начало

МВР трябва да доказва, че събира само при „абсолютна необходимост“ ДНК и отпечатъци за полицейска регистрация МВР трябва да доказва, че събира само при „абсолютна необходимост“ ДНК и отпечатъци за полицейска регистрация

Чл.264 от КТ - моля за мнение

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Чл.264 от КТ - моля за мнение

Мнениеот trando58 » 02 Дек 2010, 22:50

Здравейте! Използвам възможността, да задам в този така полезен форум въпрос от името на мой приятел,който няма възможност да го стори сам.
За какво става дума.Човекът е инвалид с над 90% инвалидност с решение на ТЕЛК.Вече повече от 2г. работи по тригодишна програма за насърчаване на заетостта,в частност за хора с увреждания.Работодателят е държавна фирма,а длъжността на приятелят ми е - невъоръжена охрана,само нощни смени,работи през ден.Доколкото разбрах от него,"Бюрото по труда" поема изплащането на работодателят за него, минималната за страната заплата и социалните вноски които се дължат от инвалидите(те имат и някакви облекчения)От друга страна получава и малка сума за нощен труд и за прослужено време ,общо за около 32лв.които явно се плащат от работодателят му или по-точно от министерството към което е фирмата.В разговор с него,ми спомена,че вече втора година му се пада по график да работи и на Коледа и на 1 януари както и през годината и на други официални за РБ празници.Човекът не е алчен,напротив,много е добродушен и скромен,но е влязъл в някакъв словесен спор и пожела да знае правата си. Според чл.264 цитирам за улеснение:
"Чл. 264. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) За работа през дните на официалните празници, независимо дали представлява извънреден труд или не, на работника или служителя се заплаща според уговореното, но не по-малко от удвоения размер на трудовото му възнаграждение."
Въпросът е: Има ли този човек право да получава тези надбавки при ситуацията при която работи.(с нормален срочен трудов договор за три години)и кой е задължен, ако е така да му ги изплаща,работодателят му?Или от бюрото по труда.Има ли право на претенции със задна дата от 2г.(някъде четох за 3г.давност)да му се изплатят, ако реши да предяви претенциите си.Лично мисля ,че е първото(работодателят),но понеже съм лаик,задавам въпрос към "знаещите".Благодаря предварително,ако някой откликне.
trando58
Потребител

Re: Чл.264 от КТ - моля за мнение

Мнениеот trando58 » 03 Дек 2010, 17:59

Тъй както гледам,алтруисти ЙОК!
trando58
Потребител

Мнениеот sunrise » 03 Дек 2010, 18:13

Има право да ги получава, независимо от вида на договора.Ако е и почивен ден-в четворен размер.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот trando58 » 04 Дек 2010, 05:52

Благодаря за отговора,но с риск да стана досаден,в долната част на въпроса ми,има един подвъпрос който е по важен в случая,а именно имали право човекът,да търси тези надбавки за изминало време които не са му платени. Всъщност става въпрос за период от 15.09.08г. до сега,което е малко повече от две години.И това е по-голямата част от три годишният му договор.
Малко съм изненадан от това,че ако се пада официален празник в почивен ден,се заплаща 400%,не е ли това само при извънреден труд?Все пак питащият работи през ден с ненормирани почивни дни.
Още веднъж се извинявам,но наистина,ако имаше човекът средства би отишъл при адвокат и понеже ги няма ме помоли да му помогна със съвет.Аз не мога да си позволя да му дам такъв,ако не съм сигурен. Рискът е в това,този човек да се изправи пред началството си и да предяви претенции и ако те са неоснователни,да го направят на маймуна,а за мене да остане горчивият вкус в устата.
trando58
Потребител

Назад към Трудово право