начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

ГДБОП задържа проф. Методи Марков с подкуп

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ГДБОП задържа проф. Методи Марков с подкуп

Мнениеот ragazo » 20 Дек 2010, 18:15

Новината е това:

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=640969

Много неприятна изненада, даже фрапантен случай. Тук става въпрос за многоуважаван професор от Софийския университет. Сила в семейното и наследственото право. Човек, който всяка година е в изпитните комисии на изпитите за младши магистрати. Човек с внушителна биография, особено като публикации -> http://uni-sofia.bg/index.php/bul/fakul ... kov_markov

СРАМОТА!!!
ragazo
Потребител

Re: ГДБОП задържа проф. Методи Марков с подкуп

Мнениеот REVOLUTION » 20 Дек 2010, 18:41

Еххх , пусти парички.Дано да не е вярно , че вече в тая държава какви хора станахме.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 20 Дек 2010, 18:52

Човек е неустойчиво същество.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот inspectora » 20 Дек 2010, 18:52

Това не може да е вярно - нямам предвид задържането, имам предвид Марков да е направил това, за което е задържан ...
Познавам този човек и мозъкът ми просто отказва да възприеме "новината" ... все едно да си представя, че земята е плоска ...

П.П.: Не го защитавам - ако е виновен => ... Просто съм изумен ... не мога и да допусна, че може да се е забъркал в такова нещо ... жалко ако излезе истина ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот gudio » 20 Дек 2010, 19:06

:cry: Ми к`во искЪтИ ? Обедняха професорята, т`ва е положението :|
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот system » 20 Дек 2010, 19:28

Това е изключено за Методи Марков. Не може да е вярно.
Но, уважаеми колеги, нека оставим емоцията и допуснем, че е вярно. Независимо от пускането на темата в раздел "Общи дискусии", нека ние като юристи си зададем някои въпросчета, които, признавам, са повече за тема в наказателното право. И така:
Субект на престъплението "пасивен" подкуп по чл. 301 от НК може да бъде само длъжностно лице. Според мен, това може да е само длъжностно лице по чл. 93 т. 1 б. "а" от НК, т. е. на служба в държавно учреждение. Нека си зададем въпроса, ЮЗУ държавно учреждение ли е ? Защото ако не е, Мтоди Марков не е бил длъжностно лице - субект на престъплението по чл. 301 от НК и за никакъв подкуп не може да става дума. Морално укоримо деяние - да. Но не и подкуп.
system
Активен потребител

Мнениеот DEKAH » 20 Дек 2010, 20:05

system написа:Това е изключено за Методи Марков. Не може да е вярно.
Но, уважаеми колеги, нека оставим емоцията и допуснем, че е вярно. Независимо от пускането на темата в раздел "Общи дискусии", нека ние като юристи си зададем някои въпросчета, които, признавам, са повече за тема в наказателното право. И така:
Субект на престъплението "пасивен" подкуп по чл. 301 от НК може да бъде само длъжностно лице. Според мен, това може да е само длъжностно лице по чл. 93 т. 1 б. "а" от НК, т. е. на служба в държавно учреждение. Нека си зададем въпроса, ЮЗУ държавно учреждение ли е ? Защото ако не е, Мтоди Марков не е бил длъжностно лице - субект на престъплението по чл. 301 от НК и за никакъв подкуп не може да става дума. Морално укоримо деяние - да. Но не и подкуп.

Нека да изчакаме, за да разберем подробности. Всеки е невинен до доказване на противното.
Не съм експерт в наказателно-правните науки, дори смятам, че знанията ми са нищожни, но според мен този член от НК:
Чл. 225б. (Нов - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Който за извършена работа или оказана услуга получи имотна облага, която не му се следва, ако извършеното не съставлява по-тежко престъпление, се наказва с лишаване от свобода до две години и с глоба от сто до триста лева.
(2) Ако деянието по предходната алинея е извършено повторно или облагата е в големи размери, наказанието е лишаване от свобода до три години.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) В маловажни случаи по ал. 1 наказанието е глоба от сто до триста лева, налагана по административен ред.
(4) Предметът на престъплението се отнема в полза на държавата.

