Привет на всички и весели празници!
Темата, с която ще се включа аз е много подобна на някои от тук публикуваните, но имам няколко въпроса свързани с конкретната ситуация, затова ще задам нова тема! Нека започна отначало - работя от началото на месец октомври т. г. в автосервиз (засега ще задържа името, на временен 6-месечен трудов договор съм), тъй като досега не съм получил трудовото си възнаграждение нито един път и не се очертава да го получа, още утре ще депозирам молбата си за напускане, която е в едномесечен срок. Тук въпросът ми е след като изтече 30-дневния срок до каква дата работодателят е задължен да изчисти всички суми, (които ще са над 3000 лв.) които дължи към мен? И ако не го направи какво следва - сигнал към ИТ или разговор с адвокат. Тъй като не съм запознат със законова ни уредба напълно, в моето положение са няколко бивши и настоящи служители, дали е възможно да действаме колективно или всеки ще трябва да заведе отделно дело?!
- Дата и час: 26 Ное 2024, 05:30 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Неизплатени трудови възнаграждения.
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Неизплатени трудови възнаграждения.
Не депозирате"молба",а заявление за напускане по чл.327 т.2. Няма едномесечно предизвестие ,напускате в момента.Дължат ви се неизплатените заплати,едно брутно трудово възнаграждение по член 221 и неизплатените отпуски-член 224 от КТ. Задължително си взимате входящ номер на заявлението.След това при адвокат.
- vanila_ce
- Потребител
Сърдечно благодаря за бързия отговор и моля да ме извините за зле формулираните изречения с правни термини. Понеже досега само веднъж съм напускал работа (но с коректен работодател) и не е имало проблем, то утре като подам заявлението, трябва да изискам да бъде с утрешната си дата, а какъв документ трябва да ми бъда издаден насреща, за да удостоверя това, че съм напуснал, предполагам това е "входящият номер"?! Така или иначе няма да се налага да използвам услугите на ИТ?
П. С.: Относно:
П. С.: Относно:
Понеже съм на срочен трудов договор - какво ще рече "размер на дейстителните вреди"?Чл. 221. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) При прекратяване на трудовото правоотношение от работника или служителя без предизвестие в случаите по чл. 327, т. 2, 3 и 3а работодателят му дължи обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение за срока на предизвестието - при безсрочно трудово правоотношение, и в размер на действителните вреди - при срочно трудово правоотношение.
- royvanko
- Нов потребител
Да, задължително трябва да имате входящ номер,за да установите подаването на заявлението.Тъй като сте на срочен договор, при вас обезщетението по член 221 ще бъдат брутните трудови възнаграждения до края на договора,но не повече от 3 месеца.Успех!
- vanila_ce
- Потребител
Благодаря за изчерпателния отговор, но имам няколко други не толкова основни въпроси. Те са свързани с ТД, представям негово копие, все пак имена и други данни са скрити:
При първата страница не е попълнено полето оградено в червено, в което трябва да се помести дата.
На втора и трета страница пише стандартните неща:
На предпоследната страница са попълнени всички възможни места, включително подписи и печати:
Присъства и подписът на финансовия директор, както и дата.
На последната страница липсва:
Явно моят подпис. Питането ми е във връзка с липсващите полета, дали е коректно попълнен договора, другият екземпляр е попълнен по същия начин. Трудовата ми книжка е предоставена без да се подписвам никъде...
А относно тази тема: viewtopic.php?f=14&t=38410 може да очаквам некоректно отношение.
При първата страница не е попълнено полето оградено в червено, в което трябва да се помести дата.
На втора и трета страница пише стандартните неща:
На предпоследната страница са попълнени всички възможни места, включително подписи и печати:
Присъства и подписът на финансовия директор, както и дата.
На последната страница липсва:
Явно моят подпис. Питането ми е във връзка с липсващите полета, дали е коректно попълнен договора, другият екземпляр е попълнен по същия начин. Трудовата ми книжка е предоставена без да се подписвам никъде...
А относно тази тема: viewtopic.php?f=14&t=38410 може да очаквам некоректно отношение.
- royvanko
- Нов потребител
искам да попитам какво мога да предприема при следната ситуация,работя в бг фирма но съм на обект в Германия,сега си пуснах 1но месечно предизвествие в бг, в офиса ми го преха ,но сега ми се обадиха от Германия и ми казват че ако не отида да работя там още 1-2 месеца няма да ми изплатят заплатата за декември.Каквио мога да предприема и имат ли право да не ми изплатят нито заплатата нито отпуската.Благодаря ви предварително
- hunters
- Нов потребител
в тр.договор не се вижда добре какво ще ви бъде възнаграждението, ако сте на заработка, преди да напуснете си уточнете добре работните карти, да не се окаже после че вие си мислите че ще получите една сума, а ако тръгнете да се съдите, че сте осигурявани на друга, имайте впредвид, че каквото е написано в тр.договор и ведомостта това ще получите, ако не можете да докажете, че ви се дължи друга сума
- pepa60
- Младши потребител
Сумата е 910 лв, (не е трябвало да я скривам), която е написана в ТД. Заплатата е твърда, не е на заработка... Но по-скоро имам съмнения относно пропуснатите полета... Заявлението в момента не е пуснато, ще изчака до понеделник 2011, иначе под разговор, в които се спомена за съд, веднага бяха изплатени скромните 300лв. на всеки работник, чрез този документ:
Но това е много далеч от дължимите суми за октомври и ноември, а и за декември вече...
И понеже никога досега не съм се занимавал със съд, адвокатура или каквито и да било правни въпроси, а тук във форума може би няма да е логично да търся адвокат, чрез какви ключови думи да търся адвокат в google?
Благодаря предварително!
Но това е много далеч от дължимите суми за октомври и ноември, а и за декември вече...
И понеже никога досега не съм се занимавал със съд, адвокатура или каквито и да било правни въпроси, а тук във форума може би няма да е логично да търся адвокат, чрез какви ключови думи да търся адвокат в google?
Благодаря предварително!
- royvanko
- Нов потребител
заплатата ако е 910 лв, нали ви е ясно, че като чиста сума няма да получите тази сума, възможно е да имате и начисления за прослужено време, но в крайна сметка имате да плащате лични осигуровки и данък физически лица, намерете калкулатор и вижте чисто колко трябва да получите. По принцип няма проблем да бъде изплатена сумата с разходен касов ордер това е документ за разплащане. Ако не сте подписвали молби за неплатен отпуск значи ви е начислена цялата заплата във ведомостта. Съветът ми е ако искате да напуснете използвайте чл. 327 и се обърнете към инспекцията по труда, и ако те не ви решат проблема или не се разберете с управителя да се обърнете към съда. Заплатата става изискуема до обикновено до 30.31 число на следващия месец, но в договора трябва да пише кога се изплащат заплатите и как, дали еднократно или аванс и заплата и дати. След това се дължат лихви. Шестмесечният изпитателен срок се счита от датата на започване на работа, имайте предвид, че ако сте излизали в неплатен отпуск той се удължава, защото реално не са изминали тези шест месеца в които работодателя да прецени дали отговаряте на неговите критерии.
- pepa60
- Младши потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|