начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Смърт на родител с кредити

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Смърт на родител с кредити

Мнениеот pepedeath » 28 Окт 2010, 12:51

Здравейте, моята съпруга има сестра. Скоро почина техния баща, които има 2 кредита. Единия е към ДСК, а другия към Джет. Притесняваме се защото, заема към ДСК е в голям размер /12 000 лв./ Човека е починал на работното място от инфаркт на 53 год. Доколкото разбрах кредитите към ДСК се изисква "ДСК Гаранция", но не можем засега да намерим този документ. Моля да ми обясните какво да предприемем за да не изплащаме тези непосилни за нас суми. Сестрата на съпругата ми също била и поръчител към заема. Разбрах, че при отказ от наследство, децата няма да наследят тези заеми, но пък ще трябва да се плащат от поръчителите, какъв е реда и какво да правим с Застрахователното дружество.

Моля помогнете! Благодаря предварително.
pepedeath
Нов потребител

Re: Смърт на родител с кредити

Мнениеот Pause » 28 Окт 2010, 14:31

Здравейте,доколкото ви е полезно застрахователният договор се регистрира в банката така ,че можете да се обърнете направо към банката застраховател както и там ще намерите оригинала на полицата,застрахователната сума,покрите дали осигурява ,а и какво? и рискът който е застрахован.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот Standbay » 28 Окт 2010, 21:03

Приемане на наследството по опис :!: :idea:
Задължително :!:
Дай ми фактите, за да ти дам правото!
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот jusman » 29 Окт 2010, 10:47

Здравейте,
Най-вероятно бащата на съпругата Ви е имал сключена застраховка "Живот" с "ДСК Гаранция", чието ново наименование е "Групама". Имате право да изискате от банката документите по сключената застраховка, като Ви трябват най-вече застрахователната полица и Общите условия, в които е регламентиран редът за предявяване на претенция към застрахователя. Имайте предвид че банката и застрахователната компания са свързани лица и имат общ интерес кредитът да бъде погасяван от наследниците, а не от застрахователната компания. Ето защо, за да Ви обърнат необходимото внимание от банката и застрахователната компания, Ви съветвам да се обърнете към адвокат, който да представлява съпругата Ви и сестра й пред тях.
jusman
Младши потребител

Мнениеот pepedeath » 29 Окт 2010, 12:53

Благодаря Ви много за информацията, тези дни ще подгоним тези неща, ще се опитаме да намерим документи и ще пиша пак. Най-вероятно ще се обърнем към юрист или адвокат, но ще продължа да пиша.

Благодаря отново засега :)
pepedeath
Нов потребител

Мнениеот bzlatkov » 30 Окт 2010, 05:53

Направете постъпки смъртта му да бъде призната от Нои за трудова злополука, за да имате право на обезщетение от работодателя.
bzlatkov
Младши потребител

Мнениеот pepedeath » 02 Ное 2010, 14:22

Оказа се, че към ДСК не е имал застраховка живот. /бил отказал да направи/. За кредита към Jet има застраховка, но в нея има клауза ако се пропусне внасянето на 1 месечна вноска към кредита, то тя отпада! От следствената служба днес са казали, че ще прекратят служебното съдебното приозводство доколкото разбрах. Няма и шансове да го признаят за трудова злополука, защото е починал от инфаркт.
Искам да попитам сестра й на съпругата ми е вадила удостоверение за наследници, този който вади това удостоверение приема да наследи или всички, които са описани вътре вече онаследяват. Има ли шанс пак да се приеме онаследяване с опис или вече е късно?
Ако се стигне до там, че наследниците да изплащат тези кредити каква точно е процедурата сумата ще се раздели на наследниците и те ще знаят точно колко трябва да заплатят или как?
Също ме интересува в коя служба и как се проверява точно какво се онаследява /имоти, вещи и т.н./
Простете ме за невежеството, но за първи път се сблъсквам с такъв проблем и ни е много трудно.
Моля помогнете :(
pepedeath
Нов потребител

