начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Забраняване на достъп до Асансьор чрез чип/карта

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Забраняване на достъп до Асансьор чрез чип/карта

Мнениеот martin79 » 13 Дек 2010, 14:34

Здравейте приятели.

Одавна чета вашият форум който е невероятен , но до сега не ми се е налагало да пиша в него. Е ето , че дойде и моментър в който се налага да искам помощта ви.

Тук който има опит с закона за етажната собственост може да помогне.

Живея на 13 етаж в едновходова кооперация от 7 месеца през които най-любезно съм си плащал всички такси за входа без изобщо да съм питал кое за кое е . Включиха от скоро асансьора на чип система - ОК , но всичко хубаво е за кратко. Една сутрин се прибирам и се опитвам да се кача но не ставаа. Чипът ми е блокиран. Качвам се пеша и намирам бележка на вратата , че някога някой си който живеел във този апартамент имал 100 лева задължение , което АЗ трябвало да платя за да ми пуснели пак чипа (ШОК) ... Питам касиерката - 100 лева да и дам , питам домоуправителката - 100 лева да съм дал иначе няма чип (ШОК) ... Били взели това решение да ми спрат чиповете на събрание на което са присъствали 8 домакинства (Входът е от 70). Не е ли противозаконно това тяхно изнудване и имам ли някакво право да ги съдя ?? Ами ако ми потрябва бърза помощ през ноща и нямам чип да им отворя какво правиме ??

Моля ви мили хора , дайте ми съвет за този казус понеже вече 2 седмици е така и явно няма да се оправят нещата , а не мисля да плащам задължения на друг човек ..

Апартамента е на баба ми , аз не съм под наем там. Баба ми никога не е живяла в този апартамент , а там са живяли леля ми и чичо ми с 2те деца , но сега са в Германия.

За тези 100 лева спора е че едното дете на леля ми е живяло 2 години на друго място а касиерката си го е водела там. Недоказуемо е и от двете страни за този период колко човека са били в жилището. Моля ви помогнете ми какво да правя ?

Въпросът е по скоро имат ли право да ме изнудват по този начин или не ?
martin79
Нов потребител

Re: Забраняване на достъп до Асансьор чрез чип/карта

Мнениеот Melly » 13 Дек 2010, 14:48

Дали е законосъобрано взетото решение или не, е друга бира.
Елементарната рекапитулация от разходи по дело и разход от 100 лв. клони към плащането им. Така ще сте си минимизирал загубата, а и по-важното - ще имате асансьор. :wink:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот martin79 » 13 Дек 2010, 14:58

Въпросът е дали имат право да ме изнудват по този начин или не , и на какво основание ?
martin79
Нов потребител

Мнениеот dimist » 13 Дек 2010, 15:10

Ако ще го удряте на чест, съберете повече хора от блока, поискайте общо събрание, и там им разкажете играта. От друга страна, жилището е на баба Ви, там са живяли други ваши роднини, които е трябвало своевременно да възразят, така, че май по добре платете. Така освен че ще минимализирате разходите, ще спестите и нерви, което си е безценно.
П.П. - за да не стане съвсем тяхната, което явно ви яде, поискайте разсрочено плащане.
dimist
Потребител

Мнениеот martin79 » 13 Дек 2010, 15:44

Пак повтарям въпроса. Имат ли право или не ? Не става въпрос за плащането , това е най-лесно. Въпроса е по закон дали могат да ме изнудват така или не , и ако да по кой закон
martin79
Нов потребител

Мнениеот Melly » 13 Дек 2010, 17:32

martin79 написа:Пак повтарям въпроса. Имат ли право или не ? Не става въпрос за плащането , това е най-лесно. Въпроса е по закон дали могат да ме изнудват така или не , и ако да по кой закон

Тук сме от звеното "Спешна помощ". :D
Стабилизирахме състоянието ви.
Оттам нататък потърсете "доктор", но не от контингента общи болести. :wink:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот martin79 » 13 Дек 2010, 17:49

Вие кой бихте ми препоръчали ? :roll:
martin79
Нов потребител

Мнениеот wladi » 13 Дек 2010, 21:31

martin79 написа:Пак повтарям въпроса. Имат ли право или не ? Не става въпрос за плащането , това е най-лесно. Въпроса е по закон дали могат да ме изнудват така или не , и ако да по кой закон

