начало

МВР трябва да доказва, че събира само при „абсолютна необходимост“ ДНК и отпечатъци за полицейска регистрация МВР трябва да доказва, че събира само при „абсолютна необходимост“ ДНК и отпечатъци за полицейска регистрация

Дисциплинарно уволнение - помощ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дисциплинарно уволнение - помощ

Мнениеот senator » 08 Дек 2010, 14:17

Правна помощ, при дисциплинарно уволнение, на каква защита мога да разполагам. Какво мога да направя?!
senator
Младши потребител

Re: Дисциплинарно уволнение - помощ

Мнениеот dessys » 08 Дек 2010, 14:51

Ами споделете конкретния случай, как точно искате да ви помогнат хората със съвет?
dessys
Потребител

Мнениеот Melly » 08 Дек 2010, 15:15

dessys написа:Ами споделете конкретния случай, как точно искате да ви помогнат хората със съвет?

Какво споделяне, к`ви 5 лева. :roll:

Вариант първи:
Сгафил е и ще си понесе последиците!

Вариант втори:
Сгафил е, но процедурата по налагане на дисц. наказание "уволнение" е опорочена. :!: :idea: Тогава ще си мери шпагите в съда. :wink:

Единственият разумен съвет, който може да получи, е да си "сподели" проблема с адвокат!
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот dessys » 08 Дек 2010, 15:54

За някои дела дори не е нужно адвокат при очевадно и грубо нарушаване на процедурите при налагане на дисциплинарно уволнение.
dessys
Потребител

Мнениеот inspectora » 08 Дек 2010, 16:13

dessys написа:За някои дела дори не е нужно адвокат ...

Така е ... после ще има да се чудите защо като сте превели д.т. с пощенски запис на името на председателя на състава /или съда/, съдът отказва да приеме плащането за надлежно и ще оспамвате форумите колко е некадърен съда, че не знае и не спазва закона ... например ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот dessys » 08 Дек 2010, 16:23

Inspektora от скоро пиша във форума, но от коментарите ви съм останала с хубаво впечатление от вас или по-точно бях (тях ги чета отдавна). Не съм юрист, но там където работех, ме принудиха да започна да разбирам и от трудово право и не знам до колко си мислите, че тук неюристите са безмозъчни същества, които само плюят ще ви кажа да преосмислите мнението си, защото има и такива като мен, които са оспорили сами собствената си заповед за прекратяване на правоотношението (след 1000 консултации с истински адвокат разбира се и много ровене по книгите). Не зная защо толкова смело се изказвате, не говори особено добре за възпитанието ви, макар да сте стар кадър. Лек ден и малко по-ниско носа ако може.
dessys
Потребител

Мнениеот Melly » 08 Дек 2010, 17:19

dessys написа: Не съм юрист, но смятам, че .................

dessys написа:Inspektora от скоро пиша във форума, но от коментарите ви съм останала с хубаво впечатление от вас или по-точно бях (тях ги чета отдавна). Не съм юрист, но там където работех, ме принудиха да започна да разбирам и от трудово право и не знам до колко си мислите, че тук неюристите са безмозъчни същества, които само плюят ще ви кажа да преосмислите мнението си, защото има и такива като мен, които са оспорили сами собствената си заповед за прекратяване на правоотношението (след 1000 консултации с истински адвокат разбира се и много ровене по книгите). Не зная защо толкова смело се изказвате, не говори особено добре за възпитанието ви, макар да сте стар кадър. Лек ден и малко по-ниско носа ако може.

Тези две изказвания са в колизия. Ако ме резбирате :idea:

8) Това е правен форум, а не "БГ мама", или който и да е друг форум от сорта "Направи си сам" :!:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот dessys » 08 Дек 2010, 17:29

Госпожо, гледам вие сте достатъчно наясно с форумите тип "БГ мама", а доколкото съм останала с впечатление като цяло тукашният не се изчерпва с великото мнение на такива като вас (ако въобще сте юрист :roll: ). И понеже не ви достига мозъчен потенциал/умствен багаж или както там искате си го тълкувайте ще ви "споделя", че се изказвам само за неща, за които сметна че е уместно, а не в теми тип "делба на имот". Нещо много отгоре гледате и вие, сайтът не е с ограничен достъп, така, че може да си спестите ироничните коментари, а аз вярвам един професионалист би изкоментирал самата тема, а не коментарите под нея. Май не е зле вие да посетите "БГ мама", "ако ме разбирате"...
dessys
Потребител

Мнениеот Melly » 08 Дек 2010, 17:55

dessys написа:Госпожо, гледам вие сте достатъчно наясно с форумите тип "БГ мама", а доколкото съм останала с впечатление като цяло тукашният не се изчерпва с великото мнение на такива като вас (ако въобще сте юрист :roll: ).

