начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Приема ли се подобен тип основание за освобождаване

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Приема ли се подобен тип основание за освобождаване

Мнениеот ani_79 » 26 Яну 2011, 18:15

Здравейте в заповедта ми за освобождаване пише така:
Освобождаване на основание чл. 328. ал.1 т. 2 поради съкращаване на щата в гр. Варна и във връзка с чл.326 ал.2 от КТ да се прекрати трудовия договор считано от 20.02.2010

Въпросът ми е така формулирано освобождаването е изцяло и само на база на чл. 328.ал.1 т.2 (реално посочването на чл. 326 ал.2 е безсмислено) и в тази връзка работодателя дължи обезщетенията по този член 328 ?
ani_79
Нов потребител

Re: Приема ли се подобен тип основание за освобождаване

Мнениеот inspectora » 26 Яну 2011, 18:23

Кое точно Ви притеснява?
Според мен си е екстра така, както е записано!
Обезщетенията ... те са друга бира - така като гледам няма да има за неспазено предизвестое, евентуално ще е само за няколко дни ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот ani_79 » 26 Яну 2011, 18:31

Не разбирам защо се цитира този член 326 ал 2 допълнително (той нали спада към групата, при която служителят прекратява договора с предизвестие, а при мен работодателят ми връчва предизвестие и заповед и има някаква двусмисленост (или ме гони параноята :)), но след като основанието за освобождаване си е 328.ал1.т.2 значи ми се дължат обезщетения по кодекса на труда както са записани.
ani_79
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 26 Яну 2011, 18:34

смятам, че нещата са наред относно формулировката, защо да е безсмислено да се добавя разпоредбата на чл. 326 ал.2 от КТ? Тя касае срока на предизвестието, а чл. 328 основанията за предсрочно прекратяване на трудовото правоотношение. При неспазването на срока - обезщетение за неспазения срок и т.н.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот ani_79 » 26 Яну 2011, 18:41

От друга страна има го този момент че при нас закриват щата и фирмата се мести в София. Дадоха ми уведомление за преместване и покана да последвам фирмата, което аз оказах да направя (в писмен вид). После в предизвестието ми пише, че във връзка с отказа да последвам предприятието и на основание чл. 328 ал.1 т.2 и във връзка с 1л .326 ал.2 след изтичане на срока на предизвестието трудовото ми правоотношение ще бъде прекратено въз основа на посоченото основание. Срокът на предизвестието е 30 календарни дни. Реално никъде в предизвестието или заповедта не фигурира чл.328 ал.1/ т. 7 (която е за отказ на служителя да последва предприятието), но предполагам че няма как и по два члена да ме освободят и затова са избрали 328. ал.1 т. 2
ani_79
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 26 Яну 2011, 18:44

ani_79 написа:...или ме гони параноята...

Нещо Ви гони, ама не знам какво е :mrgreen:
Отговорили сме вече на въпроса - Вие си търсете каквото си искате и си разбирайте дву-, три- или петсмислено каквото искате ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот ani_79 » 26 Яну 2011, 18:50

е сега вече съм по-спокойна :) благодаря за отговорите
ani_79
Нов потребител

Мнениеот danko54 » 26 Яну 2011, 21:26

А това е моя казус! В охранителна фирма съм , назначен като комендант вече трета година. Собственика на охраняваната фирма макар да си няма понятие от охранителна дейност и в разрез на ЗЧОД предявяваше различни изисквания спрямо нас и аз като комендант му опонирах няколко пъти съвсем културно. Наскоро той уведоми ръководството на охранителната фирма за това че вече не съм му симпатичен и до края на месеца да ме уволнят. Преди няколко дни дойде прекия ми началник и мидаде да подпиша няколко празни листа /преди време бяха уволнени и други служители по същия начин/, на което отказах категорично.Не ми е представено и предизвестие , което е 3 месеца и за двете страни. От самото начало не сме ползвали и един ден отпуска , да не говорим за празнични , извънредни , нощни и др. Как ще ме уволнят , защото очаквам да го направят по некоректен начин и какви компенсации да им поискам за всичко това?
danko54
Младши потребител

Мнениеот kazimirc4 » 27 Яну 2011, 13:36

Моят съвет е:
1.Спешно си направете копия от графиците за работа/не само Вашият, но и на подчинените си!/.Ако може подпечатайте ги с печата на фирмата!!!
2.Към момента не Ви е връчено нито предизвестие, нито заповед за прекратяване на ТД.Следователно процедурата не е започната!
3.Проследете много внимателно как ще е мотивирана евентуалната заповед за прекратяване на ТД-правно основание, посочени обезщетения-в случая за неползван размер на платен отпуск-224,ал.2.1 от КТ, неотработено предизвестие по чл.220,ал.1 от КТ.
4.При наличие на неясноти, не подписвайте нищо и подайте информация във форума. Ще наблюдавам случая Ви.
kazimirc4
Потребител

Назад към Трудово право