начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

има ли безработица за юристи

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: има ли безработица за юристи

Мнениеот svetliq » 18 Дек 2010, 13:42

Напълно съм съгласен с колегата svetosslav - да се въведе едно такова контролно изпитче за хората станалаи адвокати през посочения период, да видим какъв ще е резултатът. Само че такъв рев ще се вдигне, който не можем дори да си представим. Давам приемер - работех в кантора, в която една от колежките беше вече със 7 - 8 години юридически стаж, няколо от които като адвокат (вписана по времето, когато всеки е можел да се впише). Не знаеше - какво е потестативно право, с какъв иск се упражнява, исковете по кодекса на труда, новия установителен иск по чл. 422 ГПК и още и още. Методът на работа се заключаваше в четене на съдебна практика от АПИС, която често дословно преписвана в кореспонденцията със съда и търсене на решение на казуса в гугъл - и това е практикуващ адвокат. Според мен не 1/3 ами 5/6 няма да се справят с формата на изпита да речем за мл. адвокати - какъвто е по настоящем.
Още нещо - излиза че в момента един млад юрист следва да е следната многофункционална машина - да знае поне два езика, да е факир във всеки отрасъл на правото, да не спи, да обикаля като малоумен по съдилища и по опашки и на последно място да живее на фотосинтеза, защото не получава достатъчно пари.Още нещо - трябва да е облечен предсатвително за нуждите на офиса,а никой не го пита от къде ще вземе пари за дрехи, като често ако не са мам и тати няма даима и какво да яде.
Казвам ви - време е за брадвата - като сцепи човек няколко черепа, ще го тикнат в затвора, ако е с доживотна присъда - в единична килия и ще го хранят до живот - все е нещо. Последното в рамните на шехагата разбира се. :D
svetliq
Младши потребител

Мнениеот ykovachev » 18 Дек 2010, 17:07

Колеги, то няма лошо да се въведе такъв изпит... обаче това означава още време в подготовка вече не само на текуща работа и материално-техническо осигуряване в кантората - профилактика на компютри и периферни устройства разни, актуализиране на базата данни със законодателството и прочее - за човек, който работи без служители. Тоест, ако трябва по две седмици годишно непременно да си опреснявам знания по конспект, с част от които не съм работил в рамките на година-две и никой не ми го плаща това, какво следва: ами ново вдигане на хонорарите, "за радост" на населението и бизнеса и пак вкупом ще ни обявят за вампири и кръволоци.
Понеже наистина ми писна да убеждавам хора, които не желаят да мислят по друг начин, освен както си мислят, все пак да се изкашлям плахо и да кажа, че такива, които не се справят с ежедневните си изпити, т.е. с работата си: или умират от глад; или някой ги клати, за да ги хрантути, щото нищо не е безплатно, вкл. некадърието; или най-накрая ги пребиват недоволни клиенти.
Айде въвеждайте изпита сега 8) Ама няма период - сичко под ножа. Че дъртите айдукати изкукват понякога и тогава са по-вредни от обикновените некадърници :mrgreen:
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот Melly » 18 Дек 2010, 18:28

Ковачев, като казваш всички под ножа, то същото се отнася и до лекарите, фармацевтите, учителите, архитектите, инженерите, геодезистите и всичко де що е минало някакви квалификации след дипломната защита -два пъти в годината пред ЦИК, МИК и подобни образувания! :lol: :lol: :lol:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот svetliq » 18 Дек 2010, 18:33

Само така :D
svetliq
Младши потребител

Мнениеот donna » 18 Дек 2010, 18:54

Съгласна съм за профилиране по материя ,защото на колегите които завършват следва да им е ясно ,че след държавните изпити знаеш доста щот си чел за изпити ясно е. Аз някога знаех НПК наизуст , ГПК почти целия по членове в едно със ЗС и ЗЗД , с течение на времето НПК нещо го зная за обща култура почти не го работя , ГПК се променинезнам си колко пъти сега е нов ...да продължавам ли ...
Още нещо ще им кажа на господата , първо име не се създава как да е ,особенно ако сам го изграждаш ,ако мислите че на мен някои ми е дал нещо даром лъжете се .
Второ не вс. дела мооже да се спечелят и т.н.
donna
Старши потребител

