начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Работа на чужденец-управител и собственик на ЕООД

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Работа на чужденец-управител и собственик на ЕООД

Мнениеот michoni » 20 Яну 2011, 14:40

Здравейте колеги,

Тъй като съм доста далече от практическата част на трудовото право, ще ви бъда благодарна, ако ми дадете някои насоки по следния казус: Имам ЕООД с управител и собственик чужденец, чиято основна дейност е консултантски услуги. Въпросният чужденец не е от ЕС или ЕИП и е получил разрешение за продължително пребиване в РБ на друго основание. Питанката ми е, тъй като фирмата няма други служители, дали може той, въз основа на договора си за управление с ЕООД-то, да дава съответните консултации на клиентите на фирмата, въпреки че е само управител? Не знам дали се изразявам точно, притесненията ми са дали му е необходимо допълнително разрешение за работа от съответното министерство като служител, даващ консултации, или качеството му на управител и подписаният между него и дружеството договор за управление са достатъчни за тази дейност? Търсих нещо по темата в Закона за чужденците и КТ, но нямаше нищо по този въпрос. Всяко мнение или насока към литература ще ми бъде от полза.

Лек ден на всички и благодаря предварително!
michoni
Потребител

Re: Работа на чужденец-управител и собственик на ЕООД

Мнениеот dessys » 20 Яну 2011, 16:56

Мисля, че (дано не ви подвеждам) чужденци с продължително пребиваване в страната могат да осъществяват търговска дейност в страната по законоустановения ред, като в резултат на тази дейност разкрият най-малко 10 работни места за български граждани, освен когато е уговорено друго в международен договор, влязъл в сила и в България. Toва не важи за граждани на ЕС, но сте написали, че вашият случай не е такъв.
dessys
Потребител

Мнениеот zxcasd » 20 Яну 2011, 17:33

Мисля, чечужденци с продължително пребиваване в страната могат да осъществяват търговска дейност в страната по законоустановения ред, като в резултат на тази дейност разкрият най-малко 10 работни места за български граждани, освен когато е уговорено друго в международен договор, влязъл в сила и в България. Toва не важи за граждани на ЕС, но сте написали, че вашият случай не е такъв.

Простете моля, на кой зададен въпрос отговаряте?

Човекът е задал въпрос. И моли да отговорите на зададения от него въпрос. Не Ви е молил да демонстрирате знания въобще, а Ви е молил да отговорите на конкретен въпрос.
Ако знаете - отговорете. Ако не знаете - играйте ролята на кибик. Толкоз просто и логично.
zxcasd
Младши потребител

Мнениеот dessys » 20 Яну 2011, 17:56

zxcasd написа:
Простете моля, на кой зададен въпрос отговаряте? [/size]

Ами помислих следното - за да осъществява дейността си това ЕООД, което е собственост на господина, трябва да отговаря на изискването за 10-те работни места, следователно не че сам не може да я осъществява тая дейност, но ще има персонал (наемането, на който така или иначе не може да избегне), който може да го свърши това нещо.
Послепис: ролята на кибик я изпълнявате вие, моля, гледайки вашият изчерпателен отговор, а и логиката, гледам, не ви се отдава особено. + това дамата е написала, че всяка насока ще и е от полза. ТолкОЗ е просто...
dessys
Потребител

Мнениеот lexy21 » 20 Яну 2011, 19:01

zxcasd написа:
Човекът е задал въпрос. И моли да отговорите на зададения от него въпрос. Не Ви е молил да демонстрирате знания въобще, а Ви е молил да отговорите на конкретен въпрос.
Ако знаете - отговорете. Ако не знаете - играйте ролята на кибик. Толкоз просто и логично.

