- Дата и час: 03 Дек 2024, 23:52 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Имота ми не е нанесен в Кадастъра !!
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
Re: Имота ми не е нанесен в Кадастъра !!
Много въпроси ще ми се наложи да задам, но уважаемият Standbay знае ли предлаганите в магазините GPS на цена 150-2500 лв каква точност позволяват?
И освен това ще помоля julyanvonemona и bgarch като архитекти да кажат доколко една разлика от примерно метър може да се отрази на бъдещо застрояване.
И освен това ще помоля julyanvonemona и bgarch като архитекти да кажат доколко една разлика от примерно метър може да се отрази на бъдещо застрояване.
- petko_a
- Потребител
Има и друг начин, който никой тук не посочи -
Наредба № 3 от 28 април 2005 г. за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри
С други думи, АГКК също има правомощия, а и е длъжна служебно да измени кадастралната карта, ако констатира, че грешката е по тяхна вина. Коства малко разправии, но поне е безплатно Особено ако за имота има обособена самостоятелна имотна партида съгласно данните от службата по вписванията!
Наредба № 3 от 28 април 2005 г. за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри
Чл. 58. (1) Измененията в кадастралната карта и кадастралните регистри се извършват:
1. по молба на заинтересуваното лице или на негов представител до началника на службата по кадастъра по местонахождение на имота;
2. служебно – в случаите по чл. 57, т. 5 или в други случаи, когато информацията за настъпилите промени е получена служебно по реда на чл. 56, ал. 1.
Чл. 56. (1) Кадастралната карта и кадастралните регистри се поддържат в актуално състояние въз основа на информацията, получена по реда на чл. 52 и чл. 86, ал. 1 ЗКИР, както и от геодезически измервания.
ЗКИР:
Чл. 86. (1) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 29 от 2006 г.) Службата по вписванията незабавно уведомява съответната служба по геодезия, картография и кадастър за новообразуваните партиди и извършеното вписване.
С други думи, АГКК също има правомощия, а и е длъжна служебно да измени кадастралната карта, ако констатира, че грешката е по тяхна вина. Коства малко разправии, но поне е безплатно Особено ако за имота има обособена самостоятелна имотна партида съгласно данните от службата по вписванията!
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
-
hidden - Активен потребител
За имотна партида и регистър в смисъла на ЗКИР ли говорим?
Иначе АГКК не само, че има правомощия, тя е основният изпълнител на такива дейности.
Иначе АГКК не само, че има правомощия, тя е основният изпълнител на такива дейности.
- petko_a
- Потребител
Имотна партида в служба по вписванията по смисъла на ЗКИР и ПВ.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
-
колко пари в техника инвестирахте и поради каква причина искате подобаващото ви се заплащане?
Да предпобожим, че съм таксиметров шофьор - колата съм я купил за премерно 20000 лв. и какво - по вашата логика и аз трбява да искам цена за пробег, така че с няколко курса за си възвърна инвестицията - така излиза по логиката та геодезистите - мноооого им била скъпа техниката. На обущаря не е ли скъпа? На хлебяря не е ли скъпа?
Засрамете се
Standbay знае ли предлаганите в магазините GPS на цена 150-2500 лв каква точност позволяват?
като таксиметърджия мога ли да си купя Audi Q10 - мога нали - знаеш ли колко яка кола е.
Но и една Шкода ще ми върши същата работа - нали?
Колега hidden - съзнателно не съм ги цитирал - чиновниците в общинските служби и в АГКК и техните началници трябва да ги знаят много добре - и да не мотаят гражданите по свързани фирми, а бързичко и акуратно да предоставят исканата информация и да решат проблема на гражданина - не гражданина е изработвал картите и не по негова вина в тях не са нанесени едни или други постройки съществували преди примането на кадастралната карта.
Защото е най-лесно да му кажем - наеми си адвокат и геодезист и те ще ти решат проблема - а чиновника и занапред ще продължи да не си върши съвестно работата, да получава заплата от моите и твоите данъци и да печели и от фирмата си със сроден предмет. В тази община е на служба - в съседната върти частно и така из цялата страна
Знам със сигурност, дебелинана на линиите по старите карти може да даде на терена до 1 метър отклонение - - сега ще се изпитваме лиедна разлика от примерно метър може да се отрази на бъдещо застрояване.