Мнениеот Pause » 02 Ное 2010, 15:02

Теоретично ,според закона за наследството е желателно вашата балдъза да приеме наследството по опис от страх да не загуби и собственото си имущество в случай че наследството след като се осребри няма да стигне да погаси кредита.А иначе за действията до момента си е извадила документ за наследници.. т.е. удостоверява качество на лицето имащо право.И след като приемете наследството по опис Чл65 от ЗН казва да не се рапореждате в срок 5г за недвижимите и 3години за движимите вещи, под страх че ще отговаря неограничено.А да и това да съобщите за всичики ви известни на наследодателя имоти понеже иначе губите правата по тях.Вижте Чл60 до 65 от ЗНасл. Успех... :D
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот a______ » 15 Ное 2010, 13:26

Здравейте. Реших да Ви пиша защото имам същия проблем !
Баща ми има потребителски кредит от ДСК, но преди седмица почина от инфаркт на 54 години! Здрав прав човек като камък...
Преди две години и половина изтегли кредит на стойност от 17 000 лв и вече почти половината е изплатен.
Прегледахме всички документи, но полица за застраховка живот не видяхме и не намерихме ! НЕ е отказвал да си прави такава, а до колкото имам информация от служител на ДСК " задължително се попълва застрахователна декларация на потребители до 65 годишна възраст и без сериозни здравословни проблеми " , но такава декларация не му е дадена.
Какво да правим ? :cry:
a______
Нов потребител

Мнениеот pepedeath » 17 Ное 2010, 00:36

Обадете се в ДСК София - ПРАВЕН ОТДЕЛ, там ще Ви дадат доста информация.

Дирекция "Правна"

Диана Андонова
директор

факс (+359 2) 980 64 77
e-mail: dandonova@dskbank.bg

copy/paste от сайта на ДСК
pepedeath
Нов потребител

Мнениеот pepedeath » 29 Дек 2010, 12:48

Здравейте пуснахме молби за наследство по опис на съпругата ми и сестра й. Внесохме документите в съда, дадоха ми входящ номер и телефон за информация.
1. Задължиха ни да заверим молбите нотариално за да ни приемат документите;
2. Накараха и двата наследника /съпругата ми и сестра й/ да пуснат отделни молби за опис по наследство и да заплатят в банката по 25.00 лв. две такси;
3. След два дни се обадих на телефона да проверя докъде е стигнало движението на документите и Председателя на съда изпратил писмо в което пише до 7 дни да представим нотариални актове на двата имота които онаследяват. Проблема е, че приложихме удостоверение за наследници, данъчна оценка от данъчното, скица на имотите, но нотариални актове нямаме. След като получим и се подпишем за писмото ще имаме срок 7 дни, но в случая няма как да намерим тези документи. Посъветвахме се с адвокат, които каза че иска да види писмото и ако трябва ще обжалва.
В нашия случай 3-те месеца изтичат 24 януари 2011 и ме е страх ако писмото се забави да не изпуснем някои срок.

Питането ми е има ли основание Председателя да иска нотариален акт за имот на починал човек и какво можем да направим в случая.

Благодаря!
pepedeath
Нов потребител

Мнениеот rosi78 » 30 Дек 2010, 14:55

Moжете да отидете в Агенция по вписванията и от Имотния регистър да вземете копия на нотариалните актове. Носете акта за смърт и удостоверението за наследници.
rosi78
Нов потребител

Мнениеот Pause » 31 Дек 2010, 12:46

А кредиторът досега не е ли искал да се запечата имуществото/опис върху него? Да но според 61ЗН може да се продължи с още 3м. този срок от съда ,но на практика не съм запознат детайлно с процедурата.

Хи- хи трогна ме последният ,абзац и да знаех не бих ви помогнал изобщо нямам това намерение принципът в правото е да не се прави лошо на друг.Език мой,враг мой. 8)
Последна промяна Pause на 31 Дек 2010, 18:43, променена общо 1 път
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот pepedeath » 31 Дек 2010, 17:10

Pause написа:А кредиторът досега не е ли искал да се запечата имуществото/опис върху него? Да но според 61ЗН може да се продължи с още 3м. този срок от съда ,но на практика не съм запознат детайлно с процедурата.

