начало

МВР трябва да доказва, че събира само при „абсолютна необходимост“ ДНК и отпечатъци за полицейска регистрация МВР трябва да доказва, че събира само при „абсолютна необходимост“ ДНК и отпечатъци за полицейска регистрация

Изискване на информация

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Изискване на информация

Мнениеот vvalentinov » 01 Дек 2010, 10:56

Здравейте,

обръщам се към Вас с молба за съвет и главно информация относно следния казус.
Преди около година бях уволнен от голяма корпоративна фирма, след сблъсък на интереси с прекият ми ръководител. Освободен бях по член 328 ал.1 т.5, за който знам, че според кодекса на труда това е съкращение на служителя, поради липса на ефективност и неспособност да се справи със задълженията си.
Това беше отбелязано и в трудовата ми книжка.
Следва подаване на документи в НАП и Бюро по труда. От НАП ми изискаха копие от Заповедта за уволнение и още няколко документа.
Сега подавам документи за нова работна позиция и знам,че новият ми работодател ще иска да направи проверка на всеки нов служител. Въпросите ми са следните:

1) Възможно ли е новият работодател да изиска копието от заповедта и в нея да види всички „суперлативи” изписани по мой адрес ?
2) Има ли давност на документите пазени в НАП (тоест има ли период от време, след който дадената при тях информация се унищожава)
vvalentinov
Нов потребител

Re: Изискване на информация

Мнениеот stratfor » 01 Дек 2010, 11:37

Имате право на иск по чл. 344, ал. 1, т. 4 от КТ. Тогава работодателя ще промени основание за уволнение в заповедта и трудовата книжка и няма да ви е неудобно при търсене на работа. При отказ на работодателя да впише, се извършва от инспекцията по труда. Давността за иска по т. 4 е 3 години.
stratfor
Младши потребител

Назад към Трудово право