Здравейте колеги,
Тъй като съм доста далече от практическата част на трудовото право, ще ви бъда благодарна, ако ми дадете някои насоки по следния казус: Имам ЕООД с управител и собственик чужденец, чиято основна дейност е консултантски услуги. Въпросният чужденец не е от ЕС или ЕИП и е получил разрешение за продължително пребиване в РБ на друго основание. Питанката ми е, тъй като фирмата няма други служители, дали може той, въз основа на договора си за управление с ЕООД-то, да дава съответните консултации на клиентите на фирмата, въпреки че е само управител? Не знам дали се изразявам точно, притесненията ми са дали му е необходимо допълнително разрешение за работа от съответното министерство като служител, даващ консултации, или качеството му на управител и подписаният между него и дружеството договор за управление са достатъчни за тази дейност? Търсих нещо по темата в Закона за чужденците и КТ, но нямаше нищо по този въпрос. Всяко мнение или насока към литература ще ми бъде от полза.
Лек ден на всички и благодаря предварително!
- Дата и час: 26 Ное 2024, 05:29 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Работа на чужденец-управител и собственик на ЕООД
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Работа на чужденец-управител и собственик на ЕООД
Мисля, че (дано не ви подвеждам) чужденци с продължително пребиваване в страната могат да осъществяват търговска дейност в страната по законоустановения ред, като в резултат на тази дейност разкрият най-малко 10 работни места за български граждани, освен когато е уговорено друго в международен договор, влязъл в сила и в България. Toва не важи за граждани на ЕС, но сте написали, че вашият случай не е такъв.
- dessys
- Потребител
Мисля, чечужденци с продължително пребиваване в страната могат да осъществяват търговска дейност в страната по законоустановения ред, като в резултат на тази дейност разкрият най-малко 10 работни места за български граждани, освен когато е уговорено друго в международен договор, влязъл в сила и в България. Toва не важи за граждани на ЕС, но сте написали, че вашият случай не е такъв.
Простете моля, на кой зададен въпрос отговаряте?
Човекът е задал въпрос. И моли да отговорите на зададения от него въпрос. Не Ви е молил да демонстрирате знания въобще, а Ви е молил да отговорите на конкретен въпрос.
Ако знаете - отговорете. Ако не знаете - играйте ролята на кибик. Толкоз просто и логично.
- zxcasd
- Младши потребител
zxcasd написа:Простете моля, на кой зададен въпрос отговаряте? [/size]
Ами помислих следното - за да осъществява дейността си това ЕООД, което е собственост на господина, трябва да отговаря на изискването за 10-те работни места, следователно не че сам не може да я осъществява тая дейност, но ще има персонал (наемането, на който така или иначе не може да избегне), който може да го свърши това нещо.
Послепис: ролята на кибик я изпълнявате вие, моля, гледайки вашият изчерпателен отговор, а и логиката, гледам, не ви се отдава особено. + това дамата е написала, че всяка насока ще и е от полза. ТолкОЗ е просто...
- dessys
- Потребител
zxcasd написа:Човекът е задал въпрос. И моли да отговорите на зададения от него въпрос. Не Ви е молил да демонстрирате знания въобще, а Ви е молил да отговорите на конкретен въпрос.
Ако знаете - отговорете. Ако не знаете - играйте ролята на кибик. Толкоз просто и логично.
Въпреки че мисля, че колегата dessys е в заблуда, предполагам дори от къде се е заблудила и мислех при повече време да обоснова моето мнение, ще избързам и няма да се съобразя с разпределената ми роля, защото, първо, Вие, zxcasd, се опитвате да установявате правила, които сам не следвате и, второ, непровокирано нападате някой, който ненатрапчиво е изразил своето мнение, за което не откривам забрана в правилата на този форум.
Извинявам се на инициатора на темата за спама, ако още го интересуват мнения, моето ще го получи на ЛС.
-
lexy21 - Активен потребител
dessys написа: Ами помислих следното - за да осъществява ....