бихте ли удовлетворили любопитството ми като ми кажете удостоверените координати с колко са редуцирани и в коя зона и с какъв основен меридиан от Координатна система 1950 се намират?
Това пък изобщо не ме интересува - съответно лице в общината или в АГКК затова заема съответната длъжност и трябва да има съответна квалификация и компетентност. Или да пусна търсачката и да намеря в нета и методика за тия изчисления ли. Няма
Една от мисиите на юриста е да събуди гражданската позиция на хората и да могат те да отстояват своите придобити и/или накърнени права.
Какво полза за човека да го поведа като малко дете от служба на служба за да си свърши той работата
Последна промяна Standbay на 28 Ное 2010, 12:06, променена общо 1 път
Дай ми фактите, за да ти дам правото!
-
Standbay - Потребител
Това което аз знам е следното. Една от основните задачи при създаването на кадастралните карти беше и създаването на имотен регистър, с поимотно вписване. За създаването на имотния регистър е нужно създаването и одобряването на кадастрална карта за цял съдебен район и заповед на Министъра на правосъдието за създаване на имотния регитър. Понастоящем, въпреки че за около 6 съдебни района има влязла в сила кадастрална карта, имотен регистър по смисъла на ЗКИР няма за нито един от тях.
- petko_a
- Потребител
petko_a написа:Това което аз знам е следното. Една от основните задачи при създаването на кадастралните карти беше и създаването на имотен регистър, с поимотно вписване. За създаването на имотния регистър е нужно създаването и одобряването на кадастрална карта за цял съдебен район и заповед на Министъра на правосъдието за създаване на имотния регитър. Понастоящем, въпреки че за около 6 съдебни района има влязла в сила кадастрална карта, имотен регистър по смисъла на ЗКИР няма за нито един от тях.
Да ти подсказва нещо "двойно входящ регистър №....." на вписан акт?
-
Melly - Старши потребител
Там е работата Standbay че ако сте таксиметров шофьор шкодата и аудито ще ви вършат една и съща работа, но ако сте геодезист, GPS за 150 лв и GPS за 20000 лв няма да ви вършат една и съща работа. Иначе безкрайно бихте ни улеснили. Всичко ще си мерим с крачки.
- petko_a
- Потребител
Не, ще се радвам да ми обясниш Melly?
- petko_a
- Потребител
petko_a написа:Не, ще се радвам да ми обясниш Melly?
Тук е разликата в компетентностите ни.
Понастоящем, въпреки че за около 6 съдебни района има влязла в сила кадастрална карта, имотен регистър по смисъла на ЗКИР няма за нито един от тях.
-
Няма още имотен регистър.
Новата им програма за вписване прави някакви имотни партиди, наречени "файлови партиди" - нещо като подготовка за въвежденето на реалната ситема на вписване на актовете относно вещните права върху ндевижими имоти и сделките с тях.
Но практиката показва, че персоналната ситема не може да бъде напълно изоставена, заради характера на някои актове подлежащи на вписване - универсалните завещания, продажбата на наследство, актовете по преобразуванията на търговски дружества ....
А има и някои неща все още ненапълно изгладени като процедури на взаимодействие между АГКК и АВ и неопрадания стремеж на АГКК за изземване на правомощия на съдите по вписванията. Но това е друга и дълга тема - ако се появи подходящ въпрос тогава ще дискутираме
Моята позиция по този казус е, че човека има право и трябва да го отстоява - дали ще избере по трудния път - да са пребори с бюрокрацията сам, да похаби нерви и време, но на края да е доволен от себе си, или ще наеме, както казах вече, адвокат и геодезист и за ден два нещата да са готови срещу едни не малки хонорари за повечето хора у нас. Това е личния избор.
Тука ну става дума за водене на дела - а за административно обслужване.
Новата им програма за вписване прави някакви имотни партиди, наречени "файлови партиди" - нещо като подготовка за въвежденето на реалната ситема на вписване на актовете относно вещните права върху ндевижими имоти и сделките с тях.
