Здравейте,
От скоро работя за една фирма, в която по договор съм се подписал за основна заплата в размер на xxx лева. Проблемът е, че имам натрупани 5 години трудов стаж, които обаче не са ми начислени над заплатата (по 0.6% на година, което прави 3% над основната заплата). През тези 5 години съм работил в други фирми, но на същите или подобни позиции.
Въпросът ми е: след като в трудовият договор съм се подписал за основна работна заплата, не следва ли, че над нея трябва да ми се начислят тези няколко процента за прослужено време?
Проверих какво пише в законите:
Наредба за структура и организация на работната заплата:
(4) (Изм. - ДВ, бр. 11 от 2008 г.) При определяне размера на допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит работодателят отчита и:
1. трудовия стаж на работника или служителя, придобит в друго предприятие по смисъла на § 1, т. 2 от допълнителните разпоредби на Кодекса на труда на същата, сходна или със същия характер работа, длъжност или професия.
В другите фирми, където съм работил, досега винаги в договора е присъствало понятието брутно възнаграждение, в което вече знам, че влизат и годините натрупан стаж. Сега в тази фирма, където работя в момента, за пръв път виждам договор, в който месечното ми възнаграждение е описано с понятието основна заплата.
- Дата и час: 29 Ное 2024, 15:58 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Надбавка за трудов стаж към основната заплата
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Надбавка за трудов стаж към основната заплата
Друг въпрос, който е за същата фирма.
Ето какво пише в кодекса на труда:
Чл. 348.
...
(3) Трудовата книжка се съхранява от работника или служителя, който е длъжен да я представя на работодателя при поискване, както и за вписване на нови обстоятелства в нея.
В случая трудовата ми книжка все още е в отдел "Човешки ресурси" и до колкото разбрах това не е единичен случай, а практика за цялата фирма, т.е. трудовите книжки не са в служителите.
Не съм се подписвал, че позволявам или че изобщо желая трудовата ми книжка да се съхранява в който и да било отдел на фирмата. Това означава ли, че фирмата е в нарушение?
Ето какво пише в кодекса на труда:
Чл. 348.
...
(3) Трудовата книжка се съхранява от работника или служителя, който е длъжен да я представя на работодателя при поискване, както и за вписване на нови обстоятелства в нея.
В случая трудовата ми книжка все още е в отдел "Човешки ресурси" и до колкото разбрах това не е единичен случай, а практика за цялата фирма, т.е. трудовите книжки не са в служителите.
Не съм се подписвал, че позволявам или че изобщо желая трудовата ми книжка да се съхранява в който и да било отдел на фирмата. Това означава ли, че фирмата е в нарушение?
- ivandavidov
- Младши потребител
Вие правите ли разлика между брутна и основна заплата? Основната заплата не включва никакви надбавки. Заедно, заплата и надбавки, формират брутното трудово възнаграждение, което подлежи на облагане с данъци, приспадане на осигуровки и т.н. Би следвало процентът за прослужено време на същата или подобна длъжност да ви се начисли при формирането на брутната заплата в края на месеца, ако това е удостоверено с документ (трудова книжка, УП, осигурителна книжка). Вие сте го сторили. Ако в договора е записано като клауза за допълнително трудово възнаграждение, значи няма защо да се притеснявате. За трудовата книжка...в нарушение са, но обикновено я връщат след като подпишете декларация по чл. 348, ал.3 от КТ. Един вид служи за доказателство ако случайно си я загубите и обвините за това служителите на отдела. Такава практика не е само във фирмата, в която работите. Понякога така е по-лесно, ако настъпват често изменения в трудовите отношения на работника с фирмата, за да бъдат своевременно нанасяни, но и тогава се изисква декларация за вашето съгласие. Защо не ги попитате просто?
- dessys
- Потребител
Попитах ги.
Отговорът, който получих беше, че според вътрешния правилник на фирмата за трудов стаж се признава само стажът, придобит в самата фирма и че след като натрупам една година във фирмата, чак тогава ще ми се начисли добавка към заплатата за тази една година. Разясниха ми, че това се отнася за всички служители на фирмата и моето не е изолиран случай.
Поисках да видя този вътрешен правилник и отговорът беше, че в момента го нямат, но до няколко дни ще ми дадат да го видя.
Ще се радвам ако ми помогнете:
• Законно ли надбавките за придобит трудов стаж да се "орязват" с вътрешен правилник, т.е. всяка фирма сама да си определя какво зачита за трудов стаж и какво не, при положение, че целия ми трудов опит е в една и съща сфера и на идентични позиции?
• Има ли някакви установени от закона правила, които да ми помогнат да разбера дали правилникът, кйто ще ми дадат от фирмата е същият, който реално се следва/спазва във фирмата, а не е например някакъв документ, който е отпечатан само за да ми хвърлят прах в очите?
Благодаря!
EDIT: Също така в договора, който съм подписал, не се споменава и една дума за допълнителни надбавки, бонуси или каквото и да било друго. Споменава се само, че основната ми месечна заплата е в размер на xxx лева.
