начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Освободиха ме от работа, само след 10 дни от назначението!

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Освободиха ме от работа, само след 10 дни от назначението!

Мнениеот darina__23 » 24 Ное 2010, 14:10

Започнах работа в строителна фирма, на длъжност еколог, със стаж 2 години и диплома по специалността.Само след 10 работни дни, ми връчиха заповедта за прекратяване на трудовите взаимоотношения. Исках да разбера каква е причината но не получих отговор, но все пак съм подписала договор в полза на работодателя, което означава че аз нямам права. Не знам какво да правя, чудя се как за толкова кратко време е възможно да бъде преценен един служител дали става или не за дадена работа. Не ми дадоха възможност, като млад човек да докажа че мога да работя. Сега не знам, имам ли право на някакво обезщетение или не от тази фирма? Някой ако знае се надявам да ми каже, предварително благодаря.
darina__23
Нов потребител

Re: Освободиха ме от работа, само след 10 дни от назначението!

Мнениеот law_master » 24 Ное 2010, 15:15

имаш право на обезщетение в размер на трудовото ти възнаграждение за периоада през който договора е действал.
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот pandursky » 24 Ное 2010, 16:09

Най-вероятно фирмата е направила някаквя врътка с назначаването на човек на такава позиция. Участие в ЗОП или друго, или е имала задължение по някакъв договор за такъв кадър. Съжалявам за краткия ти престой във фирмата, но това е "обица на ухото" за напред. Желая сполука.
pandursky
Нов потребител

Мнениеот sadiata » 25 Ное 2010, 12:36

Правилно е становището,че имате право на обезщетение за прекратен договор по чл.221 от КТ за остатъка от срока за който е сключен договора. Когато договора е сключен със срок за изпитване страната в чиято полза е уговорен може да го прекрати без предизвестие,което не подлежи на съдебен контрол,също така страната прекратяваща договора не е длъжна да излага мотиви за прекратяването.
Такаче имате право единствено на обезщетение,което можете да упражните.
sadiata
Потребител

Мнениеот darina__23 » 25 Ное 2010, 14:35

Много благодаря на всички, които ми отговориха. Продължавам напред и вече, ще имам едно на ум.
darina__23
Нов потребител

Мнениеот genius75 » 25 Ное 2010, 14:37

Обезщетение по чл.221 ?!?! Тя няма право на обезщетение. Защото прекратяването й е на основание чл.71 КТ. Нали така.... Някой чел, недочел...
genius75
Потребител

Назад към Трудово право