начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

Мога и без адвокат, аз знам и мога всичко

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Мога и без адвокат, аз знам и мога всичко

Мнениеот pyankulov » 16 Май 2010, 14:46

TheOldMan написа:.........................................
А правната култура започва с питане. За всяко едно изречение, формулировка, дума, която не ви е съвсем, ама съвсем ясна, питайте. Първо другата страна по договора, ако отговора му не ви устройва, консултирайте се с някой знаещ познат. Мобилните телефони направиха комуникациите мигновени от всяко място, така че не се притеснявайте - питайте :) Питането никога не е излишно, а ако изпуснете момента за питане, след това въпросите, които ще трябва да задавате, ще са много повече, много по-трудни за отговаряне, и много по-скъпи за решаване.

И аз си мислех , че не е лошо да се пита докато не пуснах тема тука и не бях обявен за най-големия селянин на света и темата ми не беше изтрита !
pyankulov
Нов потребител

Мнениеот sarbijanac » 31 Дек 2010, 01:42

nksuccess написа:Очаквам теми и предложения за оформяне на правна култура сред населението, защото положението не е особено добро. Не говоря само за не ползването на адвокат, а и за подписването на всякакви волеизявления, без да се чете текста, разчитане на устни оговорки и т.н.

Трудна задача ,да не кажа мъчно постижима.Не зная вече за кой път ще изразя становището си,че българина започва да търси правна помощ едва като му се обърне каруцата и когато вече всичко /или почти всичко/ е провалено.

Ето един типичен пример /реален,от моята практика/.И ако го прочетете внимателно ще се убедите в правотата на по-горе написаното.

Срещу лицето Х има образувано досъдебно наказателно производство за престъпление по чл.343 "Б",ал.2 от НК,като деянието е извършено преди влезлите в сила промени в НК /06.04.2010 г/ и в рамките на изпитателен срок по отложено от изтърпяване наказание по чл.66 от НК.
За престъплението по чл.343 "Б",ал.2 от НК закона е предвидил наказание лишаване от свобода до 2 години и глоба от 100 до 300 лв.
Г-н "Х" е привлечен като обвиняем за посоченото по-горе престъпление по надлежния ред и има наложена мярка за неотклонение подписка.Преценява,че няма излишни пари да харчи по адвокати.Съответно и разследващия полицай пък няма "зор" да му осигурява защитник след като не е на лице хипотезата на задължителна защита.
Досъдебното производство приключва и два дни преди внасяне на Обвинителния Акт в съда г-н "Х" напуска страната.Последвалото съдебно производство е осъществено като "задочно".Г-н "Х" е "здраво" защитаван от служебно назначения му адвокат.Присъдата по това дело е 3 месеца ЛС и глоба 100 лв,като със същата по реда на чл.68 от НК се привежда и отложеното наказание - 1 год.ЛС за влязла в сила присъда за престъпление по чл.195 от НК.Присъдата така или иначе влиза в сила.Два месеца след това г-н "Х" се завръща в страната /все има такъв момент/и е задържан за изпълнение на наложените му наказания.
Последвалата молба по чл.423,ал.1 от НПК не бе уважена от ВКС.Съдиите там приеха,че г-н "Х" независимо,че е задочно осъден сам се е поставил в това неблагоприятно положение и сам по своя инициатива се е укрил от правосъдието.Същият при наложена мярка "подписка" по време на досъдебното производство е следвал да не се отклонява без знание и разрешение на съответния орган.И следователно разпоредбата на чл.423,ал.1 от НПК не следва да го ползва.Без значение е било обстоятелството че не бил си получил обв.акт и че не е щателно издирван от съда.Сам си бил виновен.Съда си бил свършил работата както трябва и не били на лице каквито и да е нарушения от процесуално естество.

И така -каква е равносметката.Заради осъществен състав на престъпление по чл.343 "Б",ал.2 от НК,което не е с висока степен на обществена опасност г-н "Х" ще престои в затворническо заведение 15 месеца.И то само заради това,че е решил "да не пълни гушите на адвокатите".
А можеше ли всичко това да бъде избегнато в случай,че г-н "Х" бе потърсил правна помощ ,да си ангажира адвокат ,който щеше да му разясни предимството на личното участие в процеса и да му съдества за благоприятен изход на делото? Можеше.Наказателното му производство без никакъв проблем при участие на адвокат можеше да приключи със споразумение ,където вместо ЛС можеше да се договори наказание "Пробация".В този случай и отложеното наказание нямаше да бъде приведено в изпълнение.В най-лошия случай,защит ника ако не е постигнал споразумение с прокурора можеше да поиска разглеждане на делото по реда на Съкратеното съдебно следствие.При действието на старата редакция на чл.58-А от НК за това престъпление съда задължително щеше да замени наказанието ЛС с наказание "Пробация".

