начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Дострояване на сграда

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Дострояване на сграда

Мнениеот nk7702n » 14 Яну 2011, 10:47

Собственикът може да се снабди с КНА за постройките, но само ако те отговарят на изискванията за търпимост, след като не разполага с други документи за постройките. А иначе, може и да не му е необходимо да се снабдява с КНА, след като е приложим чл. 92 от ЗС и никой не оспорва собствеността му!
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 14 Яну 2011, 10:55

nk7702n да оставим въпроса с търпимостта на страна и да разгледаме случая при който собственика си е достроил сградата по предвидения в закона ред с всички строителни книжа и предположим че тоой иска да извърши продажба на цялата си собственост. Нотариусът който ще изповяда сделката ще ли състави нотариалния акт за продажбата на основание разрешението за строеж строителните книжа и удостоверението за въвежда обекта в експлоатация?. Би следвало, ама не го правят.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 14 Яну 2011, 11:39

julyanvonemona написа:Нотариусът който ще изповяда сделката ще ли състави нотариалния акт за продажбата на основание разрешението за строеж строителните книжа и удостоверението за въвежда обекта в експлоатация?. Би следвало, ама не го правят.

А защо смятате, че не го правят?
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 14 Яну 2011, 12:08

Имам откъслечни наблюдения, но може и да греша.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 14 Яну 2011, 18:59

Хайде да погледнем на нещата от друг ъгъл. Да речем, че съм придобил недвижим имот - дворно място, например, през 1980 г. След това съм заминал за Антарктида, да речем. Връщам се през 2010 г., и - що да видя - имотът ми е застроен с постройка, 45 кв. м, масивна, да кажем. Според Вас, мога ли, на основание чл. 92 от ЗС, да се снабдя с нотариален акт за нея - по приращение?
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 14 Яну 2011, 21:19

Не защото сте загубили собствеността в/у имота по давност.2010-1980=30 години.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 14 Яну 2011, 21:51

Кой твърди такова нещо? Имот може да се придобие по давност, но да се загуби?! Може пък никой да не го е "намерил"...
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 15 Яну 2011, 00:07

Добре де! Кажете го както трябва уважаеми magodeoz. Имам предвид че построената сграда е на този който в 10 от всичките 30 години е засвоил вашия поземлен имот!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 15 Яну 2011, 13:18

Хипотетично - "онзи, който" е заел имота ми, знаейки, че съм в Антарктида, построил е сградата, но, забивайки последния пирон в челната дъска на покрива, се е супурдисал отгоре, без да остави наследници. Няма документи (не може и да има, предвид това, че е строил в чужд имот). Не мога да установя със сигурност кога е строено - просто има сграда, и толкова! Ще ми състави ли някой нотариус КНА само на основание приращението?
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 15 Яну 2011, 17:11

Защо да не състави, ако строежа е законно построен.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 15 Яну 2011, 20:33

Ако сградата е законно построена, няма да е "приращение".
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 15 Яну 2011, 21:04

Добре приемам, макар и да не съм убеден,че "приращението" е нещо, което се проявява само при претенция на несобственик на поземления имот.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот venetakirilova » 16 Яну 2011, 11:16

Ако все пак ви интересува имам нотариален акт и съм собственик на имота - единствен при това. Благодаря на всички, за мненията. Ясно е че няма да се мине без проект, чиято цена в моя град е към 7000лв.Четох за една фирма за строителство на сглобяеми къщи, EUROHOME или нещо такова офертата им за проект и построяване на сграда от 80кв.м е към 35000 евро с ДДС, с допълнителни разходи за транспорт към 1000лв. за моя град. Строежът става за около 4 месеца. Имат и условия за кредит до 35 години със собствено участие 20% от сумата. Може би това е по добрия вариант, поне за мен. Ако някой знае нещо за тази фирма нека да пише тук в мнения.
venetakirilova
Нов потребител

Мнениеот venetakirilova » 16 Яну 2011, 11:31

фирмата е EUROHOSE.
venetakirilova
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 16 Яну 2011, 16:57

venetakirilova, със 99% сигурност мога да Ви заявя че въпросната фирма се е специализирала в повтаряеми къщи и едва ли ще е възможно да проектира и изпълни дострояването на вашата сграда. При всички случай ще и се наложи да прави индивидуален проект и да го одобрява при съответния общинарски главен архитект. Нали се сещате че такова решение едва ли ще е значително по-ефтино от това което проектантите от Вашия град предлагат. Освен това общият продукт - инжинеринга (проектиране +строителство) при всички случай ще бъде съобразен с технологичните възможности на фирмата, а това неминуемо води икономии от към качествени материали и качествено изпълнение. Така че съвкупният инженерингов продукт при всички случай ще Ви ощети. Съществува възможност и да не е така, но чисто теоритична и тя е да сключите такъв договор с фирмата, където да има клаузи да се намесвате в хода на проиктирането, по начин да изолирате възможностите на фирмата та прави въпросните икономии в качествои материали. Възможността е теоритична защото :
1 . Само ако сте професионалист ще можете да обвържете нещата по начин да Ви удовлетворят и;
2. Професионализма трябва да Ви е с двойна насоченост юридическа и архитектурна - в противен случай трябва да сформирате и ръководите екип, а дали няма в крайна сметка да Ви излезе по-скъпо да се заигравате в такава комбинация?
Моето мнение е да отидете на пазарлък с тези които Ви искат 7000 лева за проектиране и ако не ги огънете да търсите други и трети - пазар батенка! Отваряйте си очите на 14 правете си сметки и внимавайте да се не минете.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bgarch » 17 Яну 2011, 19:38

