начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

Практика в кантора за ученици?

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Практика в кантора за ученици?

Мнениеот noonelikesuswedontcare » 11 Дек 2010, 02:04

Добър вечер, (а се сещам за филма "моите нощи са по-хубави от вашите дни")...

имам един въпрос. В момента съм ученичка в 12 клас на Немската гимназия и имам желание да уча право в Германия, като ще кандидатствам и за стипендия. В момента пиша мотивационно писмо, с което да мотивирам избора си, защо право и защо Германия. Въпросът ми е, дали е възможно да направя практика (едва ли в смисъла, който немците влагат в тази дума) в кантора за няколко дена, имате ли познати, които биха проявили интерес. Естествено една такав практика ще ми помогне да представя по-ясно мотивите за избора си. Какво бихте ме посъветвали - да пиша директно на някоя кантора..или една такава практика е невъзможна в България? Надявам се да не е така. Проблемът е, че мотивационното писмо трябва да е готово до края на януари. А част от лятото бях в Германия, останалата част - извън София, и затова не можах да предприема каквото и да било.

мерси,
Неда
noonelikesuswedontcare
Нов потребител

Re: Практика в кантора за ученици?

Мнениеот law_master » 11 Дек 2010, 13:26

Здрасти Неда,

първо поздравления за никнейма - интересен е :)

За практиката - юрист не е равно винаги на адвокат. Съдиите, прокурорите, следователите, юрисконсултите също са юристи. В тази връзка може да посетиш някое съдебно заседание - те са открити и всеки който има желание може да присъства. Аз в момента си карам задължителния 6м стаж след завършването и голяма част от времето ми минава точно в съдебните зали на нашия съд. Бих ти препоръчал гражданското отделение - казусите там са доста интересни, но аз съм леко пристрастен в тази насока.
За кантора - не е невъзможно, напротив. Потърси в нета някоя по-гляма кантора и директно иди да попиташ, като обясниш за какво става дума. Според мен няма да те върнат.

Поздрави!
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот centara » 11 Дек 2010, 13:39

noonelikesuswedontcare, един доброномерен съвет. Не ходи да учиш право в Германия. Вероятността да хвърлиш много време, нерви и усилия е голяма. Влизането в немски университет и следването не е толкова трудно, но завършването е друга работа. Държавните изпити на немците са брутални. Нашите са смешни в сравнение с техните. Имаш право 2 пъти да се явиш и ако не успееш - game over. А дори и да успееш, ще ти дадат удостоверение на кое място си от всички явили се и после ще ти го искат когато си търсиш работа. Ако не си в челните места, трудно ще си намериш хубава работа като юрист. В Германия наистина има много юристи, които заработват по-малко от работник на конвейр във Фолксваген.
centara
Младши потребител

Мнениеот boiko_62 » 11 Дек 2010, 14:29

а защо сте избрали германия, само заради езика ли
boiko_62
Потребител

Мнениеот chadel » 11 Дек 2010, 23:13

centara написа:noonelikesuswedontcare, един доброномерен съвет. Не ходи да учиш право в Германия. Вероятността да хвърлиш много време, нерви и усилия е голяма. Влизането в немски университет и следването не е толкова трудно, но завършването е друга работа. Държавните изпити на немците са брутални. Нашите са смешни в сравнение с техните. Имаш право 2 пъти да се явиш и ако не успееш - game over. А дори и да успееш, ще ти дадат удостоверение на кое място си от всички явили се и после ще ти го искат когато си търсиш работа. Ако не си в челните места, трудно ще си намериш хубава работа като юрист. В Германия наистина има много юристи, които заработват по-малко от работник на конвейр във Фолксваген.

Откъде я имаш тази информация? Не вярвам да е чак така. Че е трудно трудно е, но чак пък толкова.
chadel
Потребител

Мнениеот centara » 13 Дек 2010, 03:39

Откъде я имаш тази информация? Не вярвам да е чак така. Че е трудно трудно е, но чак пък толкова.

