начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

има ли безработица за юристи

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: има ли безработица за юристи

Мнениеот otatoo » 26 Фев 2009, 22:05

satir написа:
otatoo написа:
satir написа:О, бро! баш ми е драго. оспамихме темичката на ели-то. Сооорррри.
Шси го прайкаме кво си искаме, нали си е "умно". Некоги шгу ритаме, друг път ш му се смееме, като сега например :lol:

да го напраа ли "човеко глас" :?:
Изображение

бро, ости го! нек си остане "човеко гъ3"

не си ли забележил оти тое има потенциал? нека бъде "човеко глас" и "човеко гъ3"
"който може, го може"
п.с. от дека на дека не може да праим повече от три куота? а? а?? А???
срамота!!!
Изображение
Аватар
otatoo
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 02 Апр 2009, 19:47

И в крайна сметка - дано да дойде кризата, та да накараме българите да работиме повече - не е нормално в 3,30 афтърноон да е пълно по заведенията с хора - това не е работа - най-бедната държава с най-мързеливият народ (донякъде съм прав, дано да греша за второто).
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот ralitsa » 03 Апр 2009, 13:58

:lol: :lol: :D :D Иване, обичам твоите постове!! :D
I have learned, that if one advances confidently in the direction of his dreams, and endeavors to live the life he has imagined, he will meet with a success unexpected in common hours.
ralitsa
Потребител

Мнениеот a_georgiev » 15 Дек 2010, 13:22

е аз си търся работа вече 8 месеца! 15 години работих като адвокат и за 8 месеца излязох от професията.Бях за 8 месеца на работа местното самоуправление и сега не мога да си намеря работа.
a_georgiev
Нов потребител

Мнениеот portokal » 15 Дек 2010, 13:57

Защо не се впишеш? Само 8 месеца са все пак (или плюс още 8 търсене), а казваш, че си бил адвокат цели 15 години.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот sarbijanac » 16 Дек 2010, 20:52

ivan_lawyer написа:При сегашната конкуренция, да откажеш на клиент, ми се струва щедро.
Като гледам как затварят едни след други разните агенции за имоти и доста фирми, май кризата ще бъде сериозна.

Е аз пък отказвам.Разбира се единствено в случаите,когато:

- нещата при клиента са безнадеждни.В болшинството това са клиенти,които сами са си виновни,т.е непотърсили овреме правна помощ.Това са /по моя преценка/ значителна част от гражданите,които "не са искали да пълнят на адвокатите гушите".За пример-днес имах двама такива.На първия разследващия полицай му казал "не ти трябва адвокат за делото".Сетил се да търси вече съда "като го е ушил здраво".Другия,за да си спести за адвокат сега ще плати 15 бона на държавата по Нак.постановление по ЗАДС. :wink:
- когато "казуса не е лъжица за моята уста".Случвало се е и като не можеш да помогнеш поне не пречи; 8)
- и когато клиента НЕ МОЖЕ ДА СИ ПЛАТИ.Това е много важно да се разбере още с влизането на потенциалния клиент в офиса ти.защото след като му свършиш работа просто забрави,че ще си плати ..... :lol: :lol: :lol:
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот d_q_d » 17 Дек 2010, 12:20

Общо взето преобладават мненията в стил "който иска, ще си намери работа където иска". Да, ама не! Като си млад юрист без стаж кой ще те вземе на работа в София, Варна или изобщо по-голям град и ще ти дава заплата, с която ще можеш да си плащаш квартирата, сметките и да ти остават и за храна? Никой. За такава заплата трябва да имаш поне 2-3 години стаж. Вариантът е да го натрупаш като работиш там, от където си, живеейки още 2 години при родителите си, или родителите да ти помагат 2 години с пари в големия град. Добре, ама ако в родния ти град няма кьорава работа за юристи и няма кой да те подпомага финансово в началото, тогава какво правим? Седим си в къщи, депресираме се и ... Май това е всичко! Аз лично познавам не един и двама колеги в това положение.
Е, да, жените имат бонус - винаги могат да си намерят някое гадже, при което да живеят поне в началото, в което лошо няма :))
d_q_d
Младши потребител