може да свърши чудесна работа на обвинението. Ако е вярно това, че е взимал пари, за да пише оценки, то мисля, че квалификацията не е по чл.301 от НК, а по-скоро по чл. 225б. Журналистическите глупости сме ги чели...
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот sunshine_75 » 20 Дек 2010, 20:23

Не искам да повярвам. Просто не може да бъде...
sunshine_75
Потребител

Мнениеот ragazo » 20 Дек 2010, 20:29

БТВ съобщи също преди минути. Имаше интервю с ректора, според който проф.Марков е бил "ахилесова пета" отдавна...знаели са май, че се занимава с глупости... :?
ragazo
Потребител

Мнениеот system » 20 Дек 2010, 21:07

DEKAH написа: Нека да изчакаме, за да разберем подробности. Всеки е невинен до доказване на противното.
Не съм експерт в наказателно-правните науки, дори смятам, че знанията ми са нищожни, но според мен този член от НК:
Чл. 225б. (Нов - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Който за извършена работа или оказана услуга получи имотна облага, която не му се следва, ако извършеното не съставлява по-тежко престъпление, се наказва с лишаване от свобода до две години и с глоба от сто до триста лева.
(2) Ако деянието по предходната алинея е извършено повторно или облагата е в големи размери, наказанието е лишаване от свобода до три години.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) В маловажни случаи по ал. 1 наказанието е глоба от сто до триста лева, налагана по административен ред.
(4) Предметът на престъплението се отнема в полза на държавата.

може да свърши чудесна работа на обвинението. Ако е вярно това, че е взимал пари, за да пише оценки, то мисля, че квалификацията не е по чл.301 от НК, а по-скоро по чл. 225б. Журналистическите глупости сме ги чели...

Прав си, DEKAH. Действах първосигнално, като писаха "подкуп" и не съобразих поствания от теб текст на НК. Нормата е малко "соц", но действа. Макар че ... в глава "Общи стопански престъпления", не знам дали чл. 225б би бил относим към преподавател във ВУЗ.
Дано се обади Павлова, да видим какво мисли.
system
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 20 Дек 2010, 21:11

Както казал онзи лекар от Горнооряховската болница "... бах мааму" :? Лошо,лошооо...много лошо
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 20 Дек 2010, 21:40

Може да е и подкуп.Чл.93,т.1,б."б" НК."Ръководна работа" ли е "преподавателската"? Сигурно е изяснено в детайли от богатата практика по чл.93 НК през годините,какво означава "ръководна работа". Имаше нещо като "административно-организационни" функции,които трябва да са налице,при ръководството на дадени процеси(и те самите адм./организационни).
И трябва ли да е ректор или декан или зам.декан на ЮФ,какъвто може и да е станал вчера,че да е дл. лице във връзка с ръководната адм. работа,която върши,наред с чисто преподавателската/екзаминаторската.
Дали ще е учител в СОУ,възпитател в детска градина,пом. възпитател или ректор на ЮЗУ,СУ и т.н.,принципно разлика защо да има?
Ръководи процеси,свързани с образованието,с придбиването на квалификация магистър по спец."право".И кой тогава ръководи процеса по придобиването на образованието,ако не именно "даскалите"? "Чистите администратори",които вършат администр. дейност ли?Надали.Или счетоводителите на ЮЗУ,на детската градина и т.н.?
Това са именно хората,ръководещи процесите,свързани с придобиването на образованието в университета-преподавателите.
И не е нужно вероятно конкретни физически лица да бъдат на подчинение на "ръководещия",за да има "ръководство" по 93 НК.Могат да се ръководят всякакви процеси в дадените организации по 93 НК-промишлени,търговски,учебни и т.н.Така сматам на "прима виста",но може и да не е. :)
Сигурно има доста случаи на съдени учители,вкл. и преподаватели във ВУЗ-ове.Неотдавна имаше някакви изпълнения от тоя тип,но не се сещам в София,Варна ли,другаде ли беше.Май в ИУ-Варна имаше,макар и не съвсем скоро някакъв преподавател заловен.
Длъжностно е според мен.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 20 Дек 2010, 22:00

Иначе,дано да не е вярно.Много жалко би било...
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот Melly » 21 Дек 2010, 00:12

Не ми се вярва. Или по-скоро не искам да повярвам... :?

