- Дата и час: 25 Ное 2024, 10:39 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Практика в кантора за ученици?
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
26 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Практика в кантора за ученици?
Добър вечер, (а се сещам за филма "моите нощи са по-хубави от вашите дни")...
имам един въпрос. В момента съм ученичка в 12 клас на Немската гимназия и имам желание да уча право в Германия, като ще кандидатствам и за стипендия. В момента пиша мотивационно писмо, с което да мотивирам избора си, защо право и защо Германия. Въпросът ми е, дали е възможно да направя практика (едва ли в смисъла, който немците влагат в тази дума) в кантора за няколко дена, имате ли познати, които биха проявили интерес. Естествено една такав практика ще ми помогне да представя по-ясно мотивите за избора си. Какво бихте ме посъветвали - да пиша директно на някоя кантора..или една такава практика е невъзможна в България? Надявам се да не е така. Проблемът е, че мотивационното писмо трябва да е готово до края на януари. А част от лятото бях в Германия, останалата част - извън София, и затова не можах да предприема каквото и да било.
мерси,
Неда
имам един въпрос. В момента съм ученичка в 12 клас на Немската гимназия и имам желание да уча право в Германия, като ще кандидатствам и за стипендия. В момента пиша мотивационно писмо, с което да мотивирам избора си, защо право и защо Германия. Въпросът ми е, дали е възможно да направя практика (едва ли в смисъла, който немците влагат в тази дума) в кантора за няколко дена, имате ли познати, които биха проявили интерес. Естествено една такав практика ще ми помогне да представя по-ясно мотивите за избора си. Какво бихте ме посъветвали - да пиша директно на някоя кантора..или една такава практика е невъзможна в България? Надявам се да не е така. Проблемът е, че мотивационното писмо трябва да е готово до края на януари. А част от лятото бях в Германия, останалата част - извън София, и затова не можах да предприема каквото и да било.
мерси,
Неда
- noonelikesuswedontcare
- Нов потребител
Re: Практика в кантора за ученици?
Здрасти Неда,
първо поздравления за никнейма - интересен е
За практиката - юрист не е равно винаги на адвокат. Съдиите, прокурорите, следователите, юрисконсултите също са юристи. В тази връзка може да посетиш някое съдебно заседание - те са открити и всеки който има желание може да присъства. Аз в момента си карам задължителния 6м стаж след завършването и голяма част от времето ми минава точно в съдебните зали на нашия съд. Бих ти препоръчал гражданското отделение - казусите там са доста интересни, но аз съм леко пристрастен в тази насока.
За кантора - не е невъзможно, напротив. Потърси в нета някоя по-гляма кантора и директно иди да попиташ, като обясниш за какво става дума. Според мен няма да те върнат.
Поздрави!
първо поздравления за никнейма - интересен е
За практиката - юрист не е равно винаги на адвокат. Съдиите, прокурорите, следователите, юрисконсултите също са юристи. В тази връзка може да посетиш някое съдебно заседание - те са открити и всеки който има желание може да присъства. Аз в момента си карам задължителния 6м стаж след завършването и голяма част от времето ми минава точно в съдебните зали на нашия съд. Бих ти препоръчал гражданското отделение - казусите там са доста интересни, но аз съм леко пристрастен в тази насока.
За кантора - не е невъзможно, напротив. Потърси в нета някоя по-гляма кантора и директно иди да попиташ, като обясниш за какво става дума. Според мен няма да те върнат.
Поздрави!
...И те така...
-
law_master - Активен потребител
noonelikesuswedontcare, един доброномерен съвет. Не ходи да учиш право в Германия. Вероятността да хвърлиш много време, нерви и усилия е голяма. Влизането в немски университет и следването не е толкова трудно, но завършването е друга работа. Държавните изпити на немците са брутални. Нашите са смешни в сравнение с техните. Имаш право 2 пъти да се явиш и ако не успееш - game over. А дори и да успееш, ще ти дадат удостоверение на кое място си от всички явили се и после ще ти го искат когато си търсиш работа. Ако не си в челните места, трудно ще си намериш хубава работа като юрист. В Германия наистина има много юристи, които заработват по-малко от работник на конвейр във Фолксваген.
- centara
- Младши потребител
а защо сте избрали германия, само заради езика ли
- boiko_62
- Потребител
centara написа:noonelikesuswedontcare, един доброномерен съвет. Не ходи да учиш право в Германия. Вероятността да хвърлиш много време, нерви и усилия е голяма. Влизането в немски университет и следването не е толкова трудно, но завършването е друга работа. Държавните изпити на немците са брутални. Нашите са смешни в сравнение с техните. Имаш право 2 пъти да се явиш и ако не успееш - game over. А дори и да успееш, ще ти дадат удостоверение на кое място си от всички явили се и после ще ти го искат когато си търсиш работа. Ако не си в челните места, трудно ще си намериш хубава работа като юрист. В Германия наистина има много юристи, които заработват по-малко от работник на конвейр във Фолксваген.