Изводите всеки може да си ги направи сам.И това обяснява поведението на хората от развитите страни защо не предприемат нищо,преди да направят дори една най-обикновенна консултация с адвокат по проблема,който имат за разрешаване!за да не изпадат в ситуация,аналогична на тази,която Ви описах.
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 31 Дек 2010, 11:43

:) Който, каквото- такова, е казал народа.

Беше забавно да чета как опитваш да събудиш състрадание по отношение подзащитния си, но Гоше:
1. Той има опит с разследващи и съдебна система( присъда по 195).
2. Наясно е какво означава да ти се взема МНО, дори "подписка".

Усетих някаква тънка негативна нишка по отношение колегата, но не си прав. Адвокатът не може да сключи споразумение( сам знаеш защо), както и не може да иска разглеждане на делото по реда на глава 27, ли беше,- пак си наясно защо. Когато ти липсва основния играч в играта- тея две производства ги забравяш и нямаш алтернативи- вървиш по общия ред.
Ай, сега да споменем и за размера на наказанието- за да му наложат 5 месеца ЛС, то алкохолеца нЕма да малко, според мен граничен на средно посока тежко алкохолно опиянение.

За всичките си гяволъци рано или късно човек плаща( кой с дни от животът си, кой със "смисълът на живота си", кой с имот). Сега ще влезе да изтърпи наказанието си ( при общ режим, нали), и след около 7 месеца при добро поведение пак ще е на улицата, пак ще пие и управлява, пак няма да иска да, как го нарече, да "гуши"( леле, т`ва сравнение с онези големи бели птици е унизително!), а може и наистина да се поправи и да няма повече в животът си срещи от третия вид, но при първа беля в района все ще му напомнят какъв човек е.
Последна промяна poli_g на 31 Дек 2010, 11:47, променена общо 1 път
Гост.
Старши потребител

Мнениеот donna » 31 Дек 2010, 11:47

:D :D :D Снабдила съм се с ключ №17 ще си оправям ВИК-то и по конкритно един кран :D :D :D ,що ми е водопроводчик ,ама ха :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ,между другото вадя зъби с конец,ама там е със предварително записване и нямам догоовр със здраванта каса :mrgreen: :mrgreen:
За апендисита на ковачев ще си включа в действие шаманските умения и ще го оправим по безкръвен път , а от токове и аз разбирам и мога да ти свържа веригата на дълго не на късо :wink: :wink:
donna
Старши потребител

Мнениеот sarbijanac » 31 Дек 2010, 12:38

poli_g написа::) Който, каквото- такова, е казал народа.

Беше забавно да чета как опитваш да събудиш състрадание по отношение подзащитния си, но Гоше:
1. Той има опит с разследващи и съдебна система( присъда по 195).
2. Наясно е какво означава да ти се взема МНО, дори "подписка".

Усетих някаква тънка негативна нишка по отношение колегата, но не си прав. Адвокатът не може да сключи споразумение( сам знаеш защо), както и не може да иска разглеждане на делото по реда на глава 27, ли беше,- пак си наясно защо. Когато ти липсва основния играч в играта- тея две производства ги забравяш и нямаш алтернативи- вървиш по общия ред.
Ай, сега да споменем и за размера на наказанието- за да му наложат 5 месеца ЛС, то алкохолеца нЕма да малко, според мен граничен на средно посока тежко алкохолно опиянение.

За всичките си гяволъци рано или късно човек плаща( кой с дни от животът си, кой със "смисълът на живота си", кой с имот). Сега ще влезе да изтърпи наказанието си ( при общ режим, нали), и след около 7 месеца при добро поведение пак ще е на улицата, пак ще пие и управлява, пак няма да иска да, как го нарече, да "гуши"( леле, т`ва сравнение с онези големи бели птици е унизително!), а може и наистина да се поправи и да няма повече в животът си срещи от третия вид, но при първа беля в района все ще му напомнят какъв човек е.

Състрадание към осъдения не-просто обясних как от собствено неведение и в стремеж да "спести пълнене на адвокатска гуша" си докара сега престой в Курортен комплекс с телени огради.Сега дори стократно да предпочите не само "адвокатска гуша",но и ако щеш и "адвокатски търбух" да напълни нещата са непроменими.Всичко това го написах с оглед да покажа,че ако своевременно имаше компетентна намеса от защитник още в д.пр.едва ли би се стигнало до тука.
Не упреквам колегата ,който му е бил служебен.Редовно се е явявал в с.з.
По отношение на режима - първата присъда по чл.195 от НК,която е приведена по чл.68 от НК ще я търпи на общ,тъй като това му е първо осъждане.Втората-на строг.Доколкото знам осъдения сега е "ученик" и там му се зачитат 2 учебни дни за 1 отлежан.
sarbijanac
Активен потребител

Предишна

Назад към Общи дискусии