- Дата и час: 04 Дек 2024, 00:04 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Имота ми не е нанесен в Кадастъра !!
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
Re: Имота ми не е нанесен в Кадастъра !!
До petko_a
Не, не съм.
Първо- защото обичам когато подписвам нещо, да знам, какво точно подписвам. И да задавам въпроси. А това не е "здравословно" за тези фирми.
И второ- за да бъда в състава на каквато и да е фирма, искам взаимоотношенията ни да са регламентирани с някакъв договор. Ха погледни разпоредбите за състава на консултантските фирми, там няма такова нещо. Даваш си данните, декларираш, че не си си дал данните на повече от две фирми и дотам. Собственикът на фирмата няма към теб никакви задължения, но затова пък с твоите данни- диплома, стаж и т.н. той бива "оправомощен" (как звучи само!) да изпълнява сложни дейности в областта на проектирането и строителството. Без дори към него да има изискване за някакво строително образование.
Преди години на един лекар, мой клиент, разказвах за това, как е организиран строителният надзор у нас и той непринудено възкликна- че то ако това се въведе и при нас, ти спокойно можеш утре да направиш фирма и да ме надзираваш как лекувам пациентите си. Беше абсолютно прав. За половин час този доктор успя да разбере пълната безсмисленост на строителния надзор у нас.
Но хайде дотук, да не разсърдим някой участник.
Не, не съм.
Първо- защото обичам когато подписвам нещо, да знам, какво точно подписвам. И да задавам въпроси. А това не е "здравословно" за тези фирми.
И второ- за да бъда в състава на каквато и да е фирма, искам взаимоотношенията ни да са регламентирани с някакъв договор. Ха погледни разпоредбите за състава на консултантските фирми, там няма такова нещо. Даваш си данните, декларираш, че не си си дал данните на повече от две фирми и дотам. Собственикът на фирмата няма към теб никакви задължения, но затова пък с твоите данни- диплома, стаж и т.н. той бива "оправомощен" (как звучи само!) да изпълнява сложни дейности в областта на проектирането и строителството. Без дори към него да има изискване за някакво строително образование.
Преди години на един лекар, мой клиент, разказвах за това, как е организиран строителният надзор у нас и той непринудено възкликна- че то ако това се въведе и при нас, ти спокойно можеш утре да направиш фирма и да ме надзираваш как лекувам пациентите си. Беше абсолютно прав. За половин час този доктор успя да разбере пълната безсмисленост на строителния надзор у нас.
Но хайде дотук, да не разсърдим някой участник.
- bgarch
- Потребител
Не знаех че собственика на фирмата може да е без строително образование.
- petko_a
- Потребител
.
Последна промяна probcho на 04 Яну 2011, 20:39, променена общо 1 път
- probcho
- Активен потребител
konu6ka написа:Проблема е, че не си пазя старата скица. Не съм сметнала за необходимо да я пазя. А в новата, която последно съм вадила края на 2009 г имота не фигурира.
И да не я пазиш - нали имаш строителните книжа - и те са достатъчни
както посочих по горе почни с Общината - там някой не си е свършил работата както трябва
ето едни копия от документи получени в крайна сметка за 5 минути, но след близо месец спорове с чиновниците в техническата служба - е просто няма как нали всеки от тях е и в някоя фирма свързана с тези дейности - що да извършат услугата по служба за дребни суми като през фирмата и то без да вършат нищо ще гушнат по няколко стотарки
Апропо - някой спомена че било невъзможно да се издаде такова удостоверение
Дай ми фактите, за да ти дам правото!
-
Standbay - Потребител
Standbay, колко населени места у нас имат действащи планове в цифров вид- като този, който показваш на снимката? В колко от тези Общини има специалисти, които могат да използват цифровия модел на такъв план? И да ти извадят координатите на сградите и на имота от този модел във вида, който ти показваш. И ако въпросното населено място има такъв план, дали в него фигурира липсващата сграда на konu6ka, като се има предвид, че въпросната сграда липсва в кадастралната карта?
Прав си, че има някаква вероятност отговорите на всички тези въпроси да са в полза на konu6ka, ама не знам защо аз се съмнявам в това. Но да обобщаваш, че някой в Общината не си е свършил работата ми идва в повече!
Прав си, че има някаква вероятност отговорите на всички тези въпроси да са в полза на konu6ka, ама не знам защо аз се съмнявам в това. Но да обобщаваш, че някой в Общината не си е свършил работата ми идва в повече!
