julyanvonemona написа: .... Ако докажеш че АГКК не спазва закона не е ли достатъчно?!
Прощавай... не те разбирам.
Кое да е достатъчно? И за какво да е достатъчно?
|
|
julyanvonemona написа: .... Ако докажеш че АГКК не спазва закона не е ли достатъчно?!
l____ написа:....защото собственикът е длъжен да представи актовете за собственост само след изрично поискване от АГКК - чл. 38, ал. 1, т. 3 ЗКИР.
Да, де!
Графикът, за който става дума в чл. 39, ал. 2 от Наредбата, представлява искането на АГКК. АГКК, чрез този график, от всеки собственик е поискала да представи документи за собственост.
А думичката 'изрично' не съществува в чл. 38, ал. 1, т.3 на ЗКИР.
Опитът ти да допишеш ЗКИР не се толерира.
Standbay, наистина интересна тема е това с модела на кадастъра. Ще се радвам да ме насочите къде да потърся холандското законодателство за кадастър.
petko_a написа:Днес, понеже е обявена картата на район Красна поляна в София, с мой клиент, ей така от любопитство отидох да видя какви са възможностите на обикновените граждани да упражнят контрол. Имотът на клиента ми, естествено, беше с грешни собственици, но поне го имаше в приличен вид. Госпожата, която беше в приемната показва на компютър. Аз попитах, ами как да проверим сега, че няма грешки в отразяването на границите? Ами площа е еди колко си, ако и по документ за собственост ни било толкова в рамките на допустимите разлики, значи нямало грешки. Ама вие нормални ли сте питам? Ами няма, казва, как да проверите освен по координати. Ами добре, дайте ми координати. Не ставало, информационната й система не била даже в истински координати. Можело да видим такава грешка ама чак след като картата влезе в сила. Ама като влезе в сила поправките ще са за наша сметка. Ами не знаела, това било положението. Защо поне не я разпечатахте на хартия я питам. Ами не можело да се разпечата, щото ако й я разпечатали, къде да я сложи Ама по едно време като видя зор отиде някъде отзад и измъкна един топ листове навити на руло и вика търсете си имота сами, това не е моя работа и понеже много знаете няма да ви кажа какво да пишете в жалбата Та така, преди bgarch беше писал че за да забележиш грешка в картата по време на обявяването й трябва да си завършил геодезия. Според мен е необходимо най-малкото да си от ранга на баба Ванга.
Standbay написа:
Правна уредба
Закон за организация на кадастъра от 1994, с последни изменения от 16 май 1995 (Кadasterwet)
Закон за кадастъра от 1991, с последни изменения от 11 април 1996
Граждански кодекс на Холандия (Burgerlijk wetboek)
Резюме на законодателно проучване март 2002
hidden написа: Глупости! Никъде в ЗКИР или в наредбата не пише, че графикът и искането на АГКК по смисъла на чл. 38, ал. 1, т. 3 ЗКИР са едно и също нещо.
hidden написа: Графикът касае заснемането, а искането - предоставянето на документите за собственост.
hidden написа: Не ме интересува кой какво толерира и какво не.
Така е.hidden написа: Тук е форум и всеки може да изказва мнението си.
l____ написа:някои мнения могат и да орезилят автора им.
И защо не вземете предвид, че някои мнения, могат да вкарат дошлите тук за консултация, в излишно за тях губене на време и средства.
l____ написа:АГКК трябва да изпрати нотариална покана до всеки собственик на имот
l____ написа:И в никакъв случай не става дума за 'график за заснемане'. А става дума за 'график за представяне' на документи.
