органи от работодателя той дължи на работника или служителя обезщетение по чл. 217.

Чл. 217. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., изм. - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 01.07.2009 г.) Работодателят дължи на подлежащия на трудоустрояване работник или служител обезщетение в размер на брутното му трудово възнаграждение от деня, в който получи предписанието за трудоустрояване, до неговото изпълнение.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работник или служител, който без уважителни причини откаже да приеме работата, на която се трудоустроява в същото или в друго предприятие, няма право на обезщетението по предходната алинея.

както и сам може да видите, това са законовите повели. Вероятно можете да обжалвате решението на ТЕЛК пред НЕЛК в частта му относно противопоказаните условия на труд и трудоспособно ли е лицето за работното си място и необходимостта от трудоустрояване. Не ми е известно как биха реагирали, но ако искате да сте максимално изряден в законово отношение, консултирайте се с някой специалист в областта, за да ви посъветва.
Успех!
Suaviter in modo, fortiter in re
lexter
Потребител

Мнениеот nikol11 » 05 Фев 2011, 21:16

Благодаря за бързият отговор...но незная сега дали е нужно да представям пред работодателя това решение...Страхувам се,че няма да мога да намеря друга подходяща работа.
Благодаря още веднъж.
nikol11
Нов потребител

Мнениеот dessys » 17 Фев 2011, 14:43

nikol11 написа:Благодаря за бързият отговор...но незная сега дали е нужно да представям пред работодателя това решение...Страхувам се,че няма да мога да намеря друга подходяща работа.
Благодаря още веднъж.

НЕ МОЖЕТЕ ДА СКРИЕТЕ ТЕЛКОВО РЕШЕНИЕ, ЗАЩОТО КОПИЕ ОТ РЕШЕНИЕТО СЕ ИЗПРАЩА ДО РАБОТОДАТЕЛЯ ПО СЛУЖЕБЕН ПЪТ.
dessys
Потребител

Назад към Трудово право