Откъде я имаш тази информация? Не вярвам да е чак така. Че е трудно трудно е, но чак пък толкова.
- chadel
- Потребител
Откъде я имаш тази информация? Не вярвам да е чак така. Че е трудно трудно е, но чак пък толкова.
От приятел германец, който е завършил и е успял с изключително много труд. Въпросният германец сега работи като прокурор и ми е споделял, че най-много неща е знаел преди държавните си изпити. С течение на времето е забравил подробностите, но тогава е бил като автомат. И до днес се впечатлявам колко е начетен.
Освен това съм гледал и техните казуси. Относително дълги са, но са ясни и логични, а не някакви нагласени и изсмукани от пръситите като нашите. Обикновено има малко въпроси към тях и те са от сорта на "Какво може да претендира Х и на какво основание". Но подвеждането под хипотезата на една или друга правна норма вече си е висш пилотаж. Образно казано, картинката не е черно-бяла, а сива и първоначалното впечатление най-често е подвеждащо. Абе немските казуси са си предизвикателство за ума, както и да го погледнеш. Така във форума няма как да дам точна представа.
А че в Германия за един юрист е трудно може да се съди от факта, че там има около 80 факултета (без да давам гаранция за числото), които бълват юристи. Конкуренцията е изключително изострена.
- centara
- Младши потребител
centyra, дали може твоят приятел да ти прати някой казус, да постнеш тук, че ми стана любопитно.
и тука е така, даже по-зле
А че в Германия за един юрист е трудно може да се съди от факта, че там има около 80 факултета (без да давам гаранция за числото), които бълват юристи. Конкуренцията е изключително изострена.
и тука е така, даже по-зле
...И те така...
-
Ще му пиша по въпроса, а дотогава - ето един от любимите ми немски казуси, с който се сблъскват студентите по право в 1ви курс
"А, Б и В се разбрали да участват заедно в игра на тото. Всяка седмица седмица се редували да пускат фиш с точно определени числа и при успех щели да си разделят парите. Един ден когато бил ред на В, той се объркал и пуснал фиш с други числа. В същото теглене се паднали всички уговорени числа. Джакпотът бил в размер на 1 000 000 евро.
Имат ли право А и Б да претендират обезщетение от В и в какъв размер? Обосновете отговора си."
Вероятно доста колеги знаят отговора, но нека си замълчат, за да имат възможност и другите да си поблъскат малко главата и ако може без помощта на чичко Гугъл.
"А, Б и В се разбрали да участват заедно в игра на тото. Всяка седмица седмица се редували да пускат фиш с точно определени числа и при успех щели да си разделят парите. Един ден когато бил ред на В, той се объркал и пуснал фиш с други числа. В същото теглене се паднали всички уговорени числа. Джакпотът бил в размер на 1 000 000 евро.
Имат ли право А и Б да претендират обезщетение от В и в какъв размер? Обосновете отговора си."
Вероятно доста колеги знаят отговора, но нека си замълчат, за да имат възможност и другите да си поблъскат малко главата и ако може без помощта на чичко Гугъл.
- centara
- Младши потребител
Може ли едно уточнение по казуса, колега - ,,да търсят обезщетение'' или да търсят част от печалбата''
...И те така...
-
Очевидно, след като В е пуснал други числа, а не уговорените, които са били изтеглени в последствие, печалба няма
- centara
- Младши потребител
A за следващия тираж джакпот имало ли е, е скрития въпрос на law_master.
- fbr65
- Потребител
fbr65 написа:A за следващия тираж джакпот имало ли е, е скрития въпрос на law_master.
И да е имало, не виждам как това ще повлияе на отношенията по повод пропуснатата печалба.
- centara
- Младши потребител
Аха, всъщност аз съм допуснал грешка при четенето (прочетох го веднъж само ), тъй като разбрах че след като не е пуснал уговорените числа, а други, с тях е спечелил джакпота. А всъщност са се паднали уговорените, а той не е спечелил.
Ами имам някакво решение, но искам още малко да помисля за да го прецизирам.
Ами имам някакво решение, но искам още малко да помисля за да го прецизирам.
...И те така...
-
На мен ми прилича на иск за пропуснати ползи
- kiara.
- Младши потребител
Ето го моето решение:
Първо: Имаме ли договор м/у А, Б и В - Да. ЗЗД доппуска сключването му. Необходима ли е форма? Не.
А и Б Претендират за вреди: Кои вреди подлежат на обезщетяване: имуществени и неим. Какви видове им. вреди има? Претършени загуби и пропуснати ползи. Налице ли са претърпени загуби? Не - Имуществото на двамата с нищо не се е намалило. Налице ли са пропуснати ползи: Не. За да има пропусната полза е необходимо освен кредитора да е пропуснал да увеличи имуществото си, възможността за това увеличение да е сигурна. В случая печалбата от тотото по никакъв начин не може да се каже че е сигурна. Паднали са се същите числа, но това е случайно.
