начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

издръжка

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

издръжка

Мнениеот todor2 » 31 Яну 2011, 12:35

Здравейте,
имам два въпроса по моя казус а той е следният; не плащане на издръжка на моите две малолетни деца. Осъден съм да заплащам по 70лв. месечно за дете със съдебно решение, но нямам жъзможност да ги заплащам, защото след развода двете фирми и повечето имущество остана при бившата ми съпруга защото ги регистрирах на нейно име, на мен ми остана само един трудов договор и не платени трудови възнаграждения за 9000лв. за които имам изпълнителен лист, както и записна заповед за 2650лв. Веднага след развода на всеки два месеца започнаха да валят жалби в полицията, и съответно съдебни дела до момента 4, а петото ще бъде насрочено скоро. На първото дело бях осъден на пробация -6 месеца, на второто напртавихме прехващане на сумите т.е. 2650 лв. от записната заповед за издръжката до момента както и тази за която бях осъден на пробация. следва трето дело и месец след това четвърто съответно присъдата е пробация съответно за една година и за една година и два месеца. Нямам никакви не джими и движими вещи, безработен съм, няма как да изплащам издръжката на двете си деца, според мен в моя случай издръжка мога да заплащам единствено с трудови отношения, които в момента нямам, но с бившата ми съпруга съм имал такива с една от фирмите-ЕТ, но тя умишлено ме поставя в не платежоспособност, като без да се обяви в не състоятелност, продава активите на фирмата за което се подписва пред съдия изпълнител, т.е. че е разпродала активите на частно лица. Съответно срещу нея се водеше досъдебно производство и ще влезе скоро в съда. Въпроса е следния: защо съда не постанови тя да си търси парите от общината, както е записано в наказателният кодекс в моя случай, защото това няма да има край а и тя не започва работа за да си взема дължимите от нея суми и съответно да и ги върна обратно като издръжка или другият вариант плати ми заплатите за да платя издръжкатадо навършване на пълнолетие на децата защото сумата вече е около 13 000 лв. с лихвите от което следва и вторият въпрос, не трябва ли да се промени наказателният кодекс и да няма осъдителни присъди в този случай, защото аз мога да заплащам издръжка точно от трудово правни отношения, а когато те са некоректни то йеланието ми да си заплащам задълженията става невъзможно. Бях започнал работа и съответно последва същото- не плащане и сега отново съм в процес на търсене.
БЛАГОДАРЯ: Ще се радвам някой да ми отговори
todor2
Нов потребител

Re: издръжка

Мнениеот nk7702n » 31 Яну 2011, 13:07

За съжаление СК не предвижда възможност за прихващане на вземания със задължения за издръжка, така че за дължимата Ви от бившата съпруга сума ще трябва да си водите отделно гражданско дело. Не се освобождавате от задължението си за плащате издръжка, дори и към настоящия момент да сте нетрудоспособен. Държавата изплаща издръжката при точно определени предпоставки в Закона - чл. 152 ал.3 от СК.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 31 Яну 2011, 13:11

Сятам, че при всички случаи се нуждаете от адвокат по настоящия проблем, за да видите заедно как да процедирате оттук нататък!
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот todor2 » 31 Яну 2011, 13:45

Че трябва да имам адвокат е ясно аз си имам такъв, със СК съм също на ясно, но просто трябва да има според мен някакви изменения в случая защото трудовоправни отношения и издръжката са свързани или по точно едното зависи от другото при липса на движими и не движими вещи.
todor2
Нов потребител

Мнениеот 778899 » 31 Яну 2011, 15:12

щом сте наясно, тогава не би следвало да ви е убегнал фактът, че единствената връзка в този случай е "родител-малолетно дете"! щом са налични двете предпоставки, никой не го интересува работите ли, имате ли "движими" или "недвижими вещи". т.нар. имущество има отношение към размера, евентуално.