Но практиката показва, че персоналната ситема не може да бъде напълно изоставена, заради характера на някои актове подлежащи на вписване - универсалните завещания, продажбата на наследство, актовете по преобразуванията на търговски дружества ....
А има и някои неща все още ненапълно изгладени като процедури на взаимодействие между АГКК и АВ и неопрадания стремеж на АГКК за изземване на правомощия на съдите по вписванията. Но това е друга и дълга тема - ако се появи подходящ въпрос тогава ще дискутираме
Моята позиция по този казус е, че човека има право и трябва да го отстоява - дали ще избере по трудния път - да са пребори с бюрокрацията сам, да похаби нерви и време, но на края да е доволен от себе си, или ще наеме, както казах вече, адвокат и геодезист и за ден два нещата да са готови срещу едни не малки хонорари за повечето хора у нас. Това е личния избор.
Тука ну става дума за водене на дела - а за административно обслужване.
Последна промяна Standbay на 28 Ное 2010, 12:29, променена общо 1 път
Дай ми фактите, за да ти дам правото!
-
Standbay - Потребител
Браво!
Аз твърдя, че по смисъла на ЗКИР няма имотен регистър, оборете ме!
Аз твърдя, че по смисъла на ЗКИР няма имотен регистър, оборете ме!
- petko_a
- Потребител
Е най-накрая със Standbay да сме на едно мнение!
- petko_a
- Потребител
Standbay написа:Няма още имотен регистър.
За районите с влязла в сила КК, как да няма?
Естествено, че законодателната уредба предвижда паралелно водене на регистри по персонала партида и такива по имотна партида.
Окончателно имотната партида ще бъде водещата, когато за всички обекти по см. на чл.23 ЗКИР, в съдебните райони по местонахождението им приключи процедурата по изготвяне на КК.
-
Не е задължително служебното изменение на кадастралната карта да става само въз основа на данни от имотния регистър. Може да стане и само въз основа на геодезически данни. Няма как да стане изменението без ново заснемане. Обаче въпросът опира до това кой ще свърши тази работа и най-вече - кой ще плати. АГКК се оправдава, че нямала пари, и затова праща хората сами да си се оправят. Обаче за грешките на АГКК не може да им е виновен обикновеният човек. Затова - разправии, инатене, накрая, ако се наложи - жалби - до изп. директор, съответно до адм. съд, и/или омбудсмана. Иначе ще струва поне 200 лева.
Аз като ги знам геодезистите как заснемат имотите...с рулетка (механична), сякаш няма вече лазерни рулетки...как много често изобщо не ходят на място...
Аз като ги знам геодезистите как заснемат имотите...с рулетка (механична), сякаш няма вече лазерни рулетки...как много често изобщо не ходят на място...
-
hidden написа:Аз като ги знам геодезистите как заснемат имотите...с рулетка (механична), сякаш няма вече лазерни рулетки...как много често изобщо не ходят на място...
Лазерни рулетки ясно!
Това с механичната рулетка hidden е, за да ви вземе по-малко пари геодезиста по логиката на Standbay.
- petko_a
- Потребител
Е, не съм геодезист...не разбирам от рулетки Както и Вие не сте юрист и не разбирате от закони
-
hidden, поне си признавате.
Някои юристи твърдят, че знаят повече от мен за геодезическите инструменти и технология на измервания
Някои юристи твърдят, че знаят повече от мен за геодезическите инструменти и технология на измервания
- petko_a
- Потребител
Е, и на мен някои геодезисти, архитекти и строителни инженери ми твърдят, че разбират законите по-добре от юристите, но едно е да знаеш, друго е да разбираш. И престъпниците в затвора знаят НК наизуст, но това не ги прави прокурори или адвокати.
И аз умея да боравя с рулетки (всякакви), но това не ме прави геодезист
И аз умея да боравя с рулетки (всякакви), но това не ме прави геодезист
-
Като стана дума, hidden, знаете и законите, винаги ми е било странно, защо съда не зачита измервания на правоспособен геодезист направени с висока точност с модерни инструменти, но пък се съобразява (и още как!) с мнение на вещо лице, което ако въобще е правило накакво измерване, го е правило най-много с механична ролетка, дори без прославената вече петостенна призма?
- petko_a
- Потребител
Назад към Строителство и регулация
|
|