Чл. 41. (5) Собственикът, съответно носителят на други вещни права в съответствие с графика по чл. 39, ал. 2 е длъжен:
1. да осигури свободен достъп в имота за извършване на измерванията;
2. да представи на лицето, определено със заповедта по чл. 35, ал. 1, съответно по чл. 35б, ал. 1 ЗКИР:
а) акт, удостоверяващ правата му върху имота;
hidden написа: Вероятно визирате всички, които пишат... включително и себе си.
hidden написа: ... документи могат да се поискат и без нотариална покана. ...Просто законът не изисква такава форма
hidden написа:И настава едно мъкнене на документи за собственост в АГКК, едни тълпи от притеснени хорица по коридорите на агенцията - зер, искат им ги, затова съгласно графика за няколко седмици десетки хиляди хора трябва да се изредят да си дадат драгоценния акт за собственост в ръцете на вечно изискващата, но никога не даваща държавна администрация...в противен случай - няма заснемане, сгрешена карта, държавата плясва с ръце и вика - готово, пак набутахме глупавите граждани/селяни да си платят разноските за новото заснемане...
l____ написа:И в никакъв случай не става дума за 'график за заснемане'. А става дума за 'график за представяне' на документи.
hidden написа:Разбира се, че сте прав. Жалко, че наредбата казва друго:
Чл. 41. (5) Собственикът, съответно носителят на други вещни права в съответствие с графика по чл. 39, ал. 2 е длъжен:
1. да осигури свободен достъп в имота за извършване на измерванията;
2. да представи на лицето, определено със заповедта по чл. 35, ал. 1, съответно по чл. 35б, ал. 1 ЗКИР:
а) акт, удостоверяващ правата му върху имота;
hidden написа:...геодезистът най-малко следва да е посетил адреса, да е почукал на вратата и да е намерил някой. Само че мнозина просто не го правят, стават след това грешки и накрая такива като Вас хвърлят вината върху собствениците - защото хората били длъжни да ходят през ден, през два и да четат съобщенията на таблото в общината и АГКК и да чакат чинно (защото си нямат друга работа) съответното длъжностно лице да се изтъпанчи на вратата им и да иска да заснема.
hidden написа:Разбирате ли, просто е очевадно, че там геодезист не е стъпвал.
hidden написа: Хайде ... ми отговорете, честно Ви питам, защото не знам отговора - чл. 41, ал. 6 от наредбата сочи, че не се заснемат сгради в поземлен имот, ако собственикът или упълномощеното от него лице не изпълни задълженията си по ал. 5, т. 1 (да осигури достъп). В този случай се прилага редът на чл. 39, ал. 6 (т.е. поправката на грешките в кадастраланата карта е за сметка на собствника).
Та въпросът ми е - ако не става дума за заснемане на сгради, а на С.О.С., пак ли ще се приложи чл. 39, ал. 6?
hidden написа: Нека все пак да се върнем на казуса в тази тема. Очевидно човекът изобщо не е разбрал за графика. Дали е ходил геодезист на адрес или не - не става ясно. Очевидно не е правено заснемане и кадастрланата карта е съставена въз основа на неверни и (най-вероятно) стари данни. Питам аз - ако геодезистът беше действително ходил на адреса, щеше ли да забележи, че там има магазин? Житейската логика казва - да.
hidden написа: И друг въпрос - съвестният човек щеше ли да се задоволи с това просто да констатира, че не му е осигурен достъп ......И въз основа на какви данни е съотворил тази глупост, след като (поне според питащия) има 1. нотариален акт за дарение; 2. строителна документация в общината и 3. издавана е скица от общината?
hidden написа:И друг въпрос - съвестният човек щеше ли да се задоволи с това просто да констатира, че не му е осигурен достъп и дори и да вижда с очите си, че има магазин, пак би пропуснал къде от "невнимание", къде от "разсеяност", къде от...злонамереност, да нанесе съответното търговско помещение в кадастъра?
l____ написа:Вижте сега: Не аз съм писал нормативната база И не аз съм я гласувал. И не аз, а законът хвърля вината връз собствениците.
l____ написа:Простете, но виждам колизия между чл. 39, ал. 2 и чл. 41, ал. 5.
l____ написа:Чл. 39, ал. 6 се прилага не само в хипотезата на чл. 41. ал. 6. Не само!
Чл. 39, ал. 6 се прилага при хипотезата на чл. 39, ал. 3. А ал. 3 казва, че щом собственикът не си е представил документа за собственост (вкл. и на самостоятелен обект) – разходите за отстраняване на непълнотите са за сметка на собственика.
l____ написа:Нещо повече, незабравяйте, че, освен Държавата, и собственикът трябва да се грижи за това имотът му да бъде нанесен в кадастъра. Кой друг, ако не собственикът! (Особено при таА държава.)
l____ написа:Но съвестните човеци не са длъжни да ровят в архивите на службите по вписванията и да правят заключения за наличието/липсата на НА. (А вие това ли предлагате?)