От приятел германец, който е завършил и е успял с изключително много труд. Въпросният германец сега работи като прокурор и ми е споделял, че най-много неща е знаел преди държавните си изпити. С течение на времето е забравил подробностите, но тогава е бил като автомат. И до днес се впечатлявам колко е начетен.
Освен това съм гледал и техните казуси. Относително дълги са, но са ясни и логични, а не някакви нагласени и изсмукани от пръситите като нашите. Обикновено има малко въпроси към тях и те са от сорта на "Какво може да претендира Х и на какво основание". Но подвеждането под хипотезата на една или друга правна норма вече си е висш пилотаж. Образно казано, картинката не е черно-бяла, а сива и първоначалното впечатление най-често е подвеждащо. Абе немските казуси са си предизвикателство за ума, както и да го погледнеш. Така във форума няма как да дам точна представа.
А че в Германия за един юрист е трудно може да се съди от факта, че там има около 80 факултета (без да давам гаранция за числото), които бълват юристи. Конкуренцията е изключително изострена.
centara
Младши потребител

Мнениеот law_master » 13 Дек 2010, 12:48

centyra, дали може твоят приятел да ти прати някой казус, да постнеш тук, че ми стана любопитно.

А че в Германия за един юрист е трудно може да се съди от факта, че там има около 80 факултета (без да давам гаранция за числото), които бълват юристи. Конкуренцията е изключително изострена.

и тука е така, даже по-зле :wink:
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот centara » 13 Дек 2010, 13:42

Ще му пиша по въпроса, а дотогава - ето един от любимите ми немски казуси, с който се сблъскват студентите по право в 1ви курс
"А, Б и В се разбрали да участват заедно в игра на тото. Всяка седмица седмица се редували да пускат фиш с точно определени числа и при успех щели да си разделят парите. Един ден когато бил ред на В, той се объркал и пуснал фиш с други числа. В същото теглене се паднали всички уговорени числа. Джакпотът бил в размер на 1 000 000 евро.
Имат ли право А и Б да претендират обезщетение от В и в какъв размер? Обосновете отговора си."
Вероятно доста колеги знаят отговора, но нека си замълчат, за да имат възможност и другите да си поблъскат малко главата и ако може без помощта на чичко Гугъл. :wink:
centara
Младши потребител

Мнениеот law_master » 13 Дек 2010, 17:51

Може ли едно уточнение по казуса, колега - ,,да търсят обезщетение'' или да търсят част от печалбата''
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот centara » 13 Дек 2010, 18:25

Очевидно, след като В е пуснал други числа, а не уговорените, които са били изтеглени в последствие, печалба няма :wink:
centara
Младши потребител

Мнениеот fbr65 » 13 Дек 2010, 18:32

A за следващия тираж джакпот имало ли е, е скрития въпрос на law_master.
fbr65
Потребител

Мнениеот centara » 13 Дек 2010, 18:41

fbr65 написа:A за следващия тираж джакпот имало ли е, е скрития въпрос на law_master.

И да е имало, не виждам как това ще повлияе на отношенията по повод пропуснатата печалба.
centara
Младши потребител

Мнениеот law_master » 13 Дек 2010, 19:42

Аха, всъщност аз съм допуснал грешка при четенето (прочетох го веднъж само :oops: ), тъй като разбрах че след като не е пуснал уговорените числа, а други, с тях е спечелил джакпота. А всъщност са се паднали уговорените, а той не е спечелил.
Ами имам някакво решение, но искам още малко да помисля за да го прецизирам. :wink:
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот kiara. » 14 Дек 2010, 17:54

На мен ми прилича на иск за пропуснати ползи :?:
kiara.
Младши потребител

Мнениеот law_master » 14 Дек 2010, 18:49

Ето го моето решение:

Първо: Имаме ли договор м/у А, Б и В - Да. ЗЗД доппуска сключването му. Необходима ли е форма? Не.
А и Б Претендират за вреди: Кои вреди подлежат на обезщетяване: имуществени и неим. Какви видове им. вреди има? Претършени загуби и пропуснати ползи. Налице ли са претърпени загуби? Не - Имуществото на двамата с нищо не се е намалило. Налице ли са пропуснати ползи: Не. За да има пропусната полза е необходимо освен кредитора да е пропуснал да увеличи имуществото си, възможността за това увеличение да е сигурна. В случая печалбата от тотото по никакъв начин не може да се каже че е сигурна. Паднали са се същите числа, но това е случайно.
В учебника на Кожухаров има примерът за пропуснати ползи е когато в следствие некачествена доставка на консервни кутии, консервна фабрика неуспява реализира продукцията си, която ако всичко беше точно изпълнено, нормално би реализирала със сигурност.