Отговорът, който получих беше, че според вътрешния правилник на фирмата за трудов стаж се признава само стажът, придобит в самата фирма и че след като натрупам една година във фирмата, чак тогава ще ми се начисли добавка към заплатата за тази една година. Разясниха ми, че това се отнася за всички служители на фирмата и моето не е изолиран случай.
Поисках да видя този вътрешен правилник и отговорът беше, че в момента го нямат, но до няколко дни ще ми дадат да го видя.
Ще се радвам ако ми помогнете:
• Законно ли надбавките за придобит трудов стаж да се "орязват" с вътрешен правилник, т.е. всяка фирма сама да си определя какво зачита за трудов стаж и какво не, при положение, че целия ми трудов опит е в една и съща сфера и на идентични позиции?
• Има ли някакви установени от закона правила, които да ми помогнат да разбера дали правилникът, кйто ще ми дадат от фирмата е същият, който реално се следва/спазва във фирмата, а не е например някакъв документ, който е отпечатан само за да ми хвърлят прах в очите?
Благодаря!
EDIT: Също така в договора, който съм подписал, не се споменава и една дума за допълнителни надбавки, бонуси или каквото и да било друго. Споменава се само, че основната ми месечна заплата е в размер на xxx лева.
- ivandavidov
- Младши потребител
Фирмата е длъжна да признае прослуженото време на длъжността, която заемате в момента. Ако 5 год. сте били счетоводител и сегашната ви длъжност е такава са длъжни да ви го признаят. За сходните длъжности - всяка фирма сама определя кои длъжности да зачете за сходна на сегашната ви. Т.е. работодателят може да определя какво да зачете за трудов стаж само и единствено на длъжност различна от тази, която заемате. По принцип липсата на клауза за прослуженото време не е чак толкова страшна и не води до незаконосъобразност, защото е това е факултативна клауза, т.е. не се изисква договаряне и постигане на сългасие между двете страни (този вид допълнително плащане е наложено с нормативен акт).
Всичко това може да се упомене в правилника на вътрешния трудов ред. Правилникът включва още: обстоятелствата, реда и начина за възникване, изменение и прекратяване на трудовите отношения; основните задължения на страните, работното време и почивките, системата на заплащане, редът за ползване на отпуск, раздел за трудовата дисциплина, имуществена отговорност и видове обезщетения. Абсолютно всичко написано в този правилник (трябва да) е обвързано с нормативни актове - кодекси, наредби, закони и т.н..
На втория въпрос не мога да ви отговоря, защото ми е трудно да го разбера.
Всичко това може да се упомене в правилника на вътрешния трудов ред. Правилникът включва още: обстоятелствата, реда и начина за възникване, изменение и прекратяване на трудовите отношения; основните задължения на страните, работното време и почивките, системата на заплащане, редът за ползване на отпуск, раздел за трудовата дисциплина, имуществена отговорност и видове обезщетения. Абсолютно всичко написано в този правилник (трябва да) е обвързано с нормативни актове - кодекси, наредби, закони и т.н..
На втория въпрос не мога да ви отговоря, защото ми е трудно да го разбера.
- dessys
- Потребител
dessys, много ти благодаря за изчерпателния отговор.
След още един разговор имаше малко развитие по въпроса. В правилника за вътрешен трудов ред (под който съм се подписал, че приемам да спазвам) присъства следния абзац:
"Положеният труд по трудово възнаграждение е възмезден. Размерът на работната заплата е определен с индивидуалния трудов договор и вътрешните правила за организация на работната заплата."
Разясниха ми, че в този правилник за организация на работната заплата се дефинира кой стаж се зачита и кой не се зачита, но също така не можаха да ми го представят под формата на документ, който да прочета. Т.е. разчитам само на думата на човека от отдел "Личен състав", който ми разясни нещата.
А "нещата" не ми станаха много ясни, защото се опитаха да ме убедят, че в момента тази надбавка от 0.6% над заплатата се води остарял модел, който трябвало да се премахне, нещо било обсъждано на законодателно ниво и сега нямало ясна дефиниция задължително ли се зачита трудовия стаж или всяка фирма може да прави каквото си иска по въпроса.
Ще изчакам да видя какво пише и във вътрешните правила за организация на работната заплата, но надали ще ми стане по-ясно.
След още един разговор имаше малко развитие по въпроса. В правилника за вътрешен трудов ред (под който съм се подписал, че приемам да спазвам) присъства следния абзац:
"Положеният труд по трудово възнаграждение е възмезден. Размерът на работната заплата е определен с индивидуалния трудов договор и вътрешните правила за организация на работната заплата."
Разясниха ми, че в този правилник за организация на работната заплата се дефинира кой стаж се зачита и кой не се зачита, но също така не можаха да ми го представят под формата на документ, който да прочета. Т.е. разчитам само на думата на човека от отдел "Личен състав", който ми разясни нещата.
