начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Връщане на обезщетение за безработица

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Връщане на обезщетение за безработица

Мнениеот vladiniki » 24 Яну 2011, 15:18

Здравейте! Миналата година (ноември 2010) с една приятелка започнахме работа на изпитателен срок от една седмица.След изтичане на срока мен ме одобриха,а нея не.По това време жената беше на борсата за безработни.Преди седмица тя получава писмо от НОИ,че трябва да върне паричното обезщетение,тъй като имало дублиране на осигурителен период за м.ноември.Веднага се свързахме със счетоводителя на фирмата и той ни обясни,че е била допусната грешка и е пуснал договори и на двете ни,но по-късно договора на приятелката ми е бил заличен,както и информацията към НОИ.
Въпроса е сега къде и как се процедира в подобни случаи?Оказа се че счетоводителя не е наясно с нищо!Как могат да и възабновят обезщетението?
vladiniki
Нов потребител

Re: Връщане на обезщетение за безработица

Мнениеот lexter » 25 Яну 2011, 19:08

пишете молба до длъжностното лице от НОИ или пред горестоящия му орган, снабдете се с необходимите документи от счетоводителя или направо го замъкнете и него. Мисля, че срокът за обжалване е 14 дни от връчване на разпореждането. Пробвайте в нои да ви обяснят какво да правите, ако са разбрани може и да се мине без някои формалности.
А тя е получавала обезщетение за безработица преди този "изпитателен срок" (предполагам трудов договор със срок за изпитване, уговорен в полза на работодателя по чл. 70 от КТ) или след него е започнала тепърва да го получава?
Suaviter in modo, fortiter in re
lexter
Потребител

Мнениеот vladiniki » 26 Яну 2011, 10:30

Благодаря много за съвета.Тя е била на борсата преди да почне работа.Изпитателния срок беше за една седмица без каквито и да е било провоотношения.Договора е пуснат веднага след този срок.
Днес се разбра,че случаят е разрешен.Беше достатъчно да се отиде в НОИ (от където е пратено писмото) с документ от фирмата,че лицето е заличено и че грешката е изцяло тяхна.
Благодаря Ви още веднъж !
vladiniki
Нов потребител

Мнениеот lexter » 26 Яну 2011, 18:26

няма за какво! Радвам се да чуя, че от НОИ са проявили разбиране :)
Suaviter in modo, fortiter in re
lexter
Потребител

Назад към Трудово право