Държавен служител съм и съм подписал заповед при стъпването в длъжност с определени задължения. Преди няколко дни директора на службата ми изпраща заповед със същия номер и същата дата от заповедта която вече съм подписал , но с добавени задължения който трябва да изпълнявам.
Не е ли нарушение това от страна на директора и мога ли да не подписвам преправената заповед ?
Как мога да се защитя ?
- Дата и час: 26 Ное 2024, 05:51 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Държавен служител подпис на заповед
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Държавен служител подпис на заповед
Добре, че не те е накарал да подпишеш запис на заповед (ЗЗ), че тогава става мазало... Иначе отговор на твоя въпрос се намира някъде в долуизброените три члена на ЗДСл.:
Чл. 11. (1) Административният акт за назначаване се издава в писмена форма.
(2) Актът за назначаване трябва да съдържа:
1. наименованието на акта;
2. наименованието на органа, който го е издал;
3. правното основание за назначаването;
4. трите имена на назначаваното лице;
5. наименованието на длъжността, на която лицето се назначава, и ранга, който му се определя;
6. (изм. - ДВ, бр. 95 от 2003 г.) размера на основната заплата и допълнителните възнаграждения;
7. дата на издаване и подпис на лицето, издало акта.
(3) В акта за назначаване могат да се определят мястото и характерът на работата, както и допълнителни условия, свързани със спецификата на длъжността.
(4) Актът за назначаване се връчва срещу подпис на назначеното лице.
Чл. 21. (1) Държавният служител е длъжен да изпълнява задълженията си точно, добросъвестно и безпристрастно в съответствие със законите на страната и устройствения правилник на съответната администрация.
(2) Задълженията на държавния служител се определят в неговата длъжностна характеристика.
(3) Допълнителни задължения могат да бъдат възлагани на държавния служител само в предписаните в този закон случаи.
Чл. 30. Органът по назначаването е длъжен:
1. да осигури на държавния служител необходимите условия за изпълнение на държавната служба;
2. да не възлага допълнителни задължения на държавния служител извън определените му в длъжностната характеристика;
======
Виж добре болднатото и го сравни с текста на "стария" и нов административен акт за назначение. Виж и длъжностната характеристика. Ако промяната на акта за назначение (чл. 11 ал.3 ) е в унисон със длъжностната характеристика, няма за какво да се притесняваш. Но ако това "допълнение" изилиза извън тази длъжностна характеристика трябва да потърсиш компетентен съвет как да постъпиш, но не от форуми...
Чл. 11. (1) Административният акт за назначаване се издава в писмена форма.
(2) Актът за назначаване трябва да съдържа:
1. наименованието на акта;
2. наименованието на органа, който го е издал;
3. правното основание за назначаването;
4. трите имена на назначаваното лице;
5. наименованието на длъжността, на която лицето се назначава, и ранга, който му се определя;
6. (изм. - ДВ, бр. 95 от 2003 г.) размера на основната заплата и допълнителните възнаграждения;
7. дата на издаване и подпис на лицето, издало акта.
(3) В акта за назначаване могат да се определят мястото и характерът на работата, както и допълнителни условия, свързани със спецификата на длъжността.
(4) Актът за назначаване се връчва срещу подпис на назначеното лице.
Чл. 21. (1) Държавният служител е длъжен да изпълнява задълженията си точно, добросъвестно и безпристрастно в съответствие със законите на страната и устройствения правилник на съответната администрация.
(2) Задълженията на държавния служител се определят в неговата длъжностна характеристика.
(3) Допълнителни задължения могат да бъдат възлагани на държавния служител само в предписаните в този закон случаи.
1. да осигури на държавния служител необходимите условия за изпълнение на държавната служба;
2. да не възлага допълнителни задължения на държавния служител извън определените му в длъжностната характеристика;
======
Виж добре болднатото и го сравни с текста на "стария" и нов административен акт за назначение. Виж и длъжностната характеристика. Ако промяната на акта за назначение (чл. 11 ал.3 ) е в унисон със длъжностната характеристика, няма за какво да се притесняваш. Но ако това "допълнение" изилиза извън тази длъжностна характеристика трябва да потърсиш компетентен съвет как да постъпиш, но не от форуми...
- mosqito
- Младши потребител
" Допълнението " излиза от длъжностната характеристика , дори има отделна длъжност за това.
Проблема е ,че преправят заповед , а не допълнителна такава.
От провинцията съм и местните адвокати не са запознати със ЗДСл.
Помагайте !
Проблема е ,че преправят заповед , а не допълнителна такава.
От провинцията съм и местните адвокати не са запознати със ЗДСл.
Помагайте !
- armii
- Нов потребител
Толкова много юристи и никой ли не знае какво да предприема ?
- armii
- Нов потребител
Здравейте,
Съжалявам, че така се получава с Вас, но по принцип нямат право. Трябва да отменят първата или да има друга заповед, която внася корекциите във вашата.
Но както вече се нагледахме с тези управляващи нещата изобщо нямат изглед да спазват каквито и да било закони.
Имате право да не подписвате новопредставената ви заповед, но сигурно ще ви направят проблеми, дори мисля, че в дл. характеристика има точка където се споменава, че изпълнявате поставените ви задачи от началството, заради това мисля, че пак ще намерят как да ви работят.
Заповедите имат номер и се завеждат някъде.
По принцип нямат право да преправят заповед, но...
Успех
Съжалявам, че така се получава с Вас, но по принцип нямат право. Трябва да отменят първата или да има друга заповед, която внася корекциите във вашата.
Но както вече се нагледахме с тези управляващи нещата изобщо нямат изглед да спазват каквито и да било закони.
Имате право да не подписвате новопредставената ви заповед, но сигурно ще ви направят проблеми, дори мисля, че в дл. характеристика има точка където се споменава, че изпълнявате поставените ви задачи от началството, заради това мисля, че пак ще намерят как да ви работят.
Заповедите имат номер и се завеждат някъде.
По принцип нямат право да преправят заповед, но...
Успех
- kinshasa
- Потребител
Законът за държавния служител гласи, че прекият ръководител, както и ръководставото нямат право да възлагат допълнителни задачи, които не са описани в длъжностната характеристика и работния план за годината.
Според мен длъжностната характеристика за конкретното място е изготвена преди назначаването, т.е. още при постъпването е ясно какви са задълженията на конкретната длъжност
Орган по назначаването
Задължения
3. да изплаща по установения ред и в срок заплатата на държавния служител;
4. да осигури държавния служител по предвидения в закона ред;
5. (нова - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) да приспособи работното място на държавния служител с трайно увреждане по начин, който позволява изпълнението на държавната служба.
Според мен длъжностната характеристика за конкретното място е изготвена преди назначаването, т.е. още при постъпването е ясно какви са задълженията на конкретната длъжност
Орган по назначаването
Задължения
3. да изплаща по установения ред и в срок заплатата на държавния служител;
4. да осигури държавния служител по предвидения в закона ред;
5. (нова - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) да приспособи работното място на държавния служител с трайно увреждане по начин, който позволява изпълнението на държавната служба.
- alvelina
- Младши потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|