Ами друг път първо осмислете какво Ви питат. И после се опитвайте да отговаряте.
Успех!
PS.
Имате думата да отговорите по същество на въпроса на michoni.
И той, убеден съм, ще Ви бъде благодарен.
- zxcasd
- Младши потребител
lexy21 написа: Вие, zxcasd, се опитвате да установявате правила, които сам не следвате и, второ, непровокирано нападате някой, който ненатрапчиво е изразил своето мнение, за което не откривам забрана в правилата на този форум.
Първо, не се опитвам да налагам правила. Опитвам се да закача обеца на нечие ухо.
Второ, не нападам, а правя забележка. За което не откривам забрана в правилата на този форум.
Трето, да Ви попитам... Не мислите ли, че, макар и ненатрапчиви, мненията 'не по същество' са вид спам?
Четвърто, и аз се извинявам се на инициатора на темата за спама. И се надавам повече спам в тази тема да не бъде предизвикван.
- zxcasd
- Младши потребител
michoni написа: притесненията ми са дали му е необходимо допълнително разрешение за работа от съответното министерство като служител, даващ консултации, или качеството му на управител и подписаният между него и дружеството договор за управление са достатъчни за тази дейност?
В наредбата за условията и реда за издаване, отказ и отнемане на разрешения за работа на чужденци в Република България е указано, че не се изисква разрешение за работа на чужденци, които са управляващи търговски дружества или клон на чуждестранно юридическо лице и тъй като чужденецът е управител на ЕООД вече и не работи по трудов договор няма да му е необходимо разрешение за работа.
zxcasd - много думи за нищо...
- dessys
- Потребител
Благодаря на включилите се по темата, нищо че малко се разспами Dessys, насоката от последното ти мнение ми беше много полезна, ще прочета тази наредба. Lexy21, ще ти бъда благодарна и на теб, ако споделиш мнението си-на лични или тук, както прецениш.
Успешен ден на всички!
Успешен ден на всички!
- michoni
- Потребител
Не, не е необходимо разрешение. Разрешителен режим е установен за други категории работа, като нормативната му опора е Закона за насърчаване на заетостта и издадената въз основа на чл. 74, ал. 1 от него Наредба, цитирана от колегата. В последната дори визираната от Вас хипотеза е изрично изключена от режима - чл. 4, ал. 1, т. 4 - не се изисква разрешение за работа на чужденци, които са управляващи на търговски дружества, въпреки че по същество и без тази изрична разпоредба, при тълкуване на уредбата се налага същият извод. Това, което подведе колегата в първия му /й пост, предполагам е бил Закона за чужденците и по-конкретно чл. 24 от него: разрешение за продължително пребиваване могат да получат чужденци, които притежават виза по чл. 15, ал. 1 и:
1. (изм. - ДВ, бр. 42 от 2001 г., изм. - ДВ, бр. 112 от 2001 г., в сила от 01.01.2002 г.) желаят да извършват работа по трудово правоотношение след разрешение от органите на Министерството на труда и социалната политика;
2. (изм. - ДВ, бр. 42 от 2001 г., доп. - ДВ, бр. 37 от 2003 г.) осъществяват търговска дейност в страната по законоустановения ред, като в резултат на тази дейност са разкрити най-малко 10 работни места за български граждани, освен когато е уговорено друго в международен договор, ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България;
Приятен ден от мен.
1. (изм. - ДВ, бр. 42 от 2001 г., изм. - ДВ, бр. 112 от 2001 г., в сила от 01.01.2002 г.) желаят да извършват работа по трудово правоотношение след разрешение от органите на Министерството на труда и социалната политика;
2. (изм. - ДВ, бр. 42 от 2001 г., доп. - ДВ, бр. 37 от 2003 г.) осъществяват търговска дейност в страната по законоустановения ред, като в резултат на тази дейност са разкрити най-малко 10 работни места за български граждани, освен когато е уговорено друго в международен договор, ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България;
Приятен ден от мен.
-
lexy21 - Активен потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|