начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Разводи,имущество,проблемии...

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот abogado23 » 29 Дек 2010, 13:29

Здравейте,
Ще бъда много благодарна,ако ми отговорите на няколко въпроса.Звънях за консултация с адвокат,но всички казват - "След празниците ни потърсете.."
Омъжена съм и имам дъщеря тийнейджърка.От много време не се разбираме със съпруга ми.Той само потиска атмосферата вкъщи,постоянно пие и го няма спокойствието и разбирателството.Аз искам развод,но той не иска..Ясно е ще стане по невзаимно съгласие...
Въпросът ми е следния апартаментът е купен по време на брака.Той не остава ли за детето и всякакъв вид имущество не наследява ли директно детето?Или всичко се дели на две?Трябва ли,ако апартаментът остане за мен и дъщеря ми да плащам на мъжа ми някаква сума,за да си купи нов?Много Ви моля,ако може да ми отговорите,за да задвижа по-бързо нещата-евентуално да почна да търся друг апартамент,гарсониера,докато има няколко почивни дни..
Мъжът ми има една вила,наследствена е,възможно ли е адвокатите да го предложат като вариант да се премести там,въпреки че той не желае?И така да няма част от нашия апартамент,да не му доплащам?
Изчетох много форуми,семейни кодекси..и навсякъде пише някаква различна информация..

Благодаря предварително и се извинявам,че Ви занимавам с проблемите си,но наистина е важно.

Лек ден на Всички и весели празници! =]
abogado23
Нов потребител

Re: Разводи,имущество,проблемии...

Мнениеот inspectora » 29 Дек 2010, 13:57

Апартаментът закупен по време на брака /ако няма някакви специфики, а се съмнявам, че има такива/ е на двама ви - по 1/2 ...
Относно живеенето в него след развода има 2 варианта: или всички ще си живеете в него /ако може/, или ще живее този родител, на който са предоставени родителските права, заедно с детето /под тийнейджърка разбирам ненавършила 18г. ... ако е навършила, ще се наложи да живеете двамата със съпруга си, докато не го разделите - при делба, или се продава и делите парите, или единият го взема и плаща 1/2 на другия/ ... Ако ви бъде оставен апартаментът да живеете с детето /без мъжа ви/, ще трябва да плащате наем на мъжа си за 1/2 апартамент ...
Общо взето така стоят нещата ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот 778899 » 29 Дек 2010, 14:03

само да допълня...

няма да дължите наем за цялата негова 1/2, тъй като от нея се вади площта, която ползва ненавършилото пълнолетие дете.
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 29 Дек 2010, 14:35

778899 написа:само да допълня...

няма да дължите наем за цялата негова 1/2, тъй като от нея се вади площта, която ползва ненавършилото пълнолетие дете.

10x за корекцията - тъй е ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот abogado23 » 29 Дек 2010, 14:39

Благодаря Ви много за бързите отговори! =]]
Ако се сетите нещо - допълвайте..

Благодаря Ви още веднъж и Лек ден! :))
abogado23
Нов потребител

Мнениеот 778899 » 29 Дек 2010, 14:53

а относно наема...широко застъпено е мнението, че размерът му не се определя по делото за развод /към което мнение съм с особени резерви/, а се води отделно производство.

та, чисто психологически, ако мъжът ви се интересува само от алкохола, този род хора рядко се занимават с последващи дела. Много вероятно е да ви се предостави за ползване семейното жилище във връзка с родителските права над детето и никой да не ви търси наем.

съветът ми: намерете колега, разведете се и дума не обелвайте пред мъжа Ви, че ще му плащате наем.

п.п. едно добре водено, агресивно, производство често решава всички настоящи и бъдещи проблеми.

желая Ви успех!
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот donna » 29 Дек 2010, 14:55

:wink: Тъй като твърдите ,че настоящо /бившия съпруг пие ,няма спокойствие и т.н.,ако ви тормози вас и детето това може да доведе до едно дело по закона срещу домашното насилие , а съдът може да постанови тоя да напусне жилището, тоест :отстраняване на извършителя от съвместно обитаваното жилище за срок определен от съда от 3 до 18м .Молбата се подава в месечен срок от акта на насилието.
В същото време можете да водите и делото за развод или да подадете иска в един по -късен момент.
За периода ,за който лицето е отстранено от жилището не дължите наем за вашето ползване ,ако вече сте разведена.
donna
Старши потребител

Мнениеот donna » 29 Дек 2010, 14:59

778899 написа:а относно наема...широко застъпено е мнението, че размерът му не се определя по делото за развод /към което мнение съм с особени резерви/, а се води отделно производство.

та, чисто психологически, ако мъжът ви се интересува само от алкохола, този род хора рядко се занимават с последващи дела. Много вероятно е да ви се предостави за ползване семейното жилище във връзка с родителските права над детето и никой да не ви търси наем.

съветът ми: намерете колега, разведете се и дума не обелвайте пред мъжа Ви, че ще му плащате наем.

п.п. едно добре водено, агресивно, производство често решава всички настоящи и бъдещи проблеми.

желая Ви успех!

Наемът може да бъде определен и в отделно производство и ще се завъртите в порочен кръг.
donna
Старши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 29 Дек 2010, 15:39

Съпругът, на когото се предоставят родителските права се настанява в апартамента.

Само, че това не е настанителна заповед - източникът е съдебното решение, но се оформя като договор за наем, възникващ по силата на развода. Би следвало да се заплаща наем като пазарна стойност на жилището, извадено с едно дете.