И понеже не ви достига мозъчен потенциал/умствен багаж или както там искате си го тълкувайте ще ви "споделя", че се изказвам само за неща, за които сметна че е уместно, а не в теми тип "делба на имот". Нещо много отгоре гледате и вие, сайтът не е с ограничен достъп, така, че може да си спестите ироничните коментари, а аз вярвам един професионалист би изкоментирал самата тема, а не коментарите под нея. Май не е зле вие да посетите "БГ мама", "ако ме разбирате"...

Права сте, откъде познания у вас да разберете, че ви се показва диамант, а не обикновено стъкълце. :D
А как ли пък да можете правилно да прецените какъв е умствения ми капацитет, като не ви достигат цилиндри да изкачите този хълм. :lol: :lol: :lol:

Впрочем, дължа ви едно уточнение - Никога, ама по никакъв повод не съм посещавала форум "БГ мама", поради една простичка причина. Отдавна съм отгледала децата си, които ме даряват с успехите си. Затова съм горда майка.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот dessys » 08 Дек 2010, 18:05

Ами прекрасно, дано и занапред е така. Няма нужда от упорита преценка за вас, то си личи някак си - и по начина на изразяване с елементи на ирония и сарказъм, и по пренебрежителния начин, по който се отнасяте с хората и по-специално неюристите, и по надменността... Стъкълцето и диаманта блестят по един и същи начин на слънце, погледнати с невъоръжено око (май на вас не ви достигат познанията). Впрочем не съм тук, за да спамя темите и да отговарям на очевидно зле настроени застаряващи дами. Лека вечер и всичко най-хубаво ви желая.
dessys
Потребител

Мнениеот senator » 08 Дек 2010, 18:20

Проблема е следния: виновен съм за неплащане на стока, която съм взел за лично ползване в размер на около 300 лв. При ревизия го установяват това. Моето обяснение е, че чаках заплата, за да ги оправя, но имам депозит и веднага отивам да тегля парите и точка. Докато стигнем в гр. Х, вече ми се връчва ревизионен акт с липси за близо 10000 лв., Запис на заповед и обяснение, защо съм го направил. При отказ да подпиша документите, става ад и аз си фалшифицирам подписа, за да мога да го успорвам пред графолог. След това получавам Заповед за дисциплинарно уволнение, която не съм подписал и трудовата книжка. И сега какво да предприема.
senator
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 08 Дек 2010, 18:42

Щото графолога трева пасе. :lol:
Идете в Инспекцията ,ама ми се струва, че или работодателят или Вие много филми гледате.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот iva_sh » 08 Дек 2010, 23:48

дисциплинарната отговорност се кумулира и с други видове отговорност, така че по-добре избягвайте да фалшифицирате каквото и да е
iva_sh
Потребител

Мнениеот senator » 09 Дек 2010, 10:39

sunrise написа:Щото графолога трева пасе. :lol:
Идете в Инспекцията ,ама ми се струва, че или работодателят или Вие много филми гледате.

sunrise, поне аз не гледам много филми, за работодателя незнам. Просто казвам нещата от живота в хубавата ни държава. Проблема идва от това, че в една тема, която бях отворил наскоро: "Малко помощ" и никой не е искал дори да напише - "да ходя да се гръмна", съм обяснил, че водя дело с други работодатели за неправилен начет, както и заплахи и изнудване, и вторите ми работодатели, решават, че аз съм опитно зайче и използват момента и те да изскарат малко повечко парички. Не съм такъв човек, който да си краде работодателите или да нарушавам трудовата дисциплина. Ако съм виновен, това е в частта за взимането на стока, която не съм описал счетоводно, за мое лично ползване, като чаках след 2-3 дена заплата, за да си оправя задължението. Мисля, че не съм нарушил толкова силно закона, за да се стига до тези мерки. В момента финансовото ми положение е такова, че хляб немога да си купя, каму ли да се консултирам с адвокат на частно. Затова, наречете ме авантаджия, ако щете или използвач, пиша тук, за да се посъветвам с Вас и Вашия опит, за да знам какво мога да направя. Ако вече има смисал да се боря с вятърни мелници и при адвокат ще ида. Но засега само сондирам мнения. Въпреки, че то е ясно че ще се видя с адвоката ми, който води първото дело, но искам да мине малко време.
senator
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 09 Дек 2010, 11:13

senator написа:Не съм такъв човек, който да си краде работодателите ...

senator написа:Проблема е следния: виновен съм за неплащане на стока, която съм взел за лично ползване ...

