начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Имота ми не е нанесен в Кадастъра !!

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Имота ми не е нанесен в Кадастъра !!

Мнениеот hidden » 28 Ное 2010, 13:42

Е, зависи от конкретния казус, но това не е причина да се правят обобщения. Възможно е съдът да е открил противоречия във Вашите данни и затова да е зачел данните на другото вещо лице. Трябва да се види конкретният казус. А и не само Вие оставате понякога озадачени от становището на съда, но това е друга тема :)
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот petko_a » 28 Ное 2010, 13:46

Аз не съм вещо лице и моите измервания съда не иска и да ги погледне. За конкретни казуси какво да говоря, спор за имотна граница или местоположение на новопостроена сграда. Отива вещото лице, изтегли някоя и друга рулетка и готово. Даже назначават вещи лица и без да са геодезисти.
petko_a
Потребител

Мнениеот Standbay » 28 Ное 2010, 14:22

За районите с влязла в сила КК, как да няма? :wink:

За да има водене на имотни партиди трябва да има заповед на Министъра на правосъдието по чл. 73 ЗКИР, до тогава където има влязла в сила кадастрална карта се работи по чл. 74 ЗКИР - по досегашния ред, но се правят партиди на имотите, но това не са тези по чл. 71 ЗКИР - нали казах водят ги "файлови партиди", защото няма и заповед по чл. 70 ЗКИР
Апропо - тази им програма показа, че могат да се правят имотни(файлови) партиди и без да има кадастрална карта и идентификатор - и това е големия автогол на АГКК :lol:

Естествено, че законодателната уредба предвижда паралелно водене на регистри по персонала партида и такива по имотна партида.
- няма такова предвиждане - казах по горе - това е един от проблемите, които са се откроили след въвеждането на новата им програма. Тази програма, макар и да създава персонални партиди, не е пригодена за вписване на актовете които посочих по горе - това създава и на тях и на нас големи проблеми - програмата им не ги "пуска" към следващата стъпка при работа с нея, ако няма посочен имот - и на места създават т.н. "нулеви имотни партиди", на места искат да се посочат имотите - тъпня абсълютна - продавам си аз наслесдтвото - к`во ме интересува колко и какви имоти е имал наследодателят ми - нали съм удостоверил, че съм наследник и съм намерил купувач - това изисва ЗЗД - никакво посочване на конкретни имоти. Примерите с преобразуване на ТД са аналогични. И това им е сега проблема - най вече на АГКК - щото си бяха въобразили, че скицата ще замени документа за собственост :D
Дай ми фактите, за да ти дам правото!
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот petko_a » 28 Ное 2010, 14:37

Това не е ли заложено от законодателите? Защо трябва да се създават конфликти между две агенции? И това няма да повярвам ако не са го изкопирали от нечия система в чужбина. Там как са решили проблемите?
petko_a
Потребител

Мнениеот Standbay » 28 Ное 2010, 15:07

Това не е ли заложено от законодателите?
От тях ами от кой друг :twisted:
И това няма да повярвам ако не са го изкопирали от нечия система в чужбина
Твърдят, че копирали холандси модел - да ама не. Наложи се, по повод една друга дискусия, да намеря холандското законодателство в тази област - не знам dutch, но Гугъл нали знае вече почти всички езици и с негова помощ в превод на немски, английски, руски (тези на Гугъл не могат поне да му се опрат изобщо) разбрах и убедих колегите, че при тях изобщо не е така както ни го представят тук и в резултат сме тръгнали, не бих казал в погрешна посока, но не по правия път, а през гюрлюка.
При писането на ЗКИР изобщо не са се съобразили, че у нас преди сто години е възприета френско-белгийската персонална система на вписванията на актовете за недвижими имоти по простата причина, че страна не е била картографирана цялостно. Тенденцията е била да се върви към германската система. И сега изведжъж ни се поднесе нещо хибирдно и то се вижда вече, че вместо да облекчи нещата създава проблеми.
Да се надяваме, че здравият разум ще надделее над прогресивните сили! :!:
Дай ми фактите, за да ти дам правото!
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 28 Ное 2010, 17:20

Като стана дума, hidden, знаете и законите, винаги ми е било странно, защо съда не зачита измервания на правоспособен геодезист направени с висока точност с модерни инструменти, но пък се съобразява (и още как!) с мнение на вещо лице, което ако въобще е правило накакво измерване, го е правило най-много с механична ролетка, дори без прославената вече петостенна призма?

