начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Условия на труд.

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Условия на труд.

Мнениеот Bujeva » 03 Апр 2003, 11:32

Здравейте,
Работя във фирма, която се помещава в голяма административна сграда. В същата сграда, в непосредствена близост до нас има фирма занимаваща се с химическо производство. Шумът и изпаренията от химикалите предизвикват алергични реакции и различни други неразположения на мен и колегите ми. Нашият работодател е направил постъпки до определено ниво - официални писма до фирмата и до наемодателя. И с цел запазване на добрите взаимоотношения с тях не желае да предприема по -ефективни действия. А положението се влошава. Какво аз като служител бих могла да направя за да работя при по - нормални условия? Бих ли могла да имам някакви претенции към работодателя?
Bujeva

Мнениеот gosho72 » 22 Сеп 2006, 00:27

Нарушението на здравословните и безопасни условия на труд в случая не може да се вмени във вина на Вашия работодател по смисъла на чл.413 от КТ.Причината на практика не се дължи на негово виновно дейсктвие или бездействие.
Няма никаква законова пречка от Ваша страна по случая да се подаде жалба в Областната инспекция по труда.От своя страна ОИТ ще извърши проверка във фирмата,която създава пречки за нормалното протичане на трудовия Ви процес и ще наложи на същата съответните предписания и санкции.
По силата на чл.283 от КТ можете да откажете изпълнение на задълженията по трудов договор или да преустановите работата,като незабавно уведомите прекия си ръководител или работодателя .Продължаването на трудовия процес ще започне след отстраняване на факторите,които застрашават Вашите безопасни и здравословни условия на труд.Това спиране на трудовия процес предполага и генериране на загуби,които той ще претърпи.И би следвало при тази ситуация от негова страна също да се предприемат необходимите "по-ефективни действия".
gosho72
Потребител

Назад към Трудово право