Вероятно имат. Вероятно защото следва да е взето решение на ОС, че чипове ще ползват само редовно плащащите задълженията си членове на ЕС. Вие доколкото разбирам, сте наследник на Вашите роднини, включително и на задълженията им, освен ако не са погасени по давност.
Истината рядко е чиста и никога проста
Аватар
wladi
Потребител

Мнениеот trando58 » 13 Дек 2010, 21:37

До martin79
Вие говорите постоянно за изнудване.Защо охарактеризирвате нещата с тази дума?В случая има две страни в спора и всяка мисли ,че е права. Лично моето немиродавно мнение,е,че не трябва да плащате,но това не значи,че не трябва да се обосновете за отказа си от такова. Поискайте да ви предоставят препис от протоколът от ОС за да видите как е формулирано взетото решение да Ви наложат това принудително вземане.По никакъв начин ОС на ЕС не може да Ви спре действието на картата за асансьора. Получава се нещо като "презумция за виновност". В ЗУЕС изрично е записано в чл.38 (2)какви са правомощията на Управата в ЕС в случай ,че има недобросъвестен длъжник в ЕС. Това,че в случая асансьрът Ви е с карта с чип,е използвано от ЕС да прехвърли "топката" във Вашите ръце,т.е. Вие да се защитавате.Има нарушение на човешките Ви права ,ако щете.Никаде в ЗУЕС не е написано ,че ОС на ЕС може да ограничава правата на обитателите в ЕС самолично,това става с предписаният от закона ред.
Така изхождайки от тази логика,че ОС на ЕС НЯМА ПРАВО НА ТАКИВА ДЕЙСТВИЯ С/У Вас,не влизат и в правомощията на Управата в ЕС,е наистина възможно да заведете иск за отмяна на решението на ОС,като незаконосъобразно! Ако Управата на ЕС желае,може да предяви иск по чл.410 от ГПК,като докаже с документи(книга за приходите и протокол от общо събрание в ЕС),че ИМЕННО ВИЕ ДЪЛЖИТЕ ТАЗИ СУМА. Вие не сте били ползвател на асансьора за времето за което Ви се изискват таксите. В счетоводните книги на ЕС(ако има ,трябва да е записано съвсем друго лице) това би трябвало да се установи и от домовата книга(задължение на Управата на ЕС) Това,че бившите ползватели на имота,се явяват Ваши роднини,НЕ ПРЕЧОМ.Никаде и ЗЗД няма текст ,който автоматично да прехвърля задълженията на един длъжник към друг,освен ,ако не е изрично записано(в договор например)
Имайки се впредвид,че задълженията за такса за асансьор са по чл.51 от ЗУЕС,а Вие не сте били ползвател на тези консумативи като физическо лице,претенциите на ОС са неприемливи.Друг е въпросът,ако е извършван ремонт на асансьорът по чл.50 ,при това положение,собственикът на имот в ЕС е длъжен да участва с равностойна вноска на притежаваните от него идеални от общите части на ЕС.Тогава да търсят баба Ви.Разбира се това е шега,но в действителност само в този случай трябва да платите (вместо баба Ви разбира се!) а не и за нещо което не сте консумирали!!! Извинявайки се ,че пиша малко хаотично,накрая искам да Ви отправя една препоръка: Изхождайки от личното си мнение,че Вие не сте виновен в случая,Ви препоръчвам все пак,да отидете на консултация при адвокат(20-30лв.)по въпроса.Такива дела се гледат обикновенно по "Законът за административните нарушения и наказания",но той ще Ви посъветва най-добре как да постъпите. Недейте забравяйте,че каквито и разноски да направите"победителят получава всичко" Отделно можете да съдите и осемте собственици присъствали и взели решение на ОС за морални щети,но това е по-отвлечено и е по-скоро като възможност ,ако излезете прав в основният спор,за което аз лично съм почти сигурен. Успех!
trando58
Потребител

Мнениеот martin79 » 13 Дек 2010, 22:51

Много хубав и обнадеждаващ отговор. Поклон !

