Здравейте, ще се радвам, ако някой ми помогне с тази тук ситуация:
Назначена съм на работа от 04.10.2010 г. на трудов договор с изпитателен срок 6 месеца в полза на работодателя ми. На 20.12.2010г. разбрах, че по график ми се полагат 5 дни годишен платен отпуск за датите от 13.12.2010 г. до 17.12.2010 г. От ЧР ме уведомиха, че трябва да си пусна молба за тези дни, тъй като те са ми по график, но че са минали датите никой не го е грижа. Реално ме уведомяват, за датите чак, когато те са минали. Аз написах молбата, но се чудя къде е била грешката. В мен, че не съм се поинтересувала за графика или в ЧР, че не са ме уведомили навреме? Мога ли по някакъв начин да си търся правата за това, че по закон ми се полага отпуска, а аз не съм я ползвала?
Благодаря предварително!
- Дата и час: 26 Ное 2024, 05:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Не съм ползвала полагащият ми се год. отпуск
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Не съм ползвала полагащият ми се год. отпуск
Според КТ работодателят издава графика. За да може работниците да го спазят, той трябва да ги извести. Обичайно така се процедира със заповедите в предприятията. В тази логика са 127 І 5, 130 ІV КТ; а работодателят не може да извлича ползи от недобросъвестно поведение; наистина изричен текст за графика липсва. Няма пречка и работниците да се поинтересуват от графика, но не може да се очаква ежедневно да проверяват.
Определено НЕ сте длъжна да спазвате графика. Нормата на чл. 173 ІІ КТ е нещо като просто инструктивна - при неспазването й не Ви грози дисциплинарна санкция, нито губите правото, а само работодателят може принудително да Ви пусне в отпуск или давността си тече.
Не сте длъжна да пускате молба за минало време, още повече че реално няма да може да ползвате отпуската. Даже, струва ми се, такова волеизявление е недействително, тъй като няма предмет - и, ако е датирано с вярната (по-късна) дата на подаването трябва да се счита, че отпускът не е ползван.
Поначало обаче се приема, че нововъведените от 2010 г. графици се прилагат от 2011 г. (КТ: началото на годината). Това навежда на мисълта, че може би при Вас се касае за някакъв друг график, въведен с вътрешни правила? В такъв случай неспазването му може да е скрепено с дисциплинарна санкция (което само по себе си е съмнително, защото се ограничават права на работника), но не и със загубване на отпуска.
Определено НЕ сте длъжна да спазвате графика. Нормата на чл. 173 ІІ КТ е нещо като просто инструктивна - при неспазването й не Ви грози дисциплинарна санкция, нито губите правото, а само работодателят може принудително да Ви пусне в отпуск или давността си тече.
Не сте длъжна да пускате молба за минало време, още повече че реално няма да може да ползвате отпуската. Даже, струва ми се, такова волеизявление е недействително, тъй като няма предмет - и, ако е датирано с вярната (по-късна) дата на подаването трябва да се счита, че отпускът не е ползван.
Поначало обаче се приема, че нововъведените от 2010 г. графици се прилагат от 2011 г. (КТ: началото на годината). Това навежда на мисълта, че може би при Вас се касае за някакъв друг график, въведен с вътрешни правила? В такъв случай неспазването му може да е скрепено с дисциплинарна санкция (което само по себе си е съмнително, защото се ограничават права на работника), но не и със загубване на отпуска.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
- kontrol
- Активен потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|