Защото е съд!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот petko_a » 28 Ное 2010, 19:06

Standbay, наистина интересна тема е това с модела на кадастъра. Ще се радвам да ме насочите къде да потърся холандското законодателство за кадастър.

Отново препрочетох това което сте ми написали за таксиметровия шофьор и призива да се засрамя. Е, първо да ви информирам че със сам човек геодезически измервания не става. Трябват поне двама. После, при тези цени на таксиметрови услуги, моля, наемете един шофьор да ви вози по осем часа непрекъснато в продължение на пет дни, умножете го по две и ни карайте после да се срамуваме. Сравнете образователния ценз, който се изисква за да станеш таксиметров шофьор и за да станеш правоспособно лице за дейности по кадастъра и пак ни карайте да се срамуваме. После погледнете минималните цени определени спрямо ЗКАИИП за геодезически дейности или минималните цени определени от Камарата на геодезистите, сметнете по тях колко ви струва заснемането и оформянето на заснемането в необходимият ви вид на един имот, помислете дали някой от геодезистите, с които сте работили ви е поискал подобна цена, въпреки угрозата да бъде наказан заради това да не практикува, кажете ми че и вие така нарушавате тарифите за минимални цени на адвокатските услуги и тогава пак ми кажете че сме алчни и да се засрамим.
petko_a
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 28 Ное 2010, 22:39

petko_a Въпроса дали да си "алчен или засрамен" е право на личен избор!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот petko_a » 28 Ное 2010, 23:26

Така е julyanvonemona, и аз хич не чувствам срам, въпреки призива на Standbay.
petko_a
Потребител

Мнениеот l____ » 29 Ное 2010, 12:33

от hidden на 28 Ное 2010, 09:58

Има и друг начин, който никой тук не посочи -
Наредба № 3 от 28 април 2005 г. за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри

Чл. 58. (1) Измененията в кадастралната карта и кадастралните регистри се извършват:
2. служебно – в случаите по чл. 57, т. 5 или в други случаи, когато информацията за настъпилите промени е получена служебно по реда на чл. 56, ал. 1.

С други думи, АГКК също има правомощия, а и е длъжна служебно да измени кадастралната карта, ако констатира, че грешката е по тяхна вина. Коства малко разправии, но поне е безплатно Особено ако за имота има обособена самостоятелна имотна партида съгласно данните от службата по вписванията!

Този прочит на Наредбата е твърде странен. Първо - защото 'служебно' не е синоним на 'безплатно'.
А в чл. 56, ал. 1, т. 5 срещаме израза "вина на собственика".
Ако започнем да търсим ЛИПСАТА на вина собственика - трябва да се насочим към чл. 39. И е (почти) невъзможно да се докаже, че АГКК не е изпълнила задълженията си по ал. 1 и ал. 2. И ще се окаже ясно, че собственикът не е изпълнил задължението си по ал. 3 . Т.е. налице е "вина на собственика". И ако се върнем на чл. 56. ал. 1, т. 5 ... виждаме, че виновният собственик трябва да си плаща за отсраняването на непълнотата в кадастралната карта.

Та... вина на АГКК е (почти) невъзможно да се докаже.
А зеленият текст не е съпричастен (май) към проблема.
l____
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 29 Ное 2010, 16:30

Та... вина на АГКК е (почти) невъзможно да се докаже
I____ Ако докажеш че АГКК не спазва закона не е ли достатъчно?!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 29 Ное 2010, 16:34

....и аз хич не чувствам срам, въпреки призива на Standbay.

petko_a Дали вече не сме повече от двама?
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот petko_a » 29 Ное 2010, 17:06

julyanvonemona написа:
petko_a Дали вече не сме повече от двама?