venetakirilova написа:...офертата им за проект и построяване на сграда от 80кв.м е към 35000 евро с ДДС, с допълнителни разходи за транспорт към 1000лв. за моя град. Строежът става за около 4 месеца. Имат и условия за кредит до 35 години със собствено участие 20% от сумата. Може би това е по добрия вариант, поне за мен. Ако някой знае нещо за тази фирма нека да пише тук в мнения.

Нека направим няколко прости сметки. Къща от 80 кв. м. ще Ви струва в най- добрия случай 70 000 лева. Това прави 875 лева на м2 РЗП. Бъдете сигурна, че това не е всичко! Тук със сигурност не влизат доста неща, които просто не Ви казват, че не влизат- външно ВК, вертикална планировка, външно ЕЛ и други подобни "дреболии". Дано да влиза т.нар. "нулев цикъл" (макар че без изработен проект не виждам как той може да се остойности), защото ако и той не влиза, тогава сте "вътре с двата крака".
Като архитект от практиката Ви казвам, че това е много висока цена за продукта, който ще получите насреща. При това ще получите сглобяема къща със съмнителни качества (дано някой не се обиди).
Моят съвет е- опитайте варианта проект с подробна количествена сметка (по- скъп е от обикновените, предназначени само за пред Общината), с който да можете да преговаряте с различни строителни фирми и да получите оферти поне от пет такива фирми. Ще се очудите, че при такъв вариант сумата от разходите за проекта + строителната стойност за монолитна сграда ще бъдат значително под исканата от въпросната фирма цена за строителство на сглобяема къща, в която влизал и проекта. А и времето за строителство може би ще бъде съизмеримо с това, предложено от въпросната фирма. Разбира се при този вариант най- важното е качеството на проекта, затова там не правете никакви компромиси с качеството.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот magodeoz » 17 Яну 2011, 19:52

bgarch написа:Като архитект от практиката Ви казвам, че това е много висока цена за продукта, което ще получите насреща. При това ще получите сглобяема къща със съмнителни качества (дано някой не се обиди).

Фирмата се казва EUROHOUSE. Висока е цената, щото желязото е скъпо! Хеле пък галванизираното. И да не се чуди после госпожата, що GSM-ът не "хваща" вътре.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 17 Яну 2011, 20:16

Хеле пък галванизираното. И да не се чуди после госпожата, що GSM-ът не "хваща" вътре
.
Коя точно част от скритата картинка коментирате
а) че галванизираната стомана има по висока екранираща способнаст спрямо GSM честотите или;
б)че насинестта на арматура предполага стенни конструкцииот стоманобетон - дълбоко нехигиенични поради безкрайната капилярност на стоманобетона (влага топлинни мостове - ниски коефициенти на топлинна инерция и пр.). По т.а) мисля, че трябва да продължим във форум по телекомуникационни технологии, а по т. б)може би Вие magodeoz искате индиректно да ни съобщите че такова строителство е некачествено, ама се опасявате от иск от страна на EUROHOSE за обещетение поради правене на агресивна антиреклама?
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bgarch » 17 Яну 2011, 20:16

Понеже сме в юридически форум, как ще коментирате въпросната реклама на фирмата:
EUROHOUSE е единствената компания в страната произвеждаща ПРЕНОСИМИ ( ПРЕМЕСТВАЕМИ ) КЪЩИ. За поставянето на постройката не Ви е необходимо разрешение за строителство, Съгласувателни писма от Електрлоразпределение и ВиК ,изливане на фундамент, мястото може да е извън регулация
Тези постройки не изискват бетонов фундамент,не са ви необходими документи за строеж и дават възможност за многократно преместване.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот magodeoz » 17 Яну 2011, 20:22

@julyanvonemona (да са живи и здрави администраторите на форума, барабар с новите им правила!):Нищо от двете. Просто тази фирма предлага традиционни фахверкови конструкции, само че изпълнени от галванизирана стомана. Много са популярни в Турция, не зная защо. Получава се нещо като Фарадеев кафез, който екранира външните електромагнитни полета. Затова мобилните телефони, както и ефирните радио- и телевизионни програми, не работят добре вътре.
Разбира се, това щеше да е бял кахър, ако цената и другите параметри бяха приемливи.
Последна промяна magodeoz на 17 Яну 2011, 20:31, променена общо 1 път
magodeoz
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Строителство и регулация