начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Неяснота относно размер на обещетение по гр. отговорност

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Неяснота относно размер на обещетение по гр. отговорност

Мнениеот dog123 » 20 Яну 2011, 13:47

Здравейте , имам няколко питания за обещетение по гражданска отговорност на автомобил.
Историята е кратка ударен съм от друг автомобил , нямам вина , нямам автокаско и съответно съм завел искане за обещетение по гр.отговорност на другия автомобил.Минал съм първоначален оглед. Щетите са само материални а по точно задна броня за боядисване и силно изкривено задно окачване в лява част.
Описани са ми заден носач и щанга. Поради зачестилите случай да слушам "нищо не ми платиха тези измамници" реших да се поподготвя с материята използвайки вашият форум ,надявайки се да знам какво мога да очаквам като обещетение , за да оргументирам евентуалното си несъгласие след определяне му , за целта прегледах основно :
НАРЕДБА № 24 ОТ 8 МАРТ 2006 Г. ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ЗАСТРАХОВАНЕ ПО ЧЛ. 249, Т. 1 И 2 ОТ КОДЕКСА ЗА ЗАСТРАХОВАНЕТО И ЗА МЕТОДИКАТА ЗА УРЕЖДАНЕ НА ПРЕТЕНЦИИ ЗА ОБЕЗЩЕТЕНИЕ НА ВРЕДИ, ПРИЧИНЕНИ НА МОТОРНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА
Издадена от Комисията за финансов надзор

Обн. ДВ. бр.25 от 24 Март 2006г., изм. ДВ. бр.36 от 2 Май 2006г., изм. ДВ. бр.55 от 6 Юли 2007г., изм. ДВ. бр.3 от 11 Януари По същество въпросите са ми следните:
Там ясно видях че като часове за ремонт на горепосочените щети ми начисляват 8.6 технологични часа.
Освен това за боя и допълнителни материали и труд /там е в левове!/ 90 лева

Не откривам и не разбирам :
1. На каква стойност се определя 1 технологичен час.
2.Как би следвало да се калкулират частите които са описани при огледите, с овехтяване или без /в моя случай 11 годишна кола - остатъчна стойност 15%??На каква база - в един по стар вариант на горната наредба 24 се споменава eurotaxschwalke kalkulation , в новата не го открих ;( .
Благодаря предварително на отзовалите се с пояснения.

Поздрави , куче123.
dog123
Младши потребител

Re: Неяснота относно размер на обещетение по гр. отговорност

Мнениеот dog123 » 21 Яну 2011, 11:26

Дами и господа , би ми било доста странно ако никой, ма никой в този форум не се е интересувал как се оценява щета по "експертна оценка " на базата на горепосочената наредба , моля помогнете на неукия да се пообразова.....
Въпросите ми са съвсем простички ,недейте ме оставя като глас в пустиня :(
dog123
Младши потребител

Мнениеот nezret » 21 Яну 2011, 13:21

:D Назначава се вещо лице и се допуса съдебно автотехническа екпертиза. В повечето случаи съдът се съобразява със стойността на материалите посочена ва заключението. Само при тотална щета се съобразява с тази Наредба. А застрахователя веднага ви Вади едни проценти ако например сте дали 3000 лева ще получите 1300 и т.н.
За коли над 5 години те цакат отвсякъде при "доброволно" обезщетение ,съдебното е друга бира.
Желая ви успех.
Най голямото достойнство на закона е че не се влияе от емоции.
http://www.vasilev-babuchev.com
nezret
Потребител

Мнениеот dog123 » 21 Яну 2011, 14:47

да не си помислите че чакам наготово само, ровя като къртица ;)

3) Методиката се прилага като минимална долна граница в случаите, когато не са представени надлежни доказателства /фактури/ за идвършен ремонт на МПС в сервиз и в случаите, когато обезщетението се определя по експертна оценка;
4) При експертна оценка цените на новите части се приемат от ценоразпис Eurotax Schwacke Kalkulation или друг източник /хартиен или електронен/, коригирани с коефициенти съобразно групирането на МПС според вида им и годините от датата на производство... В случая с `оригиналните` Renault, както и Dacia Solenza+Logan, коефициентите са:
- автомобил до 3 години включително - 1.00;
- автомобил от 4 до 7 години включително - 0.70;
- автомобил от 8 до 14 години включително - 0.50;
- автомобил над 15 години - 0.40.;

Значи коефициента при този случай е 50% /в моя случай 11 годишна кола вероятно и при мен 50%/ на цената на частите посочени в актуален брой на Eurotax Schwacke Kalkulation . Тук обаче става нанагорно , цената на комплекта е 450 лв на бг варианта който е от 2007г :lol:
Има и възможност за закупуване на справка само за един тип автомобил в германски саит срещу 7 евро , от който вариант за сега ще се въздържа защото ще ми трябва човек с немски на супер ниво за да се ориентира.
БГ представителите не ми отговориха дали предлагат справка за единичен автомобил ...... Както обикновенно....
Някой ако има достъп до актуален брой на Eurotax Schwacke Kalkulation моля да пише в темата дали е възможно да направим справка за моят случай . Разбира се ще си отговарям хартиено за услугата.

nezret написа::D Само при тотална щета се съобразява с тази Наредба. А застрахователя веднага ви Вади едни проценти ако например сте дали 3000 лева ще получите 1300 и т.н.
Желая ви успех.

Не смятам че само при тотална щета........
3) Методиката се прилага като минимална долна граница в случаите, когато не са представени надлежни доказателства /фактури/
-----Значи долна граница под която не могат да падат , само че за да знаеш какво ти дължат трябва да имаш достъп до Eurotax Schwacke Kalkulation , което нещо /въпросният калкулационен инструмент/се крие от потребителя като тайните на Ватикана ;)
dog123
Младши потребител

Назад към Общи дискусии