- Дата и час: 26 Ное 2024, 05:38 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
уволнение
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
уволнение
Здравейте. Искам да попитам дали може да бъде дисциплинарно уволнен работник, когато е хванат от охраняващата работодателя фирма при опит да изнася откраднатите стоки или трябва да бъде първо сигнализирана полицията и да има образувано п-во ? В тези случаи уволението е на осн. чл.190, ал.1, т.4 или т.7 от КТ? Благодаря.
- gost66
- Нов потребител
Re: уволнение
Надявам се наистина някой да даде мнение, т.к. се налага спешно да предприема мерки срещу работника, а не знам дали ако оспори след това няма да обявят уволнението за незаконно, само защото не сме сигнализирали за кражбата....
- gost66
- Нов потребител
като работодател е редно да имате някаква представа какво се прави в такива случаи, какво производство се развива (и тук нямам предвид наказателно), какви документи се съставят и т.н. Ако, разбира се, нямате достатъчно познания, капацитет, време и т.н. в още по-голяма степен е редно и дори препоръчително да си назначите някой, който да ги знае тези неща как се правят и той да носи отговорност, ако нещо се издъни и го възстановят провинилия се работник. Но, да приемем, не сте сметнали да си назначите някой на такава позиция, вярно, криза е, или пък той не е достатъчно осведомен как стават нещата, тогава никой няма да ви се смее, да възроптае и т.н. ако отидете при някой специалист и той поеме отговорността, ако нещо се "прецака". Но, ще ми простите, не е много представително, още по-малко справедливо, тези неща да бъдат предмет на дискусия в този форум, ако очаквате, разбира се, да ви се отговори адекватно.
Но, винаги имате право да правите каквото искате и сте си наумили, ако сте готов след това да понесете последствията, ако евентуално нещата се развият не както се очаквали.
Всичко това с най-добри чувства го пиша и се надявам дозата ирония да не я приемете като заяждане с вас, при все че не ви познавам дори!
Поздрави и успешна година.
Но, винаги имате право да правите каквото искате и сте си наумили, ако сте готов след това да понесете последствията, ако евентуално нещата се развият не както се очаквали.
Всичко това с най-добри чувства го пиша и се надявам дозата ирония да не я приемете като заяждане с вас, при все че не ви познавам дори!
Поздрави и успешна година.
Suaviter in modo, fortiter in re
- lexter
- Потребител
Здравейте. Въпреки иронията на единственият отзовал се, все пак благодаря за "оказаната помощ". Не знам дали заради кризата или заради нещо друго, но напоследък хората в този форум не са каквито бяха... казвам го, защото чрез обмяна на опит се стига до истината и по-богатата практика, а не защото търся помощ на аванта. Така, сега за казуса... имам назначен човек. Имам писмен сигнал от охранителната фирма, имам поискани обяснения и дадени писмени такива с признание на вината, както и че вещите са били изнесени. Ще има и мотивирана заповед за дисциплинарно уволнение, което по мое мнение все пак ще бъде по т.4, т.к. има злоупотреба с доверието на Рд за лична облага, което ми се струва очевидно. И т.к. човек се сблъсква с нови неща всеки ден, просто исках да направя справка дали при евентуално оспорване ще бъдат необходими полицейки протоколи, разпити на свидетели и прочие.... Все пак... благодаря за оказаната помощ. Желая на всички ви една добра година!
- gost66
- Нов потребител
Дисциплинарната отговорност не изключва тази по НК. Дали ще подадете жалба срещу извършителя до РУП, за образуване на накз.производство за престъпление от о.х., преценявате вие. А за уволнението - спазили сте процедурата (писмено обяснение) последвано от мотивирана заповед за уволнение.
"Говори кратко, искай малко, тръгни си бързо"
Петър І
Петър І
- uvella
- Потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|