начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

една от мазите на етажните съсобственици се наводнява ...

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

една от мазите на етажните съсобственици се наводнява ...

Мнениеот jivko_stoev » 22 Дек 2010, 23:36

Здеавейте ,имам нужда от помощ и се надявам,че ще ми помогнете с компетентното си мнение :)
Казуса е следния: Във входа ,в който живея установихме ,че една от мазите на етажните съсобственици се наводнява от мръсния канал на собственика на апартамент ,който живее на първия етаж. Собственика на наводнената маза уведоми собственика на апартамента , от който идва водата в мазато, но той отказа да предприеме каквито и да било мерки ,за да отстрани този проблем. Въпроса ми е следния: собственика на наводнената маза, по какъв законен начин може да потърси правата си и да принуди по съдебен ред собственика на апартамента на първия етаж да отстрани тази повреда на? Какъв иск може да предяви собстеника на наводнената маза ,може ли да се свика общо събрание по Закона за управление на етажната собственост и по такъв начин да се принуди собственика на този апартамент да отсрани тази щета или е нужно собственика на наводнената маза да предяви иск по съдебен ред,за да бъде принуден собственика на апартамента от 1вия етаж да предприеме съответните мерки? Моля ви, дайте своите компетентни мнения ,ще съм ви много благодарен! Благодаря предварително :)
jivko_stoev
Младши потребител

Re: помогнете

Мнениеот TheOldMan » 23 Дек 2010, 00:24

"Най-тежката артилерия" е нотариално заверено уведомление, че повредата на инсталацията нанася вреди на вещите собственика на мазето, срок за отстраняване, после ремонт за сметка на потърпевшия, фактура, съд, ЧСИ.
От друга страна - инсталациите са общи части, така че е редно ремонта да се извърши за сметка на всички живущи.
Трети вариант - тръбата се реже, слага се тапа, и на който му трябва, ще си я възстанови :)
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Re: една от мазите на етажните съсобственици се наводнява ...

Мнениеот jivko_stoev » 23 Дек 2010, 19:32

Благодаря за изчерпателния отговор, но все пак ,както става в повечето случаи в обитаваните входове на блоковете, живущите там са на принципа -на мен да ми е добре , пък другите не ме интересуват,така че това,че инсталациите са общи части едва ли ще трогне някой от етажните съсобственици :) затова не може ли направо собственика на наводнената маза да прибегне към частен съдебен иск към собственика на апартамента ,от който идва проблема и да се реши кардинално въпроса?
jivko_stoev
Младши потребител

Мнениеот TheOldMan » 24 Дек 2010, 00:25

jivko_stoev написа: затова не може ли направо собственика на наводнената маза да прибегне към частен съдебен иск към собственика на апартамента ,от който идва проблема и да се реши кардинално въпроса?

Ми.. може, всичко може. Само трябва да има някакъв документ, че виновника е бил уведомен надлежно за причиняваните от него щети и е бил поканен доброволно да отстрани повредата. После вече ви казах - повредата се отстранява аз сметка на потърпевшия, който си търси парите по съдебен ред.
Сега... тук трябва да е пределно ясно каква част от инсталацията точно причинява теча. Ако теча е от вертикални щрангове/канализационни клонове, или други части, които могат да се приемат като необходими за функционирането на цялата инсталация, макар че повредата е в имота на един от живущите, разходите трябва да се поемат солидарно от всички живущи. Така че може да се окаже, че потърпевшия няма правно основание да търси сумата за ремонта от виновника, а трябва да съди етажната собственост. Та... работата е малко засукана.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот jivko_stoev » 24 Дек 2010, 11:28

Много Ви благодаря за добрите съвети и за търпението да разясните някои от нещата !
jivko_stoev
Младши потребител

Назад към Общи дискусии