Мнениеот eliana » 17 Дек 2010, 12:45

колега,не сте ли мислили да започнете като служебен адвокат? По-добре е отколкото да седите в къщи и да се депресирате,дори в началото да няма никаква печалба. В кой град е толкова трагично положението ?
eliana
Потребител

Мнениеот fighter » 17 Дек 2010, 15:12

Да се върнем на темата! Има достатъчно млади и умни юристи, след като явявайки се на интервю са си направили простата сметка: По наредбата 1 час - минимум 60 лева.
Във Вашата голяма, успешна кантора за 1 час - колко се пада 4-5 лева?
Защо да се трепят от работа, вместо да имат личен живот? Защо да Ви правят Вас богати, вместо да работят за себе си? Защо не питате 40-50 % от населението смешни ли са чисти 1000лева на месец, ако за тях си работил само няколко часа?
fighter
Потребител

Мнениеот svetliq » 17 Дек 2010, 15:48

Предходното мнение ми хареса. Близо две години работих в кантора, където заплащането на час не беше 4-5 лв.,ами 1, 50 лв. на час. Нещата стояха така -ако искаш бачкай, като не искаш вратата, ще си взема друг, много са като теб. Оправданието беше - още си млад, нямаш никакъв опит, бъркаш често (което не беше чак толкова често), след време ще ти вдигнем парите. Да,ама не. Пояснявам - работата включваше освен неизбежните справки по съдилища и други институции и същинска юридическа работа, както и голям брой преводи от български на английски и обратното ( юридически английски -подчертавам). Към това добавям и чисто секретарска работа тип офис сътрудник. И какво се получаваше - съчетавах 4 длъжности - юридически сътрудник, офис сътрудник, преводач и да кажем нещо като юрисконсулт. Айде сега ми кажате - защо трябва да получавам за труда си заплата близка до минималната, без ТД и осигуровки - защото може би съм филантроп и ме кефи шефът ми. Да не говорим, че когати си зле заплатен просто нямаш същата мотивация за работа, колкото и да се мъчиш.Писна ми това положение и с напуснах.
Сега положението е още по - трагично: стоя в къщи и се депресирам и нямам пари за цигари.
Само искам да поясня ( макар да знам,че един куп хора ще скочат): завършил съм СУ с отличие, завършил съм езикова гимназия с отличие (обаче истинска езикова, не като сегашните, които освен че са всички езикови, възпитават и простаци). Вложил съм страшно много в образованието си - психически, физически и финансови усилия и накрая какво - да не казвам сещате се. Вече няколко месеца си търся работа, включително ходя по конкурси, където изникнат и оствам с впечатлението, че мога да си намеря само и единствено работа за същите пари и за същите условия, но не искам. Така, че мога само да кажа - работодателите трябва малко да се усетят и да осъзнаят, че кодексът на труда в голямат си част съдържа императивни норми, не диспозитивни и да се замислят какво предлагат те, а да не се държат като робовладелци от Америка от началото на XIX - ти век. Това мога да кажа по въпроса. А и ако не сте доволни уважаеми работодатели - няма за какво - такъв е продуктът, който излиза от университетите, такава е социалната действителност. Да не говорим, че голям брой от адвокатите с опит имат големи претенции, обаче и един език не знаят и са застинали във времето като вкаменелости. Масово не познават правото на ЕС, не владеят чужди езици. Така, че да не лаят много. Достатъчно е да влезете в заседание по гражданско дело и да видите как хората си перат по стария ГПК и хич не им пука.
svetliq
Младши потребител