- bgarch
- Потребител
А 600лв. не, нали.
Не ви знам разчетите, но живея последните години в населено място, където реализираха пилотния проект за кадастъра, и при все, че понякога работата ми го изисква( чисто служебно- огромни масиви) не сме заплащали повече от 20лв. на чупка и едни 100лв. на имот- без значение дали УПИ или горска площ. Заради престъпното съвместяване на планове, карти и прочие в нечия стая.
Тарифа 14, ако е толкоз важно- не Наредба. А ако е съществено мога да проверя и как си определя геодезиста, с когото работим, цената.
+1
Не ви знам разчетите, но живея последните години в населено място, където реализираха пилотния проект за кадастъра, и при все, че понякога работата ми го изисква( чисто служебно- огромни масиви) не сме заплащали повече от 20лв. на чупка и едни 100лв. на имот- без значение дали УПИ или горска площ. Заради престъпното съвместяване на планове, карти и прочие в нечия стая.
Тарифа 14, ако е толкоз важно- не Наредба. А ако е съществено мога да проверя и как си определя геодезиста, с когото работим, цената.
спорове с чиновниците в техническата служба - е просто няма как нали всеки от тях е и в някоя фирма свързана с тези дейности - що да извършат услугата по служба за дребни суми като през фирмата и то без да вършат нищо ще гушнат по няколко стотарки
+1
- Гост.
- Старши потребител
bgarch ,Но да обобщаваш, че някой в Общината не си е свършил работата ми идва в повече!
Само дето не разбрах, дали цитирания пасаж не бива да се чете така
"Но да обобщаваш, че никой в Общината не си е свършил работата ми идва нормално!"
Или може би ще оспориш, че някой в общината въобще си върши работата?
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Standbay момента с оцифряването го е пропуснал.
Какво не?
По цени от Тарифа 14 може да изискате служителите на АГКК да ви заснемат имота. Ако имат с какво и ако могат да отделят потенциал откъм администрация.
poli_g написа:А 600лв. не, нали.
Какво не?
По цени от Тарифа 14 може да изискате служителите на АГКК да ви заснемат имота. Ако имат с какво и ако могат да отделят потенциал откъм администрация.
- petko_a
- Потребител
petko_a написа:Standbay момента с оцифряването го е пропуснал.
....
И да има и да няма "оцифряване" - на хартиен носител всичко в общината си го има.
Просто трябва същият този чиновник, който ти предоствавя на теб данните от хартиения носител и ти за това дереш по десет кожи да ги даде на мен срещу скромна административна такса.
poli_g написа:Заради престъпното съвместяване на планове, карти и прочие в нечия стая.
10х
По конкретния казус - има строително разрешение, протокол за дадена строителна линия, издавана е скица от Общината, на която пристройката съществува - повече от достатъчно за да се издаде у-е с координатните точки.
П.П. Щом има влязпа в сила кадастрална карта всичко е "оцифрено"
-
Standbay - Потребител
Standbay написа:И да има и да няма "оцифряване" - на хартиен носител всичко в общината си го има.
Просто трябва същият този чиновник, който ти предоствавя на теб данните от хартиения носител и ти за това дереш по десет кожи да ги даде на мен срещу скромна административна такса.
......
П.П. Щом има влязпа в сила кадастрална карта всичко е "оцифрено"
Има лека, но съществена разлика когато има оцифряване и когато няма.
Но аз нямам нищо против. Настоявайте общинските служители да ви вадят координати на чупки на сгради от планове на хартиен носител. Явно си имате методи да го постигате. После убедете служителите от АГКК по същият начин да отразят сградата в кадастралната карта, та нали имате удостоверение от Общината. После пък ще бистрите проблема защо между сградата в кадастралната карта и в съществуващо положение на сградата на място има метър разлика. Ама това сега не стои като проблем, нали, защо да го мислим? А и този проблем може да ни донесе допълнителни парички.
- petko_a
- Потребител
До Standbay
Бях вече в общината. Никой не ми е отказъл Удостов. за координатните точки, стига да го имало в техните планове, в което силно се надявах, защото точно от общината са ми вадили скица. Но,уви просто го нямаше. Казаха ми, че не съм подала молба, когато е трябвало - за включване в кадастр. карта. Респективно попитах как тогава са ми извадили скица ? Нещо ми смъмриха, че са ги правили на ръка, може би от строителните книжа ???????????