Честно да ти кажа, ако второто твърдение е вярно, то следва, че първото е невярно ...
"Отчел" съм обясненията ти относно взетата стока, но това по-скоро е смекчаващо вината обстоятелство, отколкото липса на кражба или обсебване ;)
И няма нужда да се дообясняваш за взетата и неплатена на момента стока и да обосноваваш, че не е кражба или обсебване - според закона това си е престъпление от където и да го погледнеш /както вече казах, останалите обстоятелства, евентуално само смекчават вината/.
Т.е. ти си извършил престъпление /макар и с намерение в последствие да бъде прикрито и щетите да бъдат репарирани/. От тук нататък, ако бях на твое място, щях да се радвам, че ще се отърва с 10 000 лева и без наказателно производство ... вместо да търся помощ за дисциплинарното уволнение. Човече, не знам дали процедурата по уволнението е спазена /т.е. дали е законно/, обаче аз те съветвам /най-чистосърдечно/ да си налягаш парцалите, щото ако тръгнеш да се съдиш, не ми се мисли до къде могат да стигнат нещата /ако тръгнеш да се съдиш за уволнението и съм на мястото на работодателя, ще те вкарам в затвора ;) /.

Успех! Търси си нова работа, плащай си борчовете и повече не "вземай" стоки, които мислиш да плащаш някога си /поне не и без съгласието на собственика на стоката ;) /.

Съжалявам за тежкото ти финансово състояние, но на всички не ни стигат парите и въпреки това не "вземаме" разни неща без съгласието на собственика им :)
Последна промяна inspectora на 09 Дек 2010, 11:21, променена общо 1 път
inspectora
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 09 Дек 2010, 11:21

Проблема идва от това, че в една тема, която бях отворил наскоро: "Малко помощ" и никой не е искал дори да напише - "да ходя да се гръмна"

Мъхъ, това е едно добро предложение, но историята доказва, че често питащ получил сходен отговор, или липсващ такъв, е с доста деликатна чувствителност и настава една.... не е за приказване.

По темата: наистина ви е нужен адвокат защото най-малко от множеството ви постове тук ( справка в историята ви) не може да се отсее важното, колко са важните казуси и има ли връзка между тях.
Ако разчитате на нЕкви подправки в подписът си, положен в ЗЗ - шансът е наполовина. Макар и аз да застъпвам становището на sunrise, че графолога твърде вероятно да установи истината. Всъщност е въпрос на доказване, ако само това е основанието обективиращо дългът ви.
Понякога се случват чудеса. А идва Коледа.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот senator » 09 Дек 2010, 15:22

Така.... А някой от Вас прочете ли, че дължимата сума от мен бе на стойност 300 лв., а не 10000 лв. ОК, признавам се за виновен в частта за присвояване на стоката на стойност 300 лв., но 10000, това е безобразие. Това според закона не е ли измама? Говорим, че преди започване на ревизията съм признал на ревизора, че имам стока за 300 лв., която съм взел и на тръгване към град Х, където е централния офис, минаваме през банката, за да изтегля пари и да се оправи това задължение. Явно докато съм бил в банката ревизора се е обадил на собственика на фирмата и му е казал, за това мое своеволие. През това време, предполагам, в офиса на моя склад се прехвърля още стока, която ми излиза на "-" и така става дължимата от мен сума 10000 лв. Това по смисълът на НК чл. 212а, не се ли води компютърна измама. Проблема е, че лично аз няма как да докажа, че така се е случило. ОК, както и да е, за дисциплинарното уволнение, но ако се стигне до съд или прокуратура, оле ле майко....
senator
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 09 Дек 2010, 16:00

Абе всичко прочетохме мой. Това, че и някой друг е извършил престъпление изобщо не променя факта, че ти си откраднал!
Глей са вариантите кви са /били/:
1.Издават те на органите за стоката за 300 лева и отиваш "у лево" /без да се занимават да ти "начисляват" още/
2."Покриват" те за 300-тата кинта и ти пляскат 10 000 /както са направили/ - ако искаш приемай я тая "сделка" ...
3.Ти ги портиш за 10 000-те лева и те те портят за 300-тата - гориш само ти, щото мога от сега да ти кажа, че няма да могат да открият престъпление, за дето са ти "начислили" "допълнително" ;) ... и на всичкото отгоре пак ще ги дължиш тея 10 000 ... Ама ако си мислиш, че можеш да ги "топнеш" и да отървеш 10-те хилки - товоя работа ... но ти си гориш при всички положения /ако решат, но аз на тяхно място не бих се и поколебал, ако играеш "контра" .../

Демек, или си оставаш на вариант 2, или отиваш на вариант 3 и там според мен ще се нахендриш още повече, но твоя воля ...
Иначе тука да ми обясняваш кой и какво, няма смисъл - важното е за какво има доказателства и в какви отношения ще се разделите ;) ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот senator » 10 Дек 2010, 11:33

Благодаря на всички отзовали се. Ми ще чакам да видя те какво ще предприемат и тогава ще взема и аз мерки. Или може да използвам принципа: "Най-добрата защита е нападението". Незнам и аз. Ще има консултация с адвокат :)
senator
Младши потребител

Назад към Трудово право