Здравейте
От месец май 2006г рабатя на безсрочен трудов договор.По лични причини помолих работодателя да ме премести в друг град на същата длъжност.Преназначена бях с анекс към трудовия договр по чл.119 и във връзка с чл.68 ал.1 т3 от КТ за заместване на/посочено име и ЕГН/ на длъжност ......
1.Считано от 07.09.2010г мястото на рабата на служителя се променя
от офис.........
в офис........
2.Считано от 07.09.2010 ОМТВ се променя
от.........
на........ по високо поради работа на смени само втора и работа в събота и неделя с почивка през седмицата
3. В останалите клаузи по договора промени няма.
Служителката която аз замествам е била на работа на 07.09.2010 но на друга длъжност не на тази която аз ще я замествам и все още работи.
На 02-12-2010 ми съобщиха че титуляра ми се връща на работа и на мен трябва да ми прекратят ТД.
Спрени са ми правата за достъп до системата считано от 06.12.2010..Нямям работно място.
На 10.12.2010г.ми се обадиха да отида в Региона да си получа заповедта на 13.12.2010г понеделник
ВЪПРОСЪТ ми е:
Имат ли основание да ми прекратят ТД. По кой чл- от КТ. Имам ли право на обещетение и какво?
Какъв е срока за връчване на заповед за прекратяване на ТД?
Какви документи трябвя да получа?
Имам ли основателна причина да откажа да подпиша заповедта за прекратяване на ТД?
Какво е тълкуването на думата ТИТУЛЯР?
Благодаря Ви предварително!
- Дата и час: 29 Ное 2024, 15:38 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
прекратявяне на срочен договор
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: прекратявяне на срочен договор
Могат да прекратят договора на основание чл.325, т.5 (със завръщането на замествания по работа без която и да е от страните да дължи предизвестие). Имате същите права като служителите с безсрочни трудови договори. Обезщетенията, на които имате право са за неизползван платен годишен отпуск и за безработица. Ако срокът на договора e упоменат и не е изтекъл при завръщането на титуляра се дължи обезщетение за оставащото време до края на срока. Документите, които трябва да ви предоставят са заповедта за прекратяване и оформена трудова книжка. Ако наистина ви прекратят договора си подайте молба за издаване на УП 2 (в 14 дневен срок са длъжни да ви го издадат). При така сключен договор положението е такова, освен ако не е предвидено друго в него (например, че след изтичането на срока, ще бъдете върната обратно на предишното място на работа). А защо не ви преместят на друга длъжност или да ви върнат на старото място, вместо да ви прекратяват
Последна промяна dessys на 18 Дек 2010, 12:41, променена общо 5 пъти
- dessys
- Потребител
Нека тези, които са по-запознати от мен, да коригират, но доколкото ми е известно на срочните трудови договори следва да имат еднозначно определен или определяем срок. Т.е. при подписване на анекса, още повече по чл. 68, ал. 1, т. 3 е следвало да пише: за заместване на р/с Иван Петров Иванов, на длъжност "...", който отсъствува за определен/определяем и предварително известен срок. Смятам, че не може законосъобразно да се сключи такъв срочен договор и вие да не знаете, че примерно след 315 дни или някакво друго събитие ще се върне заместваният Р/С. Може и да греша, но с това впечатление съм останал.
Стриктно тълкувайки законовия израз "който отсъствува от работа", оставам с впечатлението, че заместваният не трябва да полага труд в предприятието, не трябва да изпълнява трудовата си функция там.
От това, което казвате, че
За да има вътрешно съвместителство, трябва да е налице допълнителен труд, защото този отделен по вид договор предпоставя съществуването на ТПО-е между същите страни за изпълнение на определена трудова функция. Но вие формално я замествате на тази трудова функция?! За мен остава впечатление за заобикаляне на закона или симулация.
Бихте ли разяснили повече в тази насока.
Стриктно тълкувайки законовия израз "който отсъствува от работа", оставам с впечатлението, че заместваният не трябва да полага труд в предприятието, не трябва да изпълнява трудовата си функция там.