Съвестните човеци не са длъжни да ровят в архивите на Общината и да правят заключения за наличието/липсата на строителни книжа.
Съвестните човеци не са длъжни да ровят в изходящите дневници на Общината и да правят заключения за наличието/липсата на записи за издадени скици.
petko_a написа:Добре де hidden, по какъв начин тогава е редно да се действа според вас? Къде да се известява? Как да се докаже, че когато собственик, не е допуснал геодезисти като не е разбирал последствията или просто на място не е имало никой, а после цъфнат и кажат ааа не е вярно, никой въобще не е идвал?
hidden написа:
Само че аз се опитах да покажа, че не в законът е проблемът, а в тези, които го прилагат, и начинът, по който го прилагат.
l____ написа:Простете, но виждам колизия между чл. 39, ал. 2 и чл. 41, ал. 5.
hidden написа: Такова тълкувание на закона обезсмисля същствуването на чл. 41, ал. 6. Ако беше така, както Вие казвате, чл. 41, ал. 6 става излишен, щом има чл. 39, ал. 3, който обхваща хипотезите на чл. 41, ал. 6, но (както казвате) - не само тях.
hidden написа: Само че изготвянето на кадастрланите карти не е по волята на собствениците. .... Държавата е поела тази функция, нзависимо и дори много често против волята на собствениците. Поради редица съображения, вкл. и изисквания на ЕС.
hidden написа: Ако всичко опираше до инетерса на собственика, още щяхме да си стоим без нито една одобрена кадастрална карта.
hidden написа: Но все пак трябва да има някакъв баланс, не може обикновеният човек да се товари с всякакви отговорности - щом държавата сама е поела ролята да изготвя кадастрални карти, да бъде така добра да си свърши работата като хората. Все пак всички ние й плащаме данъци и т.н.
hidden написа: Напротив, длъжни са. Защото за това им се плаща. От републиканския бюджет, ако не се лъжа. И мнозина го правят. Именно защото за това им се плаща и не искат да приберат парите, без да си свършат работата като хората.
в някои случаи кадастралната скица може да има същото действие като нотариалния акт!
Standbay написа:в някои случаи кадастралната скица може да има същото действие като нотариалния акт!
Това къде го пише
Standbay написа:в някои случаи кадастралната скица може да има същото действие като нотариалния акт!
Това къде го пише
Melly написа: Melly на 01 Дек 2010 03:30 pm
Standbay написа:
в някои случаи кадастралната скица може да има същото действие като нотариалния акт!
Това къде го пише
Никъде, естествено.
Melly написа:Standbay написа:в някои случаи кадастралната скица може да има същото действие като нотариалния акт!
Това къде го пише
Никъде, естествено.
petko_a написа:Ех hidden, разчитах, че наистина знаете законите.
l____ написа:hidden написа: Ако всичко опираше до инетерса на собственика, още щяхме да си стоим без нито една одобрена кадастрална карта.
Не съм съгласен с Вас. Моите имоти държа да са нанесени в кадастъра. (А плащането на данъци ми идва малко в повече, но ... такъв е животът.)
l____ написа:hidden написа: Само че изготвянето на кадастрланите карти не е по волята на собствениците. .... Държавата е поела тази функция, нзависимо и дори много често против волята на собствениците. Поради редица съображения, вкл. и изисквания на ЕС.
Абсолютно не съм съгласен с Вас. (Което няма никакво значение, де.)
Моята теза е, че кадастърът е в интерес на съвестния българин; пази имота му - възможностите за имотни измами значително намалят. А заинтересоваността на Държавата произтича и от това, че тя, Държавата, е длъжна да пази собствеността, и от това, че се събират малко повече данъци.
моята теза е, че кадастърът се създава главно с цел покриване на изискванията на Световната банка и Европейския съюз...
Назад към Строителство и регулация
|
|
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 27 госта