В учебника на Кожухаров има примерът за пропуснати ползи е когато в следствие некачествена доставка на консервни кутии, консервна фабрика неуспява реализира продукцията си, която ако всичко беше точно изпълнено, нормално би реализирала със сигурност.
Затова НЯМАТ право да търсят обезщетение.
Първо: Имаме ли договор м/у А, Б и В - Да. ЗЗД доппуска сключването му. Необходима ли е форма? Не.
А и Б Претендират за вреди: Кои вреди подлежат на обезщетяване: имуществени и неим. Какви видове им. вреди има? Претършени загуби и пропуснати ползи. Налице ли са претърпени загуби? Не - Имуществото на двамата с нищо не се е намалило. Налице ли са пропуснати ползи: Не. За да има пропусната полза е необходимо освен кредитора да е пропуснал да увеличи имуществото си, възможността за това увеличение да е сигурна. В случая печалбата от тотото по никакъв начин не може да се каже че е сигурна. Паднали са се същите числа, но това е случайно.
В учебника на Кожухаров има примерът за пропуснати ползи е когато в следствие некачествена доставка на консервни кутии, консервна фабрика неуспява реализира продукцията си, която ако всичко беше точно изпълнено, нормално би реализирала със сигурност.
Затова НЯМАТ право да търсят обезщетение.
...И те така...
-
Интересно. Но с някои моменти в решението ми е трудно да се съглася.
1. Що за договор имаме - ненаименован или някакъв друг?
2. По каква причина (случайно или не) са се паднали уговорените числа е ирелевантно. Съвсем сигурно е, че ако В беше пуснал уговорените числа, щяха да спечелят. В този смисъл пропусната полза в случая е 100% сигурна и много по-лесно доказуема отколкото реализацията на консервите от фабриката.
Между другото френското право познава обезщетението за пропуснат шанс.
В крайна сметка:
Имаме ли валиден договор - имаме
Имаме ли неизпълнение на договора - имаме
Имаме ли пропуснати ползи - имаме.
Тогава...
1. Що за договор имаме - ненаименован или някакъв друг?
2. По каква причина (случайно или не) са се паднали уговорените числа е ирелевантно. Съвсем сигурно е, че ако В беше пуснал уговорените числа, щяха да спечелят. В този смисъл пропусната полза в случая е 100% сигурна и много по-лесно доказуема отколкото реализацията на консервите от фабриката.
Между другото френското право познава обезщетението за пропуснат шанс.
В крайна сметка:
Имаме ли валиден договор - имаме
Имаме ли неизпълнение на договора - имаме
Имаме ли пропуснати ползи - имаме.
Тогава...
- centara
- Младши потребител
centara написа:Ще му пиша по въпроса, а дотогава - ето един от любимите ми немски казуси, с който се сблъскват студентите по право в 1ви курс
E фишът е ценна книга на приносител у когото е той получава парите , ако има кво да получи!
Пък кой какво пуснал , ще пуска квото си ще как ще се докаже рекъл казал ...по същата логика аз съм пра...внучка на Сулейман Великолепни , той подарил града, в който живея на Хурем Ханъм и сега аз си исакм терена върху ,който е бил построен града през ония векове
- donna
- Старши потребител
noonelikesuswedontcare написа:Добър вечер, (а се сещам за филма "моите нощи са по-хубави от вашите дни")...
мерси,
Неда
Стипендия в Германия след 3-ти курс и то от някоя организация инък цък , до тогава или родата те издържа или работиш ! Предполагам ,че вече си огтова със сертификата за езика -само с немска гимназия не може.
- donna
- Старши потребител
E фишът е ценна книга на приносител у когото е той получава парите , ако има кво да получи!
Това е от значение само за надлежното изпълнение на задължението на тото-пункта да изплати печалбата. По отношение на отношенията между А, Б и В е напълно ирелевантно.
Пък кой какво пуснал , ще пуска квото си ще как ще се докаже рекъл казал ...по същата логика аз съм пра...внучка на Сулейман Великолепни , той подарил града, в който живея на Хурем Ханъм и сега аз си исакм терена върху ,който е бил построен града през ония векове
Добре де, ако ти си проверяващ на изпита за адвокатска правоспособност и прочетеш такова решение на казус, би ли пуснала съответния кандидат?
- centara
- Младши потребител
Не ми говори глупости ,че най малкото е смешно ,намерил се кой да ми прави забележка , по добре ми прочети мненията и сам ще разбереш колко мога и колко не . А казуса ти е такава подвеждаща смешка ,че не може и да бъде ,шанс в съда никакв сам си отговори защо!
По твоята логика те съветвам да заведеш дело заедно с филанкишията срещу вс. пълнолетен гражданин ,че не ти е пуснал печелившите числа
По твоята логика те съветвам да заведеш дело заедно с филанкишията срещу вс. пълнолетен гражданин ,че не ти е пуснал печелившите числа
- donna
- Старши потребител
26 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|