Мнениеот leonardos » 20 Дек 2010, 00:36

Правилно, опита и квалификацията се постигат с достатъчно практика, но в повечето случаи поведението и действията не подлежат на коментар. Когато говорим за правилен избор, нека споделим и предоставяната ни възможност за реализация и тогава да разнищваме крайния резултат.
leonardos
Потребител

Мнениеот svettoslav » 14 Яну 2011, 13:19

svetliq написа:Давам приемер - работех в кантора, в която една от колежките беше вече със 7 - 8 години юридически стаж, няколо от които като адвокат (вписана по времето, когато всеки е можел да се впише). Не знаеше - какво е потестативно право, с какъв иск се упражнява, исковете по кодекса на труда, новия установителен иск по чл. 422 ГПК и още и още. Методът на работа се заключаваше в четене на съдебна практика от АПИС, която често дословно преписвана в кореспонденцията със съда и търсене на решение на казуса в гугъл - и това е практикуващ адвокат. Според мен не 1/3....

Още по-страшно е с наказателното.Не може някои колеги,които явно не знаят що е право,няма и представа за фактическата страна по делото,да решават,че някой ще си носи съдимостта...
Не може да се явяваш неподготвен,да се усмихваш като *утка в прани гащи и само споразумение да ти е в устата.
Конкретен случай ме изкара из равновесие.Не че съм засегнат по някакъв начин.Празната кратуна няма място в съдебната зала на съда(не че подс. не заслужава такова санкциониране в конкр случай).Но при малко вглеждане в нещата,можеше да се стигне до оправдаване.При това,без риск за нещо по-тежко от споразумението,което колегата Гуньо адвокатина сключил.Ми като си празна изумена кратуна-марш от адвокатурата нещастник такъв,носещ нещастие и на другите.Съдебната зала не е място за експерименти,наказателното правъсъдие не е охранително производство а Гуньо адвокатина трябва да товари чували някъде,а не да се усмихва като Мунчо от "Под игото"....
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот eliana » 15 Яну 2011, 00:06

Много се дразня като чета подобни писания,колко много качества имат младите
току що завършили юристи,как няма работа за тях, колко несправедлив е адвокатския изпит и т.н. и т.н. Работа за юристи има,но зависи от очакванията,дали виждаш чашата на половина празна или на половина пълна.
В началото когато нямаш никакъв опит не е реалистично да очакваш високи доходи само на база теоритични знания.Практиката учи ,а парите идват с времето. За хора без връзки правилния път е адвокатурата.Вместо да седите в къщи и да се депресирате,започнете от някъде, създавайте контакти ,трупайте
опит като служебни адвокати! Изпитът за адвокати е елементарен.Сядайте си
здраво на задника и учете, вместо да гледате в чуждата паница!
Истината е ,че много от вас не смеят да започнат сами,защото нямат доверие на
себе си.Затова чакат някой да ги назначи на работа,при това да им плаща добре.Един мой колега с когото се явихме заедно на адв.изпит и го издържахме,още не смее да започне самостоятелна практика и прави уговорки ако се впише ,да съм му помагала за първите 50 дела ,представете си...
Друг ми разправя,че трябвало 2-3 години да поработи в кантора,че тогаз самостоятелна практика...Е нали много знаем уж ? Мен да не би някой да ме е
водил за ръчичка до съда ?!Не че всичко знам,но полагам усилия и най-важното: умея да вземам самостоятелно решения и да нося отговорност за това.
eliana
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 15 Яну 2011, 01:07

На 3 дни стаж съм бил и съм се хвърлял в бой.

Няма младо, няма старо.

Аман от опити и колби.

Или имаш клиент, или си клиент.

Извинявам се на аудиторията, пак съм злоблив.

За какво са големите аули, за какво е зала 272? За да направиш още толкова усилия по пътя и така нататък.

Не мисля. Оратор се става, ритор се става. Адвокат се става. Има и други изречения със "става" - "може".
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот leonardos » 21 Яну 2011, 16:05

..... :D ....
Най ми хареса определението за нивото на чашата :D :D ... Правилно, въпрос на гледна точка и личностна нагласа :wink:
Свят широк - хора разни !
leonardos
Потребител

Предишна

Назад към Общи дискусии