Сигурен съм! :)
petko_a
Потребител

Мнениеот petko_a » 29 Ное 2010, 19:09

Днес, понеже е обявена картата на район Красна поляна в София, с мой клиент, ей така от любопитство отидох да видя какви са възможностите на обикновените граждани да упражнят контрол. Имотът на клиента ми, естествено, беше с грешни собственици, но поне го имаше в приличен вид. Госпожата, която беше в приемната показва на компютър. Аз попитах, ами как да проверим сега, че няма грешки в отразяването на границите? Ами площа е еди колко си, ако и по документ за собственост ни било толкова в рамките на допустимите разлики, значи нямало грешки. Ама вие нормални ли сте питам? Ами няма, казва, как да проверите освен по координати. Ами добре, дайте ми координати. Не ставало, информационната й система не била даже в истински координати. Можело да видим такава грешка ама чак след като картата влезе в сила. Ама като влезе в сила поправките ще са за наша сметка. Ами не знаела, това било положението. Защо поне не я разпечатахте на хартия я питам. Ами не можело да се разпечата, щото ако й я разпечатали, къде да я сложи :lol: Ама по едно време като видя зор отиде някъде отзад и измъкна един топ листове навити на руло и вика търсете си имота сами, това не е моя работа и понеже много знаете няма да ви кажа какво да пишете в жалбата :lol: Та така, преди bgarch беше писал че за да забележиш грешка в картата по време на обявяването й трябва да си завършил геодезия. Според мен е необходимо най-малкото да си от ранга на баба Ванга. :lol:
petko_a
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 29 Ное 2010, 19:31

"...това не е моя работа и понеже много знаете няма да ви кажа какво да пишете в жалбата... "

Пълен та...! Това е автоцензура - не е от модераторите! Касае торбичка с органи за семенна течност. Каква е тая,.... да не продължавам с автоцензурата, която от служител на общинарската администрация се изживява като публичен защитник!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот petko_a » 29 Ное 2010, 19:49

Всъщност тази май си беше от АГКК, щото го водят изнесен офис.
petko_a
Потребител

Мнениеот bgarch » 29 Ное 2010, 19:57

petko_a написа:Та така, преди bgarch беше писал че за да забележиш грешка в картата по време на обявяването й трябва да си завършил геодезия.

Нещо повече, писах, че дори дипломиран и опитен геодезист не може просто така при обявяването на кадастралната карта (КК) да открие заложени грешки. Те се откриват едва при наслагване на предвижданията на КК със стария кадастър или с геодезическо заснемане на имота. Писах това поради собствения си горчив опит. Писах още, че не по- малко от 80% от клиентите ми се натъкват на заложени грешки в КК.
Точно това, което ти описваш, имах предвид, като писах тези неща. И независимо от любезността или афектираността на съответната служителка, резултатът ще бъде такъв. Не е проблемът в служителките (разбира се с това не ги оправдавам).
Дотогава, докато ФИРМИТЕ, ИЗГОТВИЛИ КАДАСТРАЛНАТА КАРТА, не започнат да носят реална отговорност за това, което са създали, ситуацията ще е такава. Финансова отговорност! Независимо дали са от Португалия, Кипър, Френска полинезия или други екзотични точки на земното кълбо(то български геодезически фирми май не достигат самостоятелно до търговете, доколкото знам). А не българските граждани да финансират тяхната некадърност, мързел и калпазанлък.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 29 Ное 2010, 21:05

Али бали! Обстановката е "гепи мангизите и бегай!"
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот hidden » 29 Ное 2010, 21:13

l____ написа:Този прочит на Наредбата е твърде странен. Първо - защото 'служебно' не е синоним на 'безплатно'.
А в чл. 56, ал. 1, т. 5 срещаме израза "вина на собственика".
Ако започнем да търсим ЛИПСАТА на вина собственика - трябва да се насочим към чл. 39. И е (почти) невъзможно да се докаже, че АГКК не е изпълнила задълженията си по ал. 1 и ал. 2. И ще се окаже ясно, че собственикът не е изпълнил задължението си по ал. 3 . Т.е. налице е "вина на собственика". И ако се върнем на чл. 56. ал. 1, т. 5 ... виждаме, че виновният собственик трябва да си плаща за отсраняването на непълнотата в кадастралната карта.

Та... вина на АГКК е (почти) невъзможно да се докаже.

Не е странен този прочит, защото собственикът е длъжен да представи актовете за собственост само след изрично поискване от АГКК - чл. 38, ал. 1, т. 3 ЗКИР.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот l____ » 30 Ное 2010, 01:18

....защото собственикът е длъжен да представи актовете за собственост само след изрично поискване от АГКК - чл. 38, ал. 1, т. 3 ЗКИР.

Да, де!
Графикът, за който става дума в чл. 39, ал. 2 от Наредбата, представлява искането на АГКК. АГКК, чрез този график, от всеки собственик е поискала да представи документи за собственост.

А думичката 'изрично' не съществува в чл. 38, ал. 1, т.3 на ЗКИР.
Опитът ти да допишеш ЗКИР не се толерира. :)
l____
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Строителство и регулация