А "нещата" не ми станаха много ясни, защото се опитаха да ме убедят, че в момента тази надбавка от 0.6% над заплатата се води остарял модел, който трябвало да се премахне, нещо било обсъждано на законодателно ниво и сега нямало ясна дефиниция задължително ли се зачита трудовия стаж или всяка фирма може да прави каквото си иска по въпроса.
Ще изчакам да видя какво пише и във вътрешните правила за организация на работната заплата, но надали ще ми стане по-ясно.
- ivandavidov
- Младши потребител
ivandavidov написа: А "нещата" не ми станаха много ясни, защото се опитаха да ме убедят, че в момента тази надбавка от 0.6% над заплатата се води остарял модел, който трябвало да се премахне, нещо било обсъждано на законодателно ниво и сега нямало ясна дефиниция задължително ли се зачита трудовия стаж или всяка фирма може да прави каквото си иска по въпроса.
Не знам какво са имали в предвид под "остарял модел", но се опитват да ви замажат очите. Това допълнително възнаграждение и неговия размер, както и обстоятелтвата, при които се начислява са регламентирани с нормативен акт. Логично до като един нормативен акт не бъде отменен или заменен с друг, то той остава в сила. До преди известно време се зачитаха всички години прослужено време при формирането на допълнителното възнаграждение. От 01.07.2007 г. обаче влезе в сила изменената Наредба за структурата и организацията на работната заплата, която регламентира зачитането на придобития трудов стаж и професионален опит на същата или сходна длъжност във всички предприятия. Единствената неяснота в нея беше/е кои длъжности на кои са сходни и редът и критериите, по който да се определят, с което се даде свобода на работодателите да не зачетат определен стаж, ако сметнат за добре.
- dessys
- Потребител
Благодаря за насоката!
Предполагам става въпрос за ето тази наредба "Наредба за допълнителните и други трудови възнаграждения":
http://www.bgstuff.net/zakoni-i-normati ... razhdeniya
Прочетох наредбата и започнах да схващам защо никой не обича българската бюрокрация.
От препратките между кодекса на труда, наредбата за структура и организация на работната заплата и наредбата за допълнителните и други трудови възнаграждения, стигнах до извода, че наистина не е описано коя длъжност се счита за "същата, сходна или със същия характер". Предполагам дори едни и същи длъжности със съвсем леко различни наименования биха могли да се броят за напълно различни длъжности, ако следми стриктно буквата на закона (защото ако бяха напълно еднакви, то и наименованията на длъжностите би следвало да са еднакви). Само предполагам, тъй като не съм юрист, а ако съм прав, това е изцяло в мой ущърб, тъй като 5-те ми години трудов стаж си отиват ей така.
Предполагам става въпрос за ето тази наредба "Наредба за допълнителните и други трудови възнаграждения":
http://www.bgstuff.net/zakoni-i-normati ... razhdeniya
Прочетох наредбата и започнах да схващам защо никой не обича българската бюрокрация.
От препратките между кодекса на труда, наредбата за структура и организация на работната заплата и наредбата за допълнителните и други трудови възнаграждения, стигнах до извода, че наистина не е описано коя длъжност се счита за "същата, сходна или със същия характер". Предполагам дори едни и същи длъжности със съвсем леко различни наименования биха могли да се броят за напълно различни длъжности, ако следми стриктно буквата на закона (защото ако бяха напълно еднакви, то и наименованията на длъжностите би следвало да са еднакви). Само предполагам, тъй като не съм юрист, а ако съм прав, това е изцяло в мой ущърб, тъй като 5-те ми години трудов стаж си отиват ей така.
- ivandavidov
- Младши потребител
ivandavidov написа: наистина не е описано коя длъжност се счита за "същата, сходна или със същия характер".
Мисля, че тук трябва да се приложи логиката. Ако например работиш като багерист, може да се зачете стаж на фадромист например, защото и при двата случая става дума за пътно-строителна машина с идентични задължения и отговорности. Просто няма как да ги изкараш чак пък толкова различни. Както и да е...естествено, че е направено в ущърб на работниците и служителите, едно е да вземеш надбавки за 15-20 год., съвсем друго 2-3 .
- dessys
- Потребител
В случая става въпрос за длъжности като "програмист", "старши програмист", "експерт приложно програмиране", "софтуерен разработчик" и "технически консултант" (по трудова характеристика работата е сходна с останалите). А казусът го разнищвам във фирма, която се самоопределя като една от най-добрите международни фирми на българския IT пазар.
Ще изчакам да ми пратят документа, който описва как и по какви правила се определят работните заплати и отново ще му мисля.
Ще изчакам да ми пратят документа, който описва как и по какви правила се определят работните заплати и отново ще му мисля.
- ivandavidov
- Младши потребител
За машинистите само пример дадох. По отношение на твоя стаж, аз бих го признала с изключение на последната написана длъжност, защото е малко по-общо понятие и може да се отнася и за други неща освен програмиране и разработване на софтуерна инфраструктура. Много фирми се възползват от незнанието на служителите за съжаление.
- dessys
- Потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|