Все още нищо не са предприели кредиторита, явно практиката им е да изчакат да минат 3 месеца да видят какво ще предприемем. Да може да се продължи срока с още до 3 месеца след разрешение от Председателя на съда. Както и да е адвоката ни обеща да дойде до общината, където ще преснимаме копие от разписния лист /което ни бе отказано/ а според адвоката това е в публичния регистър и нямат право да ни отказват.
pepedeath
Нов потребител

Мнениеот deska5 » 04 Яну 2011, 14:26

Здравейте на всички!
Оказа се че имам същия проблем.
Единственият ми родител - баща ми почина преди 3 месеца и единственото което имам в наследство е заем който не е плащал с години и имам много лихви, дори незнам точно каква е сумата която дължи на банката.
Знам че имам право да се откажа от наследство до 6 месеца след смъртта му.
Не живея в Бг.
Моля кажете ми какви документи са необходими. Мога ли да пратя пълномощно на мой близък в Бг. който да попълни молбата за отказ от наследство от мое име? Аз съм единствен наследник от последния брак на татко.
Необходим ли ми е адвокат или чрез пълномощното което ще пратя за да се внесе в съда е достатъчно?

Благодаря ви предварително!
Поздрав, Деси!
deska5
Нов потребител

Мнениеот deska5 » 04 Яну 2011, 14:37

Здравейте отново съм аз.
Току що говорех с посолството във Валенсиа и ми казаха да се консултирам с някого който да ми каже как да бъде оформен текстта относно отказване от наследство в пълномощното което ще направя.
Моля ви ако имате някакъв образец или подобна молба да ми пратите от която мога да погледна. Моята поща е adventdesti@yahoo.com.

Благодаря Ви много, предварително!
Поздрав, Деси!
deska5
Нов потребител

Мнениеот pepedeath » 05 Яну 2011, 10:00

Тъй като ние пуснахме за наследство по опис, а не отказ от наследство не бих могъл да Ви бъда полезен :(
Надявам се някой запознат да ви помогне ! Срока за наследство по опис е 3 месеца от смъртта, предполагам че и за отказ от наследство е толко.
pepedeath
Нов потребител

Мнениеот Pause » 05 Яну 2011, 11:12

deska5 написа:Здравейте на всички!
Оказа се че имам същия проблем.
Единственият ми родител - баща ми почина преди 3 месеца и единственото което имам в наследство е заем който не е плащал с години и имам много лихви, дори незнам точно каква е сумата която дължи на банката.
Знам че имам право да се откажа от наследство до 6 месеца след смъртта му.
Не живея в Бг.
Моля кажете ми какви документи са необходими. Мога ли да пратя пълномощно на мой близък в Бг. който да попълни молбата за отказ от наследство от мое име? Аз съм единствен наследник от последния брак на татко.
Необходим ли ми е адвокат или чрез пълномощното което ще пратя за да се внесе в съда е достатъчно?

Благодаря ви предварително!
Поздрав, Деси!

:)

Избрания вариант с пълномощно няма да бъде валиден.Накратко дори и нищо да не направите след като бъдете поканенана да приемете или откажете се смята за мълчалив отказ.Това не замества обикновена консултацията с адвокат.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот tsveti78 » 13 Яну 2011, 22:02

ето и моята история:Баща ми живееше с една жена и неиното дете (с майка ми имаха от10год.развод)теглил заем,а посли и втори той беше военен-пенсионер но се споразумял някакси с ОББ банката да не му срират пенсията по документи живеел сам и срещу ипотека на жилището му отпускат 10хил.лева.след смърта му банката искаше да продаде апартамента му на търг само и само да си вземе парите.С помоща на майка ми погасихме 4 вноски в рамките на 1месец и платихме спрян ток за 3 месеца +вода за 6месеца.до миналата седмица изплащахме заема в рамките на 4 год. но и за двете със сестра ми е по добре сега.Тя си има апартамент а аз си построих къща след продажбата на татковия апартамент.добре че всичко свърши ,но все пак ме е ят как на едни не разрешават заем от 1000лева,а други беззастраховка и без спиране на пари от доходите им могат да получат?
tsveti78
Младши потребител

Мнениеот Pause » 14 Яну 2011, 11:00

Ами ,немога да ви дам компетенто мнение но ,както казват всички имаме равни права,но не всички равни възможности.Темата и по назад във времето сте я пускали,питайте банката. :D
Аватар
Pause
Активен потребител

Назад към Семейни казуси