Мнениеот fighter » 17 Дек 2010, 16:03

Не се депресирай! Какво очакваш от хора, които още вярват, че като седиш зад едно бюро по Х часа на ден, реално им работиш пълноценно и отдадено през цялото време?
Мразя работното време и не вярвам, че трудовият договор дава сигурност на някой! Но работодателите продължават да живеят с големите си заблуди! Не разбирам тяхната "желязна" логика лишена от проста математика. Работодателят Х плаща за работно място (като площ ... кв.м), купува бюро, компютър, плаща телефон, факс, интернет, заплата, осигуровки (глоби от време на време) и пр. А един адвокат му взема само ХХХ лева, за да му свърши работа и толкова. Няма осигуровки, няма разходи за работодателя, няма обвързване с един конкретен човек (юрисконсулт с Н на брой качества, знания и умения). Да не говорим, че адвокатът е много по-отговорен пред клиента (поддържа застраховка и т.н.), отколкото юрисконсулта.
Къде е здравия им разум тогава?!.......
fighter
Потребител

Мнениеот svetliq » 17 Дек 2010, 16:15

Скоро отивам до МЕТРО - продават страшно яки брадви за дърво - купувам си и почвам наред :D
svetliq
Младши потребител

Мнениеот svettoslav » 17 Дек 2010, 17:29

svetliq написа:Скоро отивам до МЕТРО - продават страшно яки брадви за дърво - купувам си и почвам наред :D

Кого?Работодателите или управниците? Или всичко наред...
Не съм чел темата,така че може да повторя някого.
eliana написа:колега,не сте ли мислили да започнете като служебен адвокат? По-добре е отколкото да седите в къщи и да се депресирате,дори в началото да няма никаква печалба. В кой град е толкова трагично положението ?

Това за служебните защитници не е сериозно в смисъл че може да се разчита на него за оцеляване.По-скоро опит да се понатрупа,друго не виждам като полза.Ако се чака на това-само разходите за телефон и нета не можеш си покри,да не говорим за чл.внос,наеми(който плаща),консумативи и т.н.
Работата е изтървана отдавна.Не може в държавата България да има 10 ЮФ(в момента не знам колко са с точност,(+1/-1),а мисля че са били и 14 по някое време(ок. 2000 г.).Като най-масовото производство на юристи е било по времето,когато не е имало никакъв подбор за адвокати.Изпитът мисля че е от 2004 въведен.Наредбата е от тогава,по памет.Тоест по времето на най-големия прием в адв. колегии-никакъв подбор,а сега-няма достатъчно работа за всички.
Работата си я има,просто разпределена на "глава адвокат" става друго.Безконтролното приемане в АК довежда до това нещо.И късането по изпити за адвокати и мл. адвокати в момента нищо не променя.Трябва де се мисли нещо в смисъл въвеждане на изпити и за практикуващите,за тези които не са полагали изпити,нещо като контролен изпит през 2-3 години,с изключение примерно на колеги с изключително много опит(пр. над ,15 20 год.).Като не го положиш-след два-три месеца-поправка,писмен изпит,за да е обективен,и щом и там не успееш,явно,че тоя човек нещо не става за тая работа.Изключва се от колегията до полагне успешно на адвокатски изпит( приемният).Изобщо няма да се изненадам,ако при подобна проверовъчна система изгорят 1/3 от адвокатите.Част от тях дори никога не биха могли до положат този изпит,смея да твърдя(може и аз да съм там,оде да знам).
Отървана е работата отдавна.В някои западноевропейски държави се учи 3 години след като се положи адв. изпит,та не знам дали и след обучението не се полага друг.Ставаш на 30г. адвокат.И в тия държави сигурно адвокатите са с 50 % по-малко на глава от населението,в сравнение с наща мила татковина.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот marilyn » 17 Дек 2010, 18:02

Абсолютно сте прав. За съжаление в България още действа принципа на връзките и познанствата, включително и за конкурсите, на които сте се явявали. Има много като вас, които не могат да започнат да практикуват, тъй като дори да отговаряте на всички изисквания и да сте много с по-добра подготовка, не ви взимат тъй като нямате връзки, а се предпочита "наш човек" във всякакъв смисъл.Този "наш човек" е много по зле от всички,но ако направи гаф, то винаги му се прощава- "абе, той е добър ,но други го прецакаха и т.н."
marilyn
Младши потребител