Бях вече в общината. Никой не ми е отказъл Удостов. за координатните точки, стига да го имало в техните планове, в което силно се надявах, защото точно от общината са ми вадили скица. Но,уви просто го нямаше. Казаха ми, че не съм подала молба, когато е трябвало - за включване в кадастр. карта. Респективно попитах как тогава са ми извадили скица ? Нещо ми смъмриха, че са ги правили на ръка, може би от строителните книжа ???????????
- konu6ka
- Младши потребител
Хех, е не!
Но вие продължавайте да настоявате. На Standbay му е отнело месец, вие искате за ден-два да стане.
Но вие продължавайте да настоявате. На Standbay му е отнело месец, вие искате за ден-два да стане.
- petko_a
- Потребител
julyanvonemona написа:Или може би ще оспориш, че някой в общината въобще си върши работата?
Не оспорвам подобно твърдение. Но да искаме от общинарите, които така или иначе не си вършат обикновената работа, за която им се плаща, да вършат такива сложни неща като вадене на скици с координатен регистър на точките на сграда или на чупките на имот е вече прекалено.
Пък и както petko_a правилно казва, как така служителите от АГКК ще приемат "на доверие" тези координати и ще ги нанесат в кадастралната карта. Или пък направо да нанесат координатите от протокола за строителна линия и ниво в кадастралната карта? Та ако някъде вече е започнала да се налага такава практика, тогава никой не бива да се съмнява в твърденията ми, че след някакъв период от време ще се наложи да се одобрява нова кадастрална карта, така както се процедираше преди с кадастралните планове. И те трябваше да се поддържат, ама...
- bgarch
- Потребител
bgarch! Standbay е съумял да изтръгне от общинарите координати на точки на чупки на сграда за което аз му казвам голямо браво! Но той дължи успеха си на факта че е опитен юрист (имам впечатление от него само от една направена в миналото забележка, в чисто теоритичен аспект) предизвикващ уважение. Срещу такъв индивид съпротивата е опасна! А тези които като konu6ka не вдъхват такъв респект да плащат и по 6000 лв. - хич не ги жаля!
-
При условията на влязла в сила кадастрална карта, ако съм общински служител и някой дойде да ми иска да му вадя скица с координати за сграда, няма да си помръдна пръста, ама въобще. С приемането на кадастралната карта правомощията ми по дейностите по кадастъра ще са приключили. Толкова. Ако някой не вярва да прочете ал.4 от Параграф 4 на ПЗР на ЗКИР.
- petko_a
- Потребител
petko_a , цитираните от теб разпоредби са действително това което проповядваш. Но на никого не пречи да поиска информация за наличните единици информационни масиви намиращи се в произволна община. При това, нямат, ама хич нямат право да му отказват. Никой не е казал че при наличие на влязла в сила КК достъпа до информация от подобен характер е под възбрана. Е вярно! Заверено копие от такава информационна единица няма силата на кадастрална по смисъла на ЗКИР единица, но може да служи за информация и в този смисъл
Чл. 41. Конституция на РБ
(1) Всеки има право да търси, получава и разпространява информация. и никой не може де ограничава достъпа до нея с изключениен на ограниченията за класифицираната информация по ал.2 и тази за личната неприкосновеност
Чл. 41. Конституция на РБ
(1) Всеки има право да търси, получава и разпространява информация. и никой не може де ограничава достъпа до нея с изключениен на ограниченията за класифицираната информация по ал.2 и тази за личната неприкосновеност
-
Това julyanvonemona може и да е така, но моля, отидете да поискате да си закупите координати на осови точки от ГИС София за територия с кадастрална карта. Аз да ви кажа вече съм опитвал. Данните си ги има, никой не отрича, но служителите казват забранено ни е вече, там има кадастрална карта. Това че подробно обясних как тези точки са ми необходими за да мога точно да си изградя уличната регулация съвсем не помогнаха.
Ако не вярвате, когато намерите време...
И освен това аз няма да откажа информация. Ще правя ксерокопия от "хартиените" планове, карнети, регистри и т.н. А който може да си прави изчисления по тях. Това вече си е негова работа и не е моя.
Ако не вярвате, когато намерите време...
И освен това аз няма да откажа информация. Ще правя ксерокопия от "хартиените" планове, карнети, регистри и т.н. А който може да си прави изчисления по тях. Това вече си е негова работа и не е моя.