От това, което казвате, че
може да се заключи, че или 1) въпросната Р/С изпълнява някаква форма на вътрешно съвместителство, или 2) става въпрос за заобикаляне на закона/симулация."Служителката която аз замествам е била на работа на 07.09.2010 но на друга длъжност не на тази която аз ще я замествам и все още работи.
За да има вътрешно съвместителство, трябва да е налице допълнителен труд, защото този отделен по вид договор предпоставя съществуването на ТПО-е между същите страни за изпълнение на определена трудова функция. Но вие формално я замествате на тази трудова функция?! За мен остава впечатление за заобикаляне на закона или симулация.
Бихте ли разяснили повече в тази насока.
Suaviter in modo, fortiter in re
- lexter
- Потребител
от пепи: служителката след завръщане от майчинство е преназначена на друга длъжност и аз я замествам на старата и длъжност В анекса няма посочен срок.Аз не исках да подпиша заповедта но шефката ме заплаши и ми каза че това е кражба и ще ме пренуди да подпиша. Не мога да позволя да ме обвиняват в кражба на нещо което е мое и да падна толкова ниско като тях в отношенията им към всички не само към мен.Аз също смятам че договора е незаконосъобразно оформен. работим около 1000 човека и не мога да знам на кого на мястото съм преназначена въпреки че попитах да не е за много кратко.Според мен също е заобикаляне на закона . Имам ли шанс в съда да оспорвам заповедта за пресратяване на ТД
- pepi1659
- Нов потребител
По принцип за договори сключени на основание чл. 68, ал.1.,т.3 законът не предвижда ограничение какво е отсъствие. Завърне ли се титулярът, всички правоотношения със заместникът се прекратяват. Доколкото разбирам от поста ви, в анекса не е споменато име и данни на лицето, което трябва да замествате. В такъв случай може да оспорвате, защото не е оформен съобразно закона. В никой случай не подписвайте заповедта за прекратяване и си търсете правата.
- dessys
- Потребител
В анекса пише име и егн но не и срок.
- pepi1659
- Нов потребител
Проблемът не е в срока на договора.
При сключването на срочен договор по чл.68 (1) т.3 задължителен реквизит е посочването на лицето, което ще бъде замествано. За изтичане на срока се счита момента на завръщане на титуляра, за да изпълнява трудовите си функции. До тук нещо нередно. Вие сте се подписали, значи сте постигнали съгласие.
В конкретния случай заместваният не е отсъствал от работа, а е изпълнявал друга длъжност, запазвайки титулярната си длъжност. В трудовото право не се предвижда възможност за запазване на съществуващото трудово правоотношение докато се изпълнява друга длъжност при същият работодател за определено време. Мисля, че ето този е моментът, за който можете да се хванете. Не се поддавайте на заплахи, нека ви обвиняват в каквото си поискат, то в съда ще си покаже. Успех.
Срочни трудови договори (Загл. изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.)
Чл. 68. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишен текст на чл. 68, доп. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Срочен трудов договор се сключва:
1. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) за определен срок, който не може да бъде по-дълъг от 3 години, доколкото в закон или в акт на Министерския съвет не е предвидено друго;
2. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) до завършване на определена работа;
3. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) за заместване на работник или служител, който отсъствува от работа; без да задължава посочване на конкретен срок както в т.1.
При сключването на срочен договор по чл.68 (1) т.3 задължителен реквизит е посочването на лицето, което ще бъде замествано. За изтичане на срока се счита момента на завръщане на титуляра, за да изпълнява трудовите си функции. До тук нещо нередно. Вие сте се подписали, значи сте постигнали съгласие.
В конкретния случай заместваният не е отсъствал от работа, а е изпълнявал друга длъжност, запазвайки титулярната си длъжност. В трудовото право не се предвижда възможност за запазване на съществуващото трудово правоотношение докато се изпълнява друга длъжност при същият работодател за определено време. Мисля, че ето този е моментът, за който можете да се хванете. Не се поддавайте на заплахи, нека ви обвиняват в каквото си поискат, то в съда ще си покаже. Успех.
- dessys
- Потребител
Благодаря! Това изречение подчертаното мисля че ми е много от полза за да съм поне малко сигурна че ще имам успех в съда с добър адвокат.Дано успея да им натрия носовете на всички самозабравили се шефове.Спорен ден.
- pepi1659
- Нов потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|