Затова НЯМАТ право да търсят обезщетение. :)
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот centara » 14 Дек 2010, 19:59

Интересно. Но с някои моменти в решението ми е трудно да се съглася.
1. Що за договор имаме - ненаименован или някакъв друг?
2. По каква причина (случайно или не) са се паднали уговорените числа е ирелевантно. Съвсем сигурно е, че ако В беше пуснал уговорените числа, щяха да спечелят. В този смисъл пропусната полза в случая е 100% сигурна и много по-лесно доказуема отколкото реализацията на консервите от фабриката.
Между другото френското право познава обезщетението за пропуснат шанс.
В крайна сметка:
Имаме ли валиден договор - имаме
Имаме ли неизпълнение на договора - имаме
Имаме ли пропуснати ползи - имаме.
Тогава...
centara
Младши потребител

Мнениеот donna » 14 Дек 2010, 22:55

centara написа:Ще му пиша по въпроса, а дотогава - ето един от любимите ми немски казуси, с който се сблъскват студентите по право в 1ви курс
"А, Б и В се разбрали да участват заедно в игра на тото. Всяка седмица седмица се редували да пускат фиш с точно определени числа и при успех щели да си разделят парите. Един ден когато бил ред на В, той се объркал и пуснал фиш с други числа. В същото теглене се паднали всички уговорени числа. Джакпотът бил в размер на 1 000 000 евро.
Имат ли право А и Б да претендират обезщетение от В и в какъв размер? Обосновете отговора си."
Вероятно доста колеги знаят отговора, но нека си замълчат, за да имат възможност и другите да си поблъскат малко главата и ако може без помощта на чичко Гугъл. :wink:

E фишът е ценна книга на приносител у когото е той получава парите :wink:, ако има кво да получи!
Пък кой какво пуснал , ще пуска квото си ще как ще се докаже рекъл казал ...по същата логика аз съм пра...внучка на Сулейман Великолепни , той подарил града, в който живея на Хурем Ханъм и сега аз си исакм терена върху ,който е бил построен града през ония векове :mrgreen:
donna
Старши потребител

Мнениеот donna » 14 Дек 2010, 23:10

noonelikesuswedontcare написа:Добър вечер, (а се сещам за филма "моите нощи са по-хубави от вашите дни")...

имам един въпрос. В момента съм ученичка в 12 клас на Немската гимназия и имам желание да уча право в Германия, като ще кандидатствам и за стипендия. В момента пиша мотивационно писмо, с което да мотивирам избора си, защо право и защо Германия. Въпросът ми е, дали е възможно да направя практика (едва ли в смисъла, който немците влагат в тази дума) в кантора за няколко дена, имате ли познати, които биха проявили интерес. Естествено една такав практика ще ми помогне да представя по-ясно мотивите за избора си. Какво бихте ме посъветвали - да пиша директно на някоя кантора..или една такава практика е невъзможна в България? Надявам се да не е така. Проблемът е, че мотивационното писмо трябва да е готово до края на януари. А част от лятото бях в Германия, останалата част - извън София, и затова не можах да предприема каквото и да било.

мерси,
Неда

Стипендия в Германия след 3-ти курс и то от някоя организация инък цък , до тогава или родата те издържа или работиш ! Предполагам ,че вече си огтова със сертификата за езика -само с немска гимназия не може.
donna
Старши потребител

Мнениеот centara » 15 Дек 2010, 10:10

E фишът е ценна книга на приносител у когото е той получава парите , ако има кво да получи!

Това е от значение само за надлежното изпълнение на задължението на тото-пункта да изплати печалбата. По отношение на отношенията между А, Б и В е напълно ирелевантно.
Пък кой какво пуснал , ще пуска квото си ще как ще се докаже рекъл казал ...по същата логика аз съм пра...внучка на Сулейман Великолепни , той подарил града, в който живея на Хурем Ханъм и сега аз си исакм терена върху ,който е бил построен града през ония векове

Добре де, ако ти си проверяващ на изпита за адвокатска правоспособност и прочетеш такова решение на казус, би ли пуснала съответния кандидат?
centara
Младши потребител

Мнениеот donna » 15 Дек 2010, 10:21

:mrgreen: Не ми говори глупости ,че най малкото е смешно ,намерил се кой да ми прави забележка , по добре ми прочети мненията и сам ще разбереш колко мога и колко не . А казуса ти е такава подвеждаща смешка ,че не може и да бъде ,шанс в съда никакв сам си отговори защо!
По твоята логика те съветвам да заведеш дело заедно с филанкишията срещу вс. пълнолетен гражданин ,че не ти е пуснал печелившите числа :wink:
donna
Старши потребител

Следваща

Назад към Общи дискусии