Не ми е преподавал, но за М. Марков съм чувала, че е педант. А такъв човек не прави компромиси със себе си срещу някакви финикийски знаци.
Най-вероятно ще сме свидетели на поредната медийна бомба.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот vassilev » 21 Дек 2010, 00:57

ragazo написа: Сила в семейното и наследственото право.

Брех... :lol:
Трябва да призная-в зората на кариерата си, започна с летящ стар с иска по чл.108, макар и недостатъчно обемисто, разчовърка проблемите на института... Но после се опита от една наука да направи, нещо като научно популярно четиво, което хората четат между две гари, за де не задрямат... (с тея джобни издания), но навярно са се харчели... Истинско предизвикателство, обаче беше института на "ипотеката", след като там вече имаше едно изследване на наистина един класик и "сила" в гражданското право- Петко Венедиков.
Нека всеки прочете и двете и нека си отговори за "силата" и комерсията... И за качеството на образованието ни ...
Последна промяна vassilev на 21 Дек 2010, 01:10, променена общо 1 път
vassilev
Активен потребител

Мнениеот sunshine_75 » 21 Дек 2010, 01:00

Този Методи Марков, когото познавам, комуникираше с нас, неговите студенти, по един невероятно лек начин, без да има дистанция, "изяждаше" напрежението и разстоянието помежду ни, правеше нещата да изглеждат леки, приятни, работеше така, че да го разберем.
Понеже съм ежедневно по-далече от цивилните дисциплини, с голямо удоволствие и облекчение ползвам неговите мънички книжки в спешни случаи...
Не че хората не се променят, не че не съм се нагледала на какви ли не трансформации, но за такива кирливи пари, да падне толкова низко... Все едно шемер ми зашлевиха... Дано не е вярно, не искам да е вярно...
sunshine_75
Потребител

Мнениеот lexy21 » 21 Дек 2010, 01:24

Не ми е преподавал... Беше в комисита на дъжавния ми изпит, но не взе думата от проф. Мария Павлова /мир на праха й!/. Явно ще да е значима личност, щом тук всички тънете в неверие :roll: По мое време знам как се размятаха книжките на чуждестранните студенти при имена, които будят респект и до днес.... Но сигурно колегите, които имат преки впечатленя от него, имат и своите основания да се изумяват / аз лично от живите "класици" бих се изумила да чуя пдобно нещо само за проф. Красимира Средкова/. Това, което мен лично ме дразни, е тази публичност с привкус на драматизъм, а дори още не е привлечен към наказателна отговорност. На тази мода не мога да свикна. А съм носила ластични поли, клинове и обувки с платформи :wink:
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот vassilev » 21 Дек 2010, 01:35

lexy21 написа:Не ми е преподавал... Беше в комисита на дъжавния ми изпит, но не взе думата от проф. Мария Павлова /мир на праха й!/. Явно ще да е значима личност, щом тук всички тънете в неверие :roll: По мое време знам как се размятаха книжките на чуждестранните студенти при имена, които будят респект и до днес.... Но сигурно колегите, които имат преки впечатленя от него, имат и своите основания да се изумяват / аз лично от живите "класици" бих се изумила да чуя пдобно нещо само за проф. Красимира Средкова/. Това, което мен лично ме дразни, е тази публичност с привкус на драматизъм, а дори още не е привлечен към наказателна отговорност. На тази мода не мога да свикна. А съм носила ластични поли, клинове и обувки с платформи :wink:

Е, миналия път те укорих сега разбирам, че съм сгрешил. Съжалявам!

(Макар, че много от тея дето се бяха запенили и им излизаха мехурчета от ушите за един крем за 19 лв, сега псалми пеят...)
Нейсе...
vassilev
Активен потребител

Мнениеот lexy21 » 21 Дек 2010, 01:42

Аааааааааааа, аз си държа на позицията за кремчето. И в хора съм пяла :D като съм тръгала да си признавам...
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот vassilev » 21 Дек 2010, 01:45

lexy21 написа:Аааааааааааа, аз си държа на позицията

Точно това имам предвид и точно за това се извиних ! :oops:
vassilev
Активен потребител

Следваща

Назад към Общи дискусии