начало

МВР трябва да доказва, че събира само при „абсолютна необходимост“ ДНК и отпечатъци за полицейска регистрация МВР трябва да доказва, че събира само при „абсолютна необходимост“ ДНК и отпечатъци за полицейска регистрация

Прекратяване на майчинство

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прекратяване на майчинство

Мнениеот Златева » 02 Май 2007, 16:30

Как мога да прекратя своите правоотношения с настоящия си работодател като съм по майчинство. А сега искам да започна работа във друга фирма. Има ли право да ме задържа и да ми иска да ходя на работа и да пускам едномесечно предизвестие
Златева

Мнениеот Гост » 02 Май 2007, 16:56

Най-чистият вариант е да се прекрати тр.правоотношение по взаимно съгласие, но ако работодателят не е съгласен, следва да си пуснете предизвестие в месечен срок, като изясните ще го отработвате ли или не. В случая ако не го отработите дължите на работодателя си обезщетение в размер на една брутна работна заплата. Т.е като почнете работа при другия работодател първата си заплата ще я дадете на първия си такъв.
Гост

Мнениеот чудеща се » 02 Май 2007, 20:32

Извинявам се на авторката че и се бъркам в темата :oops: Аз съм в същото положение. Търся си работа и искам да напусна старата. Въпроса ми е за годишния отпуск(платен). Трябва ли да ми се плати? В майчинство съм от 01.01.2005 и например ще напусна 01.06.2007?
Благодаря предварително за отговора.
чудеща се

Мнениеот Гост » 02 Май 2007, 21:24

Anonymous написа:Най-чистият вариант е да се прекрати тр.правоотношение по взаимно съгласие, но ако работодателят не е съгласен, следва да си пуснете предизвестие в месечен срок, като изясните ще го отработвате ли или не. В случая ако не го отработите дължите на работодателя си обезщетение в размер на една брутна работна заплата. Т.е като почнете работа при другия работодател първата си заплата ще я дадете на първия си такъв.

Ще дължите такова обезщетение само ако не спазите срока на предизвестието - в смисъл ако трудовият договор се прекрати преди изтичането на 30 дни от подаване на молбата за напускане. Ако предизвестието, което ще отправите до работодателя си е по-малко от 30 дни, то Вие ще дължите обезщетение само за времетео на неспазеното предизвестие /напр. ако искате да напуснете след 10 дни, обезщетение ще дължите само 20 дни, които се явяват неспазена част от установеното 30 дневно предизвестие/. Иначе работодателят няма право да задържа работника когато последният изяви желание да прекрати трудовия си договор. Имайте предвид, че работодателят Ви няма право да Ви задържа плащания, които Ви дължи /напр. стари суми по заплати или пък обезщетение за неизползван платен отпуск и др. ако има/, за да ги прихваща срещу дължимото от Ваша страна обезщетение за неспазено предизвестие. При липса на доброволно плащане от ваша страна, той може да потърси правата си само по съдебен ред.
Що се отнася до това дали трябва действително да отработвате предизвестието, щом сте в отпуск по майчинство не сте длъжна. Дори и подадено в момент, в който работникът ползва законоустановен отпуск /независимо от вида му/, срока на предизвестието си тече.
Гост

Мнениеот Гост » 02 Май 2007, 21:39

чудеща се написа:Извинявам се на авторката че и се бъркам в темата :oops: Аз съм в същото положение. Търся си работа и искам да напусна старата. Въпроса ми е за годишния отпуск(платен). Трябва ли да ми се плати? В майчинство съм от 01.01.2005 и например ще напусна 01.06.2007?
Благодаря предварително за отговора.

При прекратяване на трудовия договор, работодателят дължи обезщетение за неизползвания от работника платен годишен отпуск. Когато лицето е в майчинство, също има право на платен отпуск. Тук обаче е по-сложен въпроса за неговия размер, когато има предвиден допълнителен платен отпуск. При всички случаи Вие си имате право на 20 работни дни годишно. Когато обаче в колективния трудов договор или в друг акт е предвиден по-висок размер, има значение при какви условия е предвидено ползването на този допълнителен отпуск. В моята практика съм имала случаи на предоставяне на допълнителен отпуск от 8 дни годишно за работа при вредни условия на труд и когаго работничката е в майчинство тези 8 допълнителни дни не й се полагат, тъй като тя реално не се е намирала под въздействието на вредната среда, зариди което са отпуснати 8-те доп.дни.
Размерът се определя в зависимост от времето, за което не е ползван. Напр. ако сте си ползвали целия отпуск за 2004 г. и ще напуснете на 01.06.2007 г. , Вие имате право на 20 дни за цялата 2005 г., 20 дни за цялата 2006 г. и за 5 месеца от 2007 г. /20 дни : 12 месеца = .... дни за 1 месец х 5 месеца = .... дни за времето до 01.06.2007 г./
Гост

Re: Прекратяване на майчинство

Мнениеот zori1987 » 11 Окт 2010, 20:13

Здравейте.
Искам да ви попитам може ли да си подада молба за прекратяване на майчинство и да напусна работа едновременно, но в същото време да остана в отпуск тъй като започвам работа на друго място и ми е невъзможно да отработвам предизвестието (съмнявам се шефа да ми откаже напускане по взаймно желание, но все пак иска д знам) фирмата е в тежко финансово състояние и едвали ще се дърпат.
Благодаря!
zori1987
Нов потребител

Мнениеот mary2000 » 27 Ное 2010, 01:37

Здравейте!Виждам че никой не е отговорил на зори1987.При мен положението е същото -дъщеря ми е на 1 г. и 7 мес.От 01.01.2011 започвам нова работа.Кога трябва да кажа на старото място.Моите опасения са да не ми спрат майчинството,ако кажа по-рано.Имам платени отпуски да взимам,но няма да ми ги изплатят.
mary2000
Нов потребител

Мнениеот olia89 » 11 Дек 2010, 22:22

Здравейте.Искам отговор на един въпрос много спешно.На 27.11.ми свърши отпускът , който ползвах по майчинство.На следващият ден работодателят ми ми се обади и каза , че трябва да върна на фирмата сумата от 805 лв.които са ми били преведени през времето на болничен по време на бременност ,като заплата,но аз не съм разбрала тъй като не ми е превеждана цяла заплата ,а са по 70-80лв.на месец, а на тази карта имам и други преводи , които не са от отпуски,заплати ,болнични и т.н.Какво ще ме посъветвате?Трябва ли да им върна парите,след като аз нямам никаква вина за това, че някой си не си е свършил работата,а болничните съм ги носила веднага,без закъснение?А въпросните пари са преведени преди 1,5-2 години.Ще Ви бъда много благодарна ако ми отговорите,по възможност по-бързичко,че ме притискат много.Благодаря Ви предварително.
olia89
Нов потребител

Назад към Трудово право