начало

МВР трябва да доказва, че събира само при „абсолютна необходимост“ ДНК и отпечатъци за полицейска регистрация МВР трябва да доказва, че събира само при „абсолютна необходимост“ ДНК и отпечатъци за полицейска регистрация

Заплащане на отпуск след майчинство

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Заплащане на отпуск след майчинство

Мнениеот vanist » 06 Дек 2010, 15:18

Здравейте. Имам следния проблем: През 2008 г забременях и в четвъртия месец се наложи да изляза в болнични. Към този момент бях на длъжност учител в гимназия. В края на 2008 г родих и излязох в отпуск по майчинство. През 2009 г (септември) поради намаляване обема на работа бях преназначена на длъжност технически секретар в същата гимназия, като прекъснах майчинството си за 2 дни, но на по-ниска заплата. В момента съм в платен отпуск, използвам натрупания през тези 2 години, но работодателят ми го изплаща на база на заплатата, упомената в Трудовия договор към момента, обаче аз нямам отработени 10 дни на тази заплата. Въпросът ми е на каква база трябва да ми се изчислява платения отпуск? Прав ли е работодателят или не?
vanist
Младши потребител

Re: Заплащане на отпуск след майчинство

Мнениеот vanist » 08 Дек 2010, 10:10

Никой ли няма мнение? Моля....
vanist
Младши потребител

Мнениеот kontrol » 08 Дек 2010, 21:13

Чл. 177. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) За времето на платения годишен отпуск работодателят заплаща на работника или служителя възнаграждение, което се изчислява от начисленото при същия работодател среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползуването на отпуска, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни.

(2) (Нова - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) Когато няма месец, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни при същия работодател, възнаграждението по ал. 1 се определя от уговорените в трудовия договор основно и допълнителни трудови възнаграждения с постоянен характер.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот vanist » 08 Дек 2010, 23:07

Ами хубаво, аз Кодекса го четох и тъй като имам работени 10 дни последно на заплатата от преди болничния и майчинството, според мен трябва да ми се плаща на база на тогавашната заплата, но работодателят плаща на сегашната, тъй като в месеца преди излизане в отпуска не съм работила десет дни!
vanist
Младши потребител

Мнениеот iva_sh » 09 Дек 2010, 22:25

Вие сте се съгласили да бъде изменено трудовото правоотношение като вече заемате различна длъжност с различно възнаграждение. Защо си мислите че за база трябва да се ползва възнаграждение което вече не получавате по договор?
iva_sh
Потребител

Мнениеот vanist » 10 Дек 2010, 10:50

Ами защото на това възнаграждение имам отработени десет дни, а на новото - не.
vanist
Младши потребител

Мнениеот kontrol » 11 Дек 2010, 01:27

Ами, драга ми vanist, явно няма да получите изгодно за вас мнение.
Изменението в този случай силно се доближава до обективна новация.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот vanist » 13 Дек 2010, 13:25

Вижте, аз не търся изгодно за мен мнение, търся съобразено със законите мнение.
Между другото получих отговор от Министерството на труда и социалната политика, че в такъв случай, щом не съм се връщала на работа след отпуска по майчинство, платеният отпуск се плаща на база на начисленото възнаграждение преди излизането в болничен и отпуск по майчинство, в който имам отработени най-малко десет дни.
vanist
Младши потребител

Назад към Трудово право