Мнениеот leonardos » 17 Дек 2010, 23:02

Уважаеми колеги, съфорумци,
крайно време е да се произнеса по вихрената от векове социална тема, учредяваща вещото ни право на труд, респективно живот.
Правилни са изказаните Ви мнения в постовете, досежно участието на работодателите в "производствения" кадрови процес. Наличието на висок финансов стимул е показателна налична предпоставка за липсата на "кадърни" в сочената област. Друг е въпроса за прилагания подход на работното място, професионалните качества и изисквания към кандидатите.
В случая обаче, не бива да се подхожда пренебрежително спрямо разходната част за жизнено необходимата ни месечна "такса живот", която всички си плащаме съобразно ежедневните ни потребности, благодарение "далновидните" действия учредени "по право" от произвола на монопола.
Въпроса ми е :"В период на криза, как ще оцелее трайно безработното население с нисък социален статус в провинциалните области на страната ни, ако разходите за съществуване, многократно надвишават приходите/ако изобщо има такива/?"
leonardos
Потребител

Мнениеот donna » 17 Дек 2010, 23:44

Реших да я прочета аз тая тема , само да кажа ,не се занимавам с наказателно право ,не ме вълнува обявата , НО какво ми направи впечетление :
Търси се работлив способен ала перпето мобиле , добре парфюмиран и облечен ала последна мода юрист , ако не спи вечер ,а работи още по добре :wink:

Що се отнася до дънките ,аз редовно съм по дънково облекло ,къси якета ,шарени шалчета, ръкъвици с цветове като дъгана и кот се сетиш там , ми така ми харесва ,ама и населението така ме възприема с "костума" кат съ нъкипръ ме питат кво ми е станало -те така си висят в гардероба/кустумите/.
Парфумите така си стоят на лавицата , кат доди някои да види ,че имам ...не за друго :mrgreen:
Мразя тежки бижута , ненавиждам стил накичен с злата и камъни кат врачка ...

Е аз лош юрист ли съм , еми ако се облека различно от това което съм вярвайте ще загубя част от себе си :wink:

Между другото да ви припомня и това:

http://lex.bg/forum/viewtopic.php?f=5&t ... &sk=t&sd=a
donna
Старши потребител

Мнениеот leonardos » 18 Дек 2010, 00:24

O, Donna ... / това е песен на Елвис Пресли :wink: /
Народа е уточнил, че: " по дрехите посрещат, а по акъла изпращат"", но по всичко личи безпристрастното ти поведение към смисъла на поговорката :wink:
НО ... както изглежда, въпроса на elibor е принципен - To be, аnd not to be - /да бъдеш или да не бъдеш :roll: / , което лично на мене ми говори за наличен увеличен обем на работата в офиса и нуждата от "подкрепление" с посочените в поста ти качества, послушание и визуален приоритет.
Е па нема нищо лошо де ... :wink: ... дамата / или шефът/ вероятно изпитват увлечение и необходимост от описаното в поста съчетание .
leonardos
Потребител

Мнениеот donna » 18 Дек 2010, 00:38

Имам още един кусур и то голям: вечерно време спя ... :oops:
donna
Старши потребител

Мнениеот leonardos » 18 Дек 2010, 00:53

donna написа:Имам още един кусур и то голям: вечерно време спя ... :oops:

Съдейки по астрономическият част от денонощието, когато се включи с мнение в поста си, не съм склонен да приема с лекомислие "големия ти кусур ... " НО .... щом твърдиш за наличието му :oops: - Лека нощ и розови сънища :roll:
leonardos
Потребител

Мнениеот ykovachev » 18 Дек 2010, 11:30

Само една уточнявка: песничката е на Ричи Валънс, не на бат Елвис :D
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Общи дискусии