Детето не наследява приживе, защото е малко да се излежава на сянка, може да развие склонност към алкохол, наркотици, но това не е тема за консултации.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот abogado23 » 29 Дек 2010, 15:47

Ами,с него сме обсъждали тази тема да се разделим,но той не иска.Става агресивен,когато говорим за това и просто няма смисъл.Заплашва и претендира,че жилището е негово,че всичко е негово..И не знам дали няма да иска жилището..Мислих да продадем апартамента и да делим на две,но няма да е добре за дъщеря ми,според мен,да се отдели от приятели,да се мести..А и като си помисля колко усилия и труд съм вложила за апартамента - аз ремонтирах,подреждах,водих фирми,майстори..Не знамм :X
Мда,и физически и психически травми има-имам и изкарано медицинско..Но е от преди доста време..Дали ще послужи пред съда?

Благодаря Ви много за помощта! :)
abogado23
Нов потребител

Мнениеот mazohist » 29 Дек 2010, 18:25

Здравейте, имам проблем като Вашия и бих искала да споделя с Вас с няколко изречения. Съпругът ми също пие , от години почти не работи - рядко и за по малко, а дъщеря ми този месец стана на 18. Живеем в жилище от родителите му, което е прехвърлено с покупко продажба на наше име , беше в строеж, фирмата фалира и го довършвахме сами, така сигурно половината жилище съм платила плащайки за захранване с ток, довършване на апартамента и общите части на кооперацията.Любовта на мъжа ми към алкохола доведе до обтягане на отношенията, караници. Принудих се да изтегля заем и да купя друго жилище, което естествено е пак семейно, нищо че аз плащам заема. Исках това да го мотивира да се стегне , но не би и тъй като само аз работя от известно време престанах да му давам пари, да му купувам цигари и т.н. за съжаление поради определени обстоятелства строежът на кооперацията в която е другия апартамент се забави и това наложи да останем да живеем с дъщеря ми в съжителство с него. Към момента резултата е следния- плащам всички разходи и сметки, как - само аз си знам, прибирам се от работа всеки ден със страх какво ще липсва в къщи, защото липсата на пари го направи "изобретателен" - изнася и продава каквото му дойде на акъла, а на детето си не мога да оставя храна, защото, каквото и да оставя в хладилника то много бързо изчезва.
Не ми помогнаха жалби в полицията. Оказа се че за такъв род проблеми законодателство няма. Ако те бие и пребива добре, можеш да се оплачеш, но ако изнесе и продаде печката и пералнята не можеш. Не зная защо в Закона за защита от домашно насилие е включена думата психически тормоз, като се оказа, че тя няма реално приложение. Каквито и процедури да трябва да задействаш , навсякъде е необходимо да имаш свидетели, а съседи и познати не искат и да чуят за това, възмущават се , съжаляват те, но ако трябва само да кажат истината, те просто не искат или се страхуват да влязат в конфронтация. Така че въоръжи се с много търпение и бягай бързо и по-далеч от този човек каквото и да ти струва.Няма да бъде лесно, но по-добре гаден край, отколкото гадост до край. Успех!
mazohist
Нов потребител

Мнениеот abogado23 » 31 Дек 2010, 15:14

Аз съжалявам,че пак досаждам с моите въпроси,но ако може да помогнете...
Имам притеснения,че когато апартаментът остане за мен и детето,мъжът ми ще се озлоби още повече и си мисля как може да ме причака някъде да ме пребие..
Може ли да се уреди някаква закрила поне няколко дни след развода?Или съдебно решение да не приближава на повече от 200 метра..Знам ли..
Просто след толкова много заплахи отправени към мен, се замислям какви ще са последстията след развода..
Благодаря Ви много за отделеното внимание още веднъж!

~ mazohista - Благодаря.. Успех и на теб,дано скоро успеете да се разделите и всичко да се оправи! ~
abogado23
Нов потребител

Мнениеот donna » 31 Дек 2010, 15:16

А нямате ли притеснения ,че днес е 31.12.2010 г и негативизма да го оставите за след празниците !
donna
Старши потребител

Мнениеот dessinova » 10 Яну 2011, 15:38

супер
Последна промяна dessinova на 12 Яну 2011, 21:43, променена общо 1 път
dessinova
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 10 Яну 2011, 16:06

Първо- сменете адвокатът.
Второ- развод в немско ви носи повече привилегии.

Повече, без да се видят книжата, няма как.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот dessinova » 10 Яну 2011, 18:05

Благодаря!
Последна промяна dessinova на 12 Яну 2011, 21:44, променена общо 1 път
dessinova
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 12 Яну 2011, 12:25

Айде сега, консултации по законодателството на Германия, тук трудно бихте получили. А имайте пред вид ,че и двете държави са членове на ЕС и има регламенти , които да определят подсъдността. Освен това, какъв е проблема с имуществото? Развода не влече автоматично и делба.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот dessinova » 12 Яну 2011, 13:55

Благодаря!
Последна промяна dessinova на 12 Яну 2011, 21:45, променена общо 1 път
dessinova
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 12 Яну 2011, 14:05

Не, не разбирайте така.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 12 Яну 2011, 20:04

Вижте си клаузите в брачния договор първо, важно е какво точно сте се задължили по него, след това обмислете въпроса за подсъдността, а по отношение на движими и недвижими вещи, няма пречка това да стане и в отделно производство, но е хубаво предварително да сте наясно какво точно ще правите. Не е задължително да сменяте адвоката, ако достатъчно подробно си изясните всички обстоятелства около сключения брак, движимо и недвижимо имущество, сметки и т.н., характер на взаиомотношенията със съпруга Ви, ще бъдете наясно и дали е по - добре да сключите споразумение или да тръгнете по общия ред.Успех!
nk7702n
Старши потребител

Назад към Семейни казуси