- Дата и час: 29 Ное 2024, 15:59 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
уволнение по време на бременност?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
уволнение по време на бременност?
Здравейте,искам да Ви попитам нещо много важно за мен.Намирам се в ситуация на току що установена бременност и се притеснявам да уведомя управителя на фирмата от евентуално уволнение.Работя за фирмата от 3 години.Какви мерки бих могла да взема за да се защитя,до каква степен ме защитава закона и също така все пак ако бъда уволнена дали имам право на майчинство пък дори да е по-малко от досегашния ми осигурителен доход.Благодаря предварително и се извинявам че предишния път писах на латиница
- niki1979
- Нов потребител
Re: уволнение по време на бременност?
Бременна работничка може да бъде уволнена с предизвестие само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1, 7, 8 и 12, както и без предизвестие на основание чл. 330, ал. 1 и ал. 2, т. 6. В случаите на чл. 330, ал. 2, т. 6 уволнението може да стане само чрез предварително разрешение на инспекцията по труда.
При отпуск при бременност, раждане, работничката или служителката, която ползва отпуск по чл. 163 от КТ може да бъде уволнена на само основание 328, ал. 1, т. 1 от КТ.
Размерът на отпуската е 410 дни за всяко дете, като от тях 45 се ползват преди раждането - 163, ал.1 КТ.
При отпуск при бременност, раждане, работничката или служителката, която ползва отпуск по чл. 163 от КТ може да бъде уволнена на само основание 328, ал. 1, т. 1 от КТ.
Размерът на отпуската е 410 дни за всяко дете, като от тях 45 се ползват преди раждането - 163, ал.1 КТ.
- stratfor
- Младши потребител
Re: уволнение по време на бременност?
Но да добавя - за да се ползвате от закрилата на КТ трябва да уведомите работодателя си като представите документ за наличието на бременност. Например бележка от наблюдаващия Ви гинеколог или от джи-пи-то да представите с входящ номер в служба личен състав.
- konik
- Младши потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|