императивността на разпоредбата изключва размишленията по нея.
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот todor2 » 31 Яну 2011, 15:34

Да не ми е убегнал, но тя дори не си прави труда да си търси парите чрез съдия изпълнител, не се е опитвала да вземе издръжка от общината единствената цел е да съди, защото е безплатно.
todor2
Нов потребител

Мнениеот lexy21 » 31 Яну 2011, 18:23

Господине, от изложената от Вас фактическа обстановка за мен са налице два извода: или поднасяте информацията твърде избирателно, или е наложително да смените адвоката, ако действително имате такъв.
П.П. Преди първото дело за издържка следва да е имало друга присъда / решение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание - кога и какво наказание Ви е било наложено?
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот usra_ovcova » 31 Яну 2011, 22:04

защо не изпращате всеки месец по 5-10 лева и така хем няма да има пълно неизпълнение на задължението за издръжка, хем гаврата ще бъде пълна ?
usra_ovcova
Потребител

Мнениеот lexy21 » 01 Фев 2011, 17:54

С уточнението, което сте направили на ЛС, приемам, че нещата са така.
По същество:
todor2 написа:... Нямам никакви не джими и движими вещи, безработен съм, няма как да изплащам издръжката на двете си деца, според мен в моя случай издръжка мога да заплащам единствено с трудови отношения, които в момента нямам, но с бившата ми съпруга съм имал такива с една от фирмите-ЕТ, но тя умишлено ме поставя в не платежоспособност, като без да се обяви в не състоятелност, продава активите на фирмата за което се подписва пред съдия изпълнител, т.е. че е разпродала активите на частно лица. Съответно срещу нея се водеше досъдебно производство и ще влезе скоро в съда. Въпроса е следния: защо съда не постанови тя да си търси парите от общината, както е записано в наказателният кодекс в моя случай, защото това няма да има край а и тя не започва работа за да си взема дължимите от нея суми и съответно да и ги върна обратно като издръжка или другият вариант плати ми заплатите за да платя издръжкатадо навършване на пълнолетие на децата защото сумата вече е около 13 000 лв. с лихвите от което следва и вторият въпрос, не трябва ли да се промени наказателният кодекс и да няма осъдителни присъди в този случай, защото аз мога да заплащам издръжка точно от трудово правни отношения, а когато те са некоректни то йеланието ми да си заплащам задълженията става невъзможно. Бях започнал работа и съответно последва същото- не плащане и сега отново съм в процес на търсене.

1. Ами - не знам кой Ви е казал, че Наказателният кодекс предвижда във Вашия случай съдът да постанови тя да си търси парите от общината, но това просто не е вярно и няма такова нещо. Това с "парите от общината" е друга бира и няма да ви спести наказателната отговорност, дори в последствие да преведете платените чрез нея издържки по сметка на общината, ведно със ЗЛ /Вие вече сте се ползвал от привилегията на ал. 3/.
2. Това, че сте безработен и нямате имущество, не Ви освобождава от отговорност. Да искате да се приеме обратното - ами всеки ще се поставя в "документална" безимотност и безработица и ще си щрака с пръсти. Законът охранява интересите на децата Ви тогава, когато Вие не ги охранявате, все пак някой трябва да го прави, нали? :wink: Вие сте в активна трудоспособна възраст, съзнавате, че сте задължен с ВСР да издържате низходящите си и не насочвате поведението си към изпълнение на това задължение твърде дълго време /но очевидно успявате да се издържате сам :wink: /. Интересите на децата Ви са преди Вашите, няма как.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 01 Фев 2011, 18:22

И за финализиране на темата все някой трябва да ви каже, ако вашите адвокати не са, че
1. За да се образува наказателно производство по 183 е ирелевантно има или няма ИД. :P
2. Това е единствения възможен изход за родителят, който упражнява родителските права, да си събере париците бързичко( самото ИД хич не го гарантира, а децата все пак трябва И да ядат, освен да дишат). И трябва да признаете, че вие не му давате друг изход( ама малко мисъл е нужна, нали).
Заради привилегията по ал.3. Това е първият път, когато ще се отървете, но! за такива родители съществува и втори бонус - 78а.
От там насетне нещата загрубяват. :)

usra_ovcova написа:защо не изпращате всеки месец по 5-10 лева и така хем няма да има пълно неизпълнение на задължението за издръжка, хем гаврата ще бъде пълна ?

:roll: Това е мнооооого лошава идея, така щото неточното изпълнение няма да отърве наказателната отговорност. :lol:
Гост.
Старши потребител

Назад към Семейни казуси