Въпреки че мисля, че колегата dessys е в заблуда, предполагам дори от къде се е заблудила и мислех при повече време да обоснова моето мнение, ще избързам и няма да се съобразя с разпределената ми роля, защото, първо, Вие, zxcasd, се опитвате да установявате правила, които сам не следвате и, второ, непровокирано нападате някой, който ненатрапчиво е изразил своето мнение, за което не откривам забрана в правилата на този форум.
Извинявам се на инициатора на темата за спама, ако още го интересуват мнения, моето ще го получи на ЛС.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот zxcasd » 21 Яну 2011, 02:11

dessys написа: Ами помислих следното - за да осъществява ....

Ами друг път първо осмислете какво Ви питат. И после се опитвайте да отговаряте.

Успех! :)

PS.
Имате думата да отговорите по същество на въпроса на michoni.
И той, убеден съм, ще Ви бъде благодарен. :)
zxcasd
Младши потребител

Мнениеот zxcasd » 21 Яну 2011, 02:23

lexy21 написа: Вие, zxcasd, се опитвате да установявате правила, които сам не следвате и, второ, непровокирано нападате някой, който ненатрапчиво е изразил своето мнение, за което не откривам забрана в правилата на този форум.

Първо, не се опитвам да налагам правила. Опитвам се да закача обеца на нечие ухо.
Второ, не нападам, а правя забележка. За което не откривам забрана в правилата на този форум.
Трето, да Ви попитам... Не мислите ли, че, макар и ненатрапчиви, мненията 'не по същество' са вид спам?
Четвърто, и аз се извинявам се на инициатора на темата за спама. И се надавам повече спам в тази тема да не бъде предизвикван.
zxcasd
Младши потребител

Мнениеот dessys » 21 Яну 2011, 10:06

michoni написа: притесненията ми са дали му е необходимо допълнително разрешение за работа от съответното министерство като служител, даващ консултации, или качеството му на управител и подписаният между него и дружеството договор за управление са достатъчни за тази дейност?

В наредбата за условията и реда за издаване, отказ и отнемане на разрешения за работа на чужденци в Република България е указано, че не се изисква разрешение за работа на чужденци, които са управляващи търговски дружества или клон на чуждестранно юридическо лице и тъй като чужденецът е управител на ЕООД вече и не работи по трудов договор няма да му е необходимо разрешение за работа.

zxcasd - много думи за нищо...
dessys
Потребител

Мнениеот michoni » 21 Яну 2011, 11:34

Благодаря на включилите се по темата, нищо че малко се разспами ;) Dessys, насоката от последното ти мнение ми беше много полезна, ще прочета тази наредба. Lexy21, ще ти бъда благодарна и на теб, ако споделиш мнението си-на лични или тук, както прецениш.

Успешен ден на всички! :)
michoni
Потребител

Мнениеот lexy21 » 21 Яну 2011, 16:52

Не, не е необходимо разрешение. Разрешителен режим е установен за други категории работа, като нормативната му опора е Закона за насърчаване на заетостта и издадената въз основа на чл. 74, ал. 1 от него Наредба, цитирана от колегата. В последната дори визираната от Вас хипотеза е изрично изключена от режима - чл. 4, ал. 1, т. 4 - не се изисква разрешение за работа на чужденци, които са управляващи на търговски дружества, въпреки че по същество и без тази изрична разпоредба, при тълкуване на уредбата се налага същият извод. Това, което подведе колегата в първия му /й пост, предполагам е бил Закона за чужденците и по-конкретно чл. 24 от него: разрешение за продължително пребиваване могат да получат чужденци, които притежават виза по чл. 15, ал. 1 и:
1. (изм. - ДВ, бр. 42 от 2001 г., изм. - ДВ, бр. 112 от 2001 г., в сила от 01.01.2002 г.) желаят да извършват работа по трудово правоотношение след разрешение от органите на Министерството на труда и социалната политика;
2. (изм. - ДВ, бр. 42 от 2001 г., доп. - ДВ, бр. 37 от 2003 г.) осъществяват търговска дейност в страната по законоустановения ред, като в резултат на тази дейност са разкрити най-малко 10 работни места за български граждани, освен когато е уговорено друго в международен договор, ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България;
Приятен ден от мен.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Назад към Трудово право