Има ли хора тук които са готови да ми съдействат по този казус и да предприемем мерки ? Аз съм от София. Може и на ЛС. Ще съдействам с всичко необходимо !
martin79
Нов потребител

Мнениеот toni_sf » 14 Дек 2010, 12:09

Не сте си включили ЛС
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот martin79 » 14 Дек 2010, 14:13

toni_sf написа:Не сте си включили ЛС

Мисля , че го оправих. Може и на мейл ceno83@abv.bg , skype: ceno83
martin79
Нов потребител

Мнениеот toni_sf » 14 Дек 2010, 18:48

Проверете си договора с фирмата която е поставили тази система, и какви са условията за да Ви се спре чип картата, :wink: и ТУК НЯКОЙ управител на ЕС си е надвишил правата, даже може и да потърсите по съдебен ред да съдите фирмата която е поставила този контрол на достъп защото само те могат да Ви го спрат.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот martin79 » 14 Дек 2010, 19:05

Отказват да ми предоставят всякакъв вид документи и контакти с фирмата с чипове. Просто са уникални в нашият вход..
martin79
Нов потребител

Мнениеот toni_sf » 14 Дек 2010, 19:17

:D сега и ако кажеш ,че на тоз Управител на ЕС му плащаш и заплата ,цирка ще е голям.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот martin79 » 15 Дек 2010, 12:04

toni_sf написа::D сега и ако кажеш ,че на тоз Управител на ЕС му плащаш и заплата ,цирка ще е голям.

Така е . Те си правят каквото си искат. Ревизията не им излезе навремето и още никой не знае къде са тези пари и така. Просто монопола е на макс. Ако има някой който може да ги осъди аз съм насреща с всичко. Пишете ми на скайп ceno83
martin79
Нов потребител

Мнениеот a.lex » 15 Дек 2010, 13:16

Решението на ОС на Етажната собственост да ви ограничи достъпа до Хасансьора е незаконосъобразно и подлежи на отмяна от РС. Естествено , който има интерес да обжалва, ще си понесе и негативите докато продължава делото да походи и пеша. Казвам го като предубеден касиер на блок в оставка, на когото му е писнало да се моли като просяк за някой лев и да му казват нагло - "Знаеш ли хич не ми се дават тези 5 или 10 лева на месец" или на петото позвъняване отново "Сега нямаме пари". Утре взимаме на ОС същото решение слагаме чипове за асансьора, пък който иска да спори в съда, кое и как да бъде, пък през това време да бута пеша, в нашият случай едните са на 8-мия другите на последния етаж.
a.lex
Младши потребител

Мнениеот martin79 » 15 Дек 2010, 13:54

a.lex написа:Решението на ОС на Етажната собственост да ви ограничи достъпа до Хасансьора е незаконосъобразно и подлежи на отмяна от РС. Естествено , който има интерес да обжалва, ще си понесе и негативите докато продължава делото да походи и пеша. Казвам го като предубеден касиер на блок в оставка, на когото му е писнало да се моли като просяк за някой лев и да му казват нагло - "Знаеш ли хич не ми се дават тези 5 или 10 лева на месец" или на петото позвъняване отново "Сега нямаме пари". Утре взимаме на ОС същото решение слагаме чипове за асансьора, пък който иска да спори в съда, кое и как да бъде, пък през това време да бута пеша, в нашият случай едните са на 8-мия другите на последния етаж.

Ясно е това . Помогнете ми към кога да се обърна да задвижиме нещата. Има ли някой в този форум който да се наеме или ме насочете къде да отида ? Няма да ги оставя тия бабички да си правят каквото си искат. Писна ми. А ако не стане нищо обръщам лошата страна и асансьора нема да работи за никой :) :)
martin79
Нов потребител

Мнениеот a.lex » 15 Дек 2010, 16:49

В твоя случай си прав , че не дължиш, ако не си ползвал през дадения период. Ако беше в нашият блок почти със сигурност нямаше да ти ги искаме тези пари. Общо взето имаме домова книга и в нея пише кой, от кога е наемател, обитател и т.н. Вземи си договорът за наем и отиди при домоуправителя да му покажеш от кога живееш в сградата с бабките от блока не се обяснявай.
a.lex
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 17 Дек 2010, 08:28

до-martin79А на какво основание тия бабички Ви искат обяснение :D явно да спестят някой лев ли.
toni_sf
Активен потребител

Следваща

Назад към Етажна собственост