- petko_a
- Потребител
Julyan von Emona взаимно
А сега малко встани от темата - но няма как
Тransform 1.8 e програма за
трансформация на координати
между координатните системи
1970, UTM (WGS84_XY) и
WGS84_BL. С Тansform разполагате
с мощно и удобно средство
за съвместяване на вашата налична
информация с данни от
GPS измервания.
Тransform 1.8 ви предоставя
възможност да заредите данни от
файл или устройство. Входните
данни от файл, въведени от клавиатурата,
директно от GPS или
чрез USB се трансформират като
резултатът може да се запише във
файл, в GPS или да го видите на
екрана. Програмата работи с файлови
формати TrimbleBL, Formatted
Text (Space delimited), CSV (Comma
delimited), Tab delimited, Garmin
waipoints UTM, Garmin waipointsBL,
EtrexUTM, Shape files. Допъл-
нително има модул за четене на
свободен файлов формат.
Тansform 1.8 предлага средства за
редакция на въведените координати.
Директна връзка (COM /USB) към GPS
Конвертиране на *.shp файлове
Изтегляне
и още мноооооого
В интернет има всичко
В магазините също
Един GPS струва около от 150 до към 2500 кинта - и за какво искат геодезическите фирми по 600 камъка и отделно за точка - от едно замерване да си избият цената на GPS-а ли
ами да не са си купували толсова скъпи устройства
Супер нахалство
А сега малко встани от темата - но няма как
който може да си прави изчисления по тях
Тransform 1.8 e програма за
трансформация на координати
между координатните системи
1970, UTM (WGS84_XY) и
WGS84_BL. С Тansform разполагате
с мощно и удобно средство
за съвместяване на вашата налична
информация с данни от
GPS измервания.
Тransform 1.8 ви предоставя
възможност да заредите данни от
файл или устройство. Входните
данни от файл, въведени от клавиатурата,
директно от GPS или
чрез USB се трансформират като
резултатът може да се запише във
файл, в GPS или да го видите на
екрана. Програмата работи с файлови
формати TrimbleBL, Formatted
Text (Space delimited), CSV (Comma
delimited), Tab delimited, Garmin
waipoints UTM, Garmin waipointsBL,
EtrexUTM, Shape files. Допъл-
нително има модул за четене на
свободен файлов формат.
Тansform 1.8 предлага средства за
редакция на въведените координати.
Директна връзка (COM /USB) към GPS
Конвертиране на *.shp файлове
Изтегляне
и още мноооооого
В интернет има всичко
В магазините също
Един GPS струва около от 150 до към 2500 кинта - и за какво искат геодезическите фирми по 600 камъка и отделно за точка - от едно замерване да си избият цената на GPS-а ли
ами да не са си купували толсова скъпи устройства
Супер нахалство
-
Standbay - Потребител
Standbay, къде пък се метнахте на трансформация на координати?
Но пък като стана дума, гледам дали са ви координатите в удостоверението в Координатна система 1950г (редуцирана). Като е толкова просто, а и вие сте такъв експерт, бихте ли удовлетворили любопитството ми като ми кажете удостоверените координати с колко са редуцирани и в коя зона и с какъв основен меридиан от Координатна система 1950 се намират? Координатна система 1950 не присъства сред поддържаните от Transform 1.8. Вие с нея ли си извършихте координатните трансформации?
Гледам недоволни сте че даваме малко пари за техника.
Мога ли да попитам, вие сте юрист, колко пари в техника инвестирахте и поради каква причина искате подобаващото ви се заплащане?
Но пък като стана дума, гледам дали са ви координатите в удостоверението в Координатна система 1950г (редуцирана). Като е толкова просто, а и вие сте такъв експерт, бихте ли удовлетворили любопитството ми като ми кажете удостоверените координати с колко са редуцирани и в коя зона и с какъв основен меридиан от Координатна система 1950 се намират? Координатна система 1950 не присъства сред поддържаните от Transform 1.8. Вие с нея ли си извършихте координатните трансформации?
Гледам недоволни сте че даваме малко пари за техника.
Мога ли да попитам, вие сте юрист, колко пари в техника инвестирахте и поради каква причина искате подобаващото ви се заплащане?
- petko_a
- Потребител
Standbay, последният ти пост само потвърждава направеното в една друга тема от мен съждение (от magodeoz заключение), а именно че за качване на едно пияно до 8-мия етаж има най-различни технологии. Въпроса е как пазара усеща присъствието ти